Το «εμβόλιο» ο αυτοπεριορισμός και η πειθαρχία-Δραματική έκκληση προς όλους

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι ελεγχόμενη, ωστόσο, ανά πάσα στιγμή, εάν δεν υπάρξει πειθαρχία και αυτοπεριορισμός, μπορεί να χαθεί ο έλεγχος. Κάτι που θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Η Κύπρος, ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε δραστικά και αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, μέτρα τα οποία δεν είχαν λάβει καν άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν σοβαρότερο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, ενώ ανάλογα μέτρα δεν έλαβε ούτε η Ευρώπη, η οποία στην ουσία άργησε να αντιδράσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Οι ειδικοί εκτιμούν πως όποια μέτρα και αν παρθούν, τους επόμενους 12-18 μήνες, θα νοσήσει το 60% του πληθυσμού, ωστόσο η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υπάρχει ελεγχόμενη εξάπλωση αλλά και αραιή, κάτι που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Για να επιτευχθεί αυτό, το μοναδικό «εμβόλιο» που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ο αυτοπεριορισμός και η πειθαρχία στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση. Όσο οι πολίτες δεν λένε να συμμορφωθούν και να κατανοήσουν την κατάσταση, όχι μόνο κινδυνεύουν οι ίδιοι αλλά κυρίως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες θα δυσχερέστερη θέση.

Και το ζήτημα δεν είναι να μην γίνονται συναθροίσεις σε καφετέριας, μπαράκια κτλ, αλλά γενικά σε οποιοδήποτε χώρο, ούτε καν σε σπίτια, ενώ δεν πρέπει να θεωρήσει ο κάθε ένας από εμάς πως θα βρίσκεται στο 40% του πληθυσμού που δεν θα νοσήσει από τον ιό.

Δεν πεθαίνουμε
Όπως μας εξηγήθηκε, το 80% θα παρουσιάσει ήπια συμπτώματα και το 20% θα χρειαστεί νοσηλεία, ενώ, για ένα μικρό ποσοστό, θα κριθεί αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική. Αυτό, όμως, που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι ότι ναι μεν πρέπει να παραμείνουμε σε αυτοπεριορισμό, ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα της εξάπλωσης, δεν πρόκειται όμως για θανατηφόρα ασθένεια και δεν χρειάζεται πανικός.

Μετά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αρκετοί συμπολίτες μας, όπως είναι λογικό, έχουν πανικοβληθεί, όμως πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία, αφού πρόκειται για μια γρίπη που κάποιος μπορεί να προσβληθεί με τον ιό, χωρίς μάλιστα να το καταλάβει. Πρόκειται για μια γρίπη, από την οποία περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι, για αυτό ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους και όχι να τους θέτει σε κίνδυνο. Μπορεί ο νεαρός να μπορεί να την αντιμετωπίσει και να μην κινδυνεύει, κινδυνεύει όμως ο παππούς ή η γιαγιά του που θα επισκεφθεί.  

Σε ότι αφορά την θνησιμότητα στον κόσμο, μπορεί το ποσοστό να υπολογίζεται στο 2-3%, ωστόσο υπάρχουν αρκετά κρούσματα που δεν έχουν διαπιστωθεί αφού δεν έγινε έγκαιρη ιχνηλάτηση, κάτι που γίνεται τώρα, εξού και το αυξημένο ποσοστό, που εκτιμάται πως είναι πιο κάτω.  

Αυξημένα δείγματα λόγω ιχνηλάτης
Σημαντικό κρίνεται και το στοιχείο πως η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες χώρες στην λήψη δειγμάτων, κάτι που δείχνει πως υπάρχει άμεση εξέταση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σωστή ιχνηλάτηση, ενώ άμεσα τίθενται σε αυτοπεριορισμό τα πρόσωπα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Με βάση τα στοιχεία, ημερησίως λαμβάνονται περίπου 200-250 δείγματα, εξού και κάποιες μέρες οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τριπλασιάστηκαν. Αυτό, δεν ανησυχεί τους αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς πρόκειται για άτομα που ήδη βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό και ήταν από επαφές θετικών κρουσμάτων, είτε από ταξιδιώτες που έφθασαν στην Κύπρο.

Το Ινστιτούτο Γενετικής δίνει προτεραιότητα στα δείγματα που λαμβάνονται από επαφές θετικών κρουσμάτων ή από πρόσωπα που ήρθαν από χώρες υψηλού κινδύνου, ενώ μέχρι στιγμής έλαβε περίπου 1500 δείγματα.

Δύο οι πηγές της εξάπλωσης
Μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στους 49, ενώ δύο ήταν οι πηγές της σχεδόν διπλάσιας αύξησης των κρουσμάτων. Από την μια ο 65χρονος, ο οποίος δέχθηκε, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Πάφου, επίσκεψη από πρόσωπο που είχε προσβληθεί από τον ιό, τον οποίο μετέδωσε σε γιατρό, νοσηλευτές, καθαρίστρια και ασθενή.

Δεύτερη πηγή, πρόσωπο που έφτασε από την Αθήνα και προσβλήθηκε από τον ιό, τον μετέδωσε σε άλλα οκτώ πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στις χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία και όλοι είχαν τεθεί υπό αυτοπεριορισμό.

Η ώρα να συνεισφέρουμε όλοι
Τα δεδομένα αλλάζουν, όχι κάθε μέρα αλλά κάθε ώρα, ή μάλλον τα δεδομένα αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι. Δηλαδή, όσο περισσότερο διακινούμαστε και ερχόμαστε με επαφή με διάφορα πρόσωπα, τόσο περισσότερος είναι ο κίνδυνος της διασποράς. Εάν καταφέρουμε να τηρήσουμε αυτό το μέτρο, της κοινωνικής απομόνωσης, τότε θεωρείται δεδομένο πως θα τα καταφέρουμε.

Είναι η ώρα λοιπόν να προσφέρουμε όλοι σε αυτή τη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δείχνονταν ωριμότητα και πειθαρχία, μη θεωρώντας πως ο κίνδυνος είναι μακριά από εμάς. Είναι η ώρα να σκεφτούμε όλοι τον συνάνθρωπο μας και να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν.
 
Είναι η ώρα να ενεργήσουμε εκ των προτέρων και όχι εκ των  υστέρων να ψάχνουμε ευθύνες…  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία