Η ευθύνη πλέον στις πλάτες μας-Οι δύο πυρήνες μετάδοσης και ο αγώνας περιορισμού τους

Όσο περνούν οι μέρες και όσο εντείνονται τα μέτρα της Κυβέρνησης που στόχο έχουν τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, τόσο γίνεται αντιληπτό ότι το βάρος της ευθύνης πέφτει στις πλάτες όλων μας. Η μάχη με τον κορωνοϊό, που έχει σκορπίσει τον πανικό ανά το παγκόσμιο, μπορεί αποδεδειγμένα να κερδηθεί μόνο με ριζοσπαστικά μέτρα της πολιτείας και στρατιωτική πειθαρχία της κοινωνίας.
 
Η πολιτεία τόλμησε και προχωρώντας ακόμη ένα βήμα παραπέρα, αποφάσισε να κλείσει σε τρεις ημέρες και για δύο εβδομάδες τις πύλες εισόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να ελέγξει τη μετάδοση του ιού, που αν γίνει ταυτόχρονα και ευρέως ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα υγείας, με δραματικά αποτελέσματα.
 
Η κοινωνία από την πλευρά της, που παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις, καλείται να επιδείξει ωριμότητα. Οι διακινήσεις πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες, όσοι τίθενται σε καραντίνα στους χώρους που επιλέγηκαν πρέπει να αντιληφθούν πως δεν βρίσκονται σε διακοπές και ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουν ευλαβικά και όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα πρέπει αμέσως να καλούν στο 1420 και να το αναφέρουν. Κι όλα αυτά με ψυχραιμία και χωρίς κινήσεις πανικού, που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Ελεγχόμενος ο ρυθμός κρουσμάτων
Ο ρυθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, που ανήλθαν στα 49, δίνει στους ειδικούς την αισιοδοξία πως η πορεία του, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι ελεγχόμενη. Κι αυτό επειδή από τα 49 κρούσματα, τα 27 αφορούν σε επαφές ενώ υπάρχει μόνο ένα ορφανό κρούσμα, που είναι ο οδηγός ταξί από την Πάφο. Η ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενή, δείχνει συγκεκριμένη κατεύθυνση που δεν προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες της Ομάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης.
 
Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός πως η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην λήψη δειγμάτων από ύποπτα κρούσματα, κάτι που καταδεικνύει και τον ελεγχόμενο, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, ρυθμό της πανδημίας.  Με βάση τα στοιχεία, λαμβάνονται ημερησίως 200-250 δείγματα. Το Ινστιτούτο Γενετικής δίνει προτεραιότητα στα δείγματα που λαμβάνονται από επαφές θετικών κρουσμάτων και από πρόσωπα που αφίχθηκαν από χώρες υψηλού κινδύνου. Μέχρι χθες λήφθηκαν περισσότερα από 1500 δείγματα.
 
Εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί, εξάλλου και το γεγονός πως δύο κρούσματα ήταν οι πυρήνες μετάδοσης του κορωνοϊού σε άλλα 19 άτομα, κάτι που αύξησε σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων. Γι' αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία το μέτρο του αυτοπεριορισμού και της απαγόρευσης επαφής με οποιοδήποτε πρόσωπο.
 
Από την μια ήταν ο 65χρονος, ο οποίος δέχθηκε, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Πάφου, επίσκεψη από πρόσωπο που είχε προσβληθεί από τον ιό, τον οποίο μετέδωσε σε 10 επαγγελματίες υγείας και έναν ασθενή και από την άλλη πρόσωπο που έφτασε από την Αθήνα και τον μετέδωσε σε άλλα οκτώ πρόσωπα.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.
 
Τρεις ασθενείς, 70χρονος και 65χρονος που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και 47χρονος μεταφέρθηκαν χθες στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Και οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΆλλα τρία θετικά κρούσματα, στους 49 οι ασθενείς-Οι δύο από ιχνηλάτηση
 
Η έκκληση του Υπουργείου Υγείας
Τα αυξημένα κρούσματα ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας αλλά και οι άδειες ασθενείας γιατρών και νοσηλευτών που αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, προκαλούν πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υγείας, που απηύθυνε κάλεσμα στην ιατρική κοινότητα για παροχή επιστημονικής βοήθειας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ανταποκρίθηκε θετικά και κάλεσε με τη σειρά του τα μέλη του να ανταποκριθούν, αφού η δημόσια υγεία είναι ευθύνη όλων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει προθεσμία τρεις μέρες και κλείνει τα αεροδρόμια σε 28 χώρες η Κυβέρνηση
 
Ενεργοποίηση Σχεδίου Κρίσεων
Στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, εν τω μεταξύ, που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες (ΚΣΕΔ, Υπ. Μεταφορών και Πολιτική Αεροπορία) θα συνεχίσουν και σήμερα, το έργο ελέγχου όσων φτάνουν στην Κύπρο. Από χθες ενεργοποιήθηκε, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Κέντρου, το Σχέδιο Κρίσεων.
 
Σήμερα αναμένονται 17 πτήσεις, εννέα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και οκτώ στο αεροδρόμιο Πάφου με άγνωστο αριθμό επιβατών. Χθες αφίχθηκαν περίπου 25 επιβάτες στα δύο αεροδρόμια, ενώ στάληκαν στις χώρες τους επτά άτομα, αφού δεν είχαν πιστοποιητικό από εγκεκριμένο εργαστήρι ότι δεν έχουν κορωνοϊό.
 
Από την 21η Μαρτίου θα απαγορευτούν οι αφίξεις από 28 χώρες. Μέχρι τότε δεν θα επιτρέπεται σε κανένα η είσοδος εάν δεν προσκομίσει το πιστοποιητικό που απαιτείται.
 
Εξαιρούνται όσα πρόσωπα:
α) Έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους,
β)  Ευρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους,
γ)  Που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση την συνθήκη της Βιέννης.
 
Εφόσον παραστεί ανάγκη θα ναυλωθούν ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που ταξίδευσαν για ιατρικούς ή επαγγελματικούς λόγους.
 
Όλοι θα οδηγούνται σε χώρους καραντίνας που θα υποδεικνύει το κράτος όπου και θα παραμένουν για 14 ημέρες,  εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό. Ουδείς πρέπει να ξεχνάει, πάντως, ότι αυτός ο πόλεμος για να κερδηθεί χρειάζεται τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία