Κύπρια γιατρός στη Σουηδία: Η μάχη, τα μέτρα και η τακτική ανοσίας της αγέλης

Πολλές φορές ο όρος Βόρειοι και Νότιοι έχει ακουστεί στην Ευρώπη. Από τη μια έχουμε αυτούς που παρουσιάζονται ως οι «τέλειοι» Βόρειοι, κυρίως οι σκανδιναβικές χώρες, και από την άλλη τους «προβληματικούς» Νότιους, στους οποίους όταν αναφέρονται οι πλείστοι, εννοούν τους μεσογειακούς λαούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή στη Σουηδία για την στρατηγική του κορωνοϊού-«Το πλήρωσαν οι ηλικιωμένοι»

Στην δεύτερη κατηγορία, εντάσσεται και η χώρα μας, η οποία στη μάχη με τον κορωνοϊό, δείχνει πλήρη συνέπεια και στήριξη στους πολίτες της, σε αντίθεση με την Σουηδία. Μια χώρα που σε όλους τους τομείς πρωτοπορούσε, αλλά στην μάχη με τον κορωνοϊό, φαίνεται να μένει… ανεξεταστέα.

Στη Σουηδία, διαμένουν και εργάζονται αρκετοί Κύπριοι, μεταξύ αυτών και η ειδικευόμενη ιατρός παθολογίας Γεωργία Αντωνίου, η οποία βρίσκεται στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Μιλώντας στον REPORTER, η γιατρός, ανέλυσε το πλάνο που ακολουθείται στη χώρα, την τακτική γύρω από τα κρούσματα, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται και δεν θυμίζουν πολύ, αυτά που λάβαμε στην Κύπρο.

«Τις τελευταίες μέρες λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από κόσμο που αναρωτιέται πώς είναι η κατάσταση στη χώρα εν καιρώ πανδημίας. Ο κόσμος αναρωτιέται εύλογα μιας και ακούγονται πολλά για τη στρατηγική που φαίνεται να ακολουθεί η χώρα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι δικοί μας άνθρωποι να ανησυχούν και να θέλουν να ενημερώνονται».

Τα κρούσματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Η ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι όπως λένε συνεχώς οι ειδικοί, το Α και το Ω στην προσπάθεια που γίνεται για περιορισμό του ιού. Ωστόσο, στη Σουηδία φαίνεται ότι έχουν αντίθετη άποψη.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, για τον απλούστατο λόγο ότι τα τεστ δε γίνονται σε κάθε ύποπτο κρούσμα. Έλεγχος γίνεται μόνο σε όσους χρειάζονταν εισαγωγή στο νοσοκομείο και αυτό καθορίζεται από τη γενική κλινική κατάσταση του ασθενούς και τα συνυπάρχοντα νοσήματα. Αν για παράδειγμα ένα ύποπτο κρούσμα έχει ήπια συμπτώματα, δε χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη και δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε δίνονται οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι και απλή συμπτωματική υποστηρικτή θεραπεία.

Οι ίδιοι κανόνες αφορούν και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στους οποίους επίσης δε γίνεται το τεστ. Με άλλα λόγια, πολλοί είναι αυτοί που πέρασαν λοίμωξη από το νέο στέλεχος κορωνοϊού, χωρίς να έχουν καταγραφεί κάπου. Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Η ενημέρωση που έχουμε για τα τεστ είναι ότι υπάρχει περιορισμένο απόθεμα και δεν αρκούν για όλους μας.

Τις τελευταίες μέρες όμως, εξετάζονται πιθανές τροποποιήσεις για να μπορούν να γίνονται περισσότερα τεστ, ειδικά στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, και είμαστε ήδη σε καλύτερο δρόμο ως προς αυτό».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε ότι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι μέχρι στιγμής ελεγχόμενη, παρά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.

«Με τον όρο ελεγχόμενη, εννοώ ότι έχουν προσαρμοστεί οι συνθήκες ώστε να παρέχεται η μέγιστη δυνατή φροντίδα σε κάθε κρούσμα το οποίο χρήζει εισαγωγής. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ΜΕΘ και των θαλάμων αυξημένης φροντίδας και μέχρι στιγμής οι ανάγκες καλύπτονται. Υπάρχει επίσης πλάνο για το πώς θα μετατραπούν κλινικές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν δέχονταν περιστατικά κορωνοϊού, σε κλινικές που θα δέχονται τέτοια περιστατικά».

Παρόλα αυτά, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στον προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Σουηδίας, όπως μάσκες για παράδειγμα, και έτσι δεν μπορούν να έχουν διαρκώς κάποιου είδους προστασία.

«Χρησιμοποιούμε τον ιατρικό εξοπλισμό όταν πρόκειται να συναντήσουμε ασθενή που θεωρείται ως πιθανό κρούσμα ή όταν πρόκειται να δούμε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το πρόβλημα είναι ότι η κλινική εικόνα πολλές φορές είναι παραπλανητική, υπάρχουν επίσης ασυμπτωματικοί φορείς και έτσι κάπου θα χαθεί αρχικά κάποια διάγνωση και αυτό μας εκθέτει δυστυχώς σε μεγάλο κίνδυνο. Αν μου έλεγε ποτέ κάποιος ότι θα υπήρχαν τέτοιες ελλείψεις στη Σουηδία δε θα το πίστευα. Είναι αυτές οι στιγμές που καταλαβαίνεις ότι τίποτα δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Η μάχη γιατρών και νοσηλευτών είναι τεράστια

Τις προάλλες, σε μήνυμα του, ένας Έλληνας που διαμένει στη Σουηδία και ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό, ανέφερε ότι αντιμετωπίζεται ως λεπρός, όμως η γιατρός υποστηρίζει ότι τέτοια φαινόμενα δεν έχει συναντήσει, αλλά αντίθετα όλοι επαγγελματίες υγείας δίνουν μια καθημερινή μάχη με τον κορωνοϊό.

«Εγώ προσωπικά δεν έχω δει ποτέ τέτοιο είδος αντιμετώπισης προς κάποιο ασθενή και δεν έχω ακούσει ποτέ παρόμοια ιστορία από το περιβάλλον εργασίας μου. Αντίθετα, βλέπω νοσηλευτές και ιατρούς να μάχονται καθημερινά και να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό με κάθε σεβασμό και εκτίμηση προς τον πάσχοντα. Εύχομαι ποτέ ξανά κανείς να μη βιώσει περιθωριοποίηση και να δίνεται η μέγιστη δυνατή φροντίδα σε όλους».

Ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν παρθεί από το κράτος, δεν μοιάζουν και πολύ με αυτά που έλαβε η δική μας χώρα. Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν κλείσει τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα περισσότερα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ απαγορεύονται οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

«Απαγορεύονται οι συνάξεις πέραν των 50 ατόμων σε κλειστούς χώρους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα επιτρέπονταν οι συναθροίσεις σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού ατόμων. Γενικά όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πιο ελαστικά και συμβαίνουν και με κάποια χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες. Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παραμένουν ανοικτά και ο λόγος είναι ότι στην αντίθετη περίπτωση πολλοί εργαζόμενοι γονείς θα αναγκάζονταν να αφήσουν τα παιδιά μόνα στο σπίτι. Προσωπικά, δεν μπορώ να κατανοήσω αυτό το σκεπτικό, μιας και πιστεύω ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες λύσεις στις περιπτώσεις που θα χρειαζόταν να λείπουν και οι δύο γονείς από το σπίτι».

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους, όπως τόνισε, είναι ότι όσοι μπορούν να δουλεύουν απ’ το σπίτι, τότε μένουν στο σπίτι και αυτό ισχύει εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι υπόλοιποι που η δουλειά τους δεν το επιτρέπει να γίνεται απ’ το σπίτι, πηγαίνουν κανονικά στους χώρους εργασίας. Οι χώροι εργασίας προσαρμόζονται ώστε η επαφή μεταξύ εργαζομένων να μειώνεται και να περιορίζεται ο κίνδυνος. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ακόμη και το πιο μικρό, φαινομενικά ασήμαντο σύμπτωμα, μένει σπίτι για όσες μέρες χρειαστεί με πληρωμένη άδεια.

«Η κίνηση στους δρόμους είναι ελεύθερη, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Γίνονται οι ίδιες συστάσεις ώστε να μην κυκλοφορούν συμπτωματικοί ασθενείς ή γενικά ύποπτα κρούσματα, αλλά κανένας δεν ελέγχει αν το κάθε άτομο έχει συμμορφωθεί στις οδηγίες αυτές. Η σουηδική κυβέρνηση βασίζεται στο προσωπικό αίσθημα ευθύνης και στην ατομική πειθαρχία του κάθε πολίτη. Η τακτική αυτή του διαχωρισμού ασυμπτωματικών και συμπτωματικών πολιτών δεν μπορεί δυστυχώς να θεωρείται πλήρως ασφαλής, από τη στιγμή που ένα ποσοστό 10-15% των ασυμπτωματικών φορέων μεταδίδει τη νόσο. Επίσης οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, μαγαζιά, καφετέριες κτλ παραμένουν ανοικτά».

Η τακτική ανοσίας της αγέλης

Εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η Σουηδία επέλεξε αυτή την στρατηγική, η οποία θυμίζει την αρχική στρατηγική της Βρετανίας για τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

«Είναι γεγονός ότι επιθυμούμε το νέο στέλεχος κορωνοϊού να αφήνει κάποιο είδος ανοσίας, ούτως ώστε στο εγγύς μέλλον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και κάποια αποτελεσματική θεραπεία, να έχει η νόσος μια πιο ομαλή πορεία και να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη μέσα στην κοινότητα. Σ’ αυτή την περίπτωση χώρες που είχαν μεγαλύτερη έκθεση, θα έχουν πιθανότατα καλύτερη έκβαση. Όμως τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε αν πραγματικά αφήνει κάποια ανοσία όλο αυτό και για πόσο καιρό και έτσι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σ’ αυτό. Εξάλλου χρέος μας είναι να προστατεύουμε την υγεία του κάθε πολίτη και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Πολλοί θεωρούν ότι η τακτική της Σουηδίας τελικά εξυπηρετεί κυρίως οικονομικούς σκοπούς, άποψη την οποία συμμερίζεται και η Γεωργία Αντωνίου.

«Προσωπικά πιστεύω το ίδιο, ότι δηλαδή πολλές αποφάσεις λαμβάνονται με επίκεντρο την οικονομία και την έμμεση επίδραση που έχει αυτή στη ζωή κάθε ανθρώπου».

Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος

Ως εκ της θέσεως της και συγκρίνοντας τα μέτρα που λήφθηκαν στην Σουηδία σε σύγκριση με αυτά που έλαβε η χώρα μας, θεωρεί ότι στην Κύπρο οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

« Η Κύπρος έχει μεγάλο πληθυσμό αναλογικά ως προς το μέγεθός της, οι περισσότερες πόλεις είναι πυκνοκατοικημένες και το σύστημα υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει πλήρως σε μια απότομη μαζική ροή κρουσμάτων. Εξάλλου καμιά οικονομία δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή την ίδια. Τι θα γίνει όμως όταν καταργηθούν τα μέτρα στην Κύπρο; Ο κίνδυνος πάντα θα υπάρχει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και κάποια στοχευμένη θεραπεία και αυτό δυστυχώς φέρνει πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς στο τραπέζι».

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα ρίσκαρα να επέστρεφα στην Κύπρο»

Μπορεί να ξέρει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν είναι σωστά, ωστόσο της λείπει η πατρίδα της, όπως και σε όλους τους Κύπριους που παρέμειναν στο εξωτερικό. Όμως και να της επιτρεπόταν να επιστρέψει, δεν θα το έκανε. Κυρίως για ασφάλεια της οικογένειας της.

«Τα μέτρα που λήφθηκαν με βρίσκουν πλήρως σύμφωνη και θεωρώ ότι είναι αναγκαία στην παρούσα φάση. Σε καμιά περίπτωση δε θα ρίσκαρα να επισκεφθώ τους δικούς μου με κίνδυνο να τους μεταδώσω κάτι, έχοντας παραβλέψει τις οδηγίες του κράτους. Ο λόγος που πολλοί επιλέξαμε να μην ταξιδέψουμε στην Κύπρο, παρόλο που θα θέλαμε σε τέτοιες στιγμές να είμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους, είναι διότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κανονικά και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί. Εύχομαι αυτή η κατάσταση να περάσει όσο το δυνατό συντομότερα και όλοι να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»