Η ατελείωτη ιχνηλάτηση επαφών, η αγωνία για τα δείγματα και ο λόγος στον Αναστασιάδη

Σε ένα τεράστιο αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, αφού τα θετικά κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Χθες βράδυ, ανακοινώθηκαν άλλα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε ακόμη ένα.
 
Οι ειδικοί έχουν ενώπιον τους εκατοντάδες δείγματα για εξέταση, ενώ ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων, ενώ εξετάζονται και δείγματα από τις επαφές των επαφών των ασθενών, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη αλυσίδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χώρες προέλευσης των εννέα κρουσμάτων, παραμένει «ορφανό» το δέκατο
 
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πολίτες τίθενται σε αυτοπεριορισμό, έπειτα από σχετικές οδηγίες από τους αρμόδιους, αφού είτε ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, είτε παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα. Παράλληλα, σε αυτοπεριορισμό τίθενται και από επιλογή πολλοί πολίτες, επηρεαζόμενοι από τις εξελίξεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένονται και τα αποτελέσματα για το 22 μηνών παιδάκι, που είχε μεταφερθεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με πυρετό. Το παιδάκι έφτασε στην Κύπρο από την Τουρκία και παρουσία υψηλό πυρετό και ως εκ τούτου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έκριναν πως από τη στιγμή που η Τουρκία ενδεχομένως να κρύβει κρούσματα κορωνοϊού, θα πρέπει το παιδάκι να εξεταστεί και να ληφθεί δείγμα που θα σταλεί στο Ινστιτούτο Γενετικής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και δεύτερο παιδάκι με πυρετό στο Μακάρειο για εξετάσεις-Ήρθε από Τουρκία
 
Πονοκέφαλος στις Αρχές γιατρός και ταξιτζής
Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συνεχίζουν τις ενέργειες, ώστε να εντοπίσουν τις επαφές τόσο του γιατρού, όσο και του οδηγού ταξί. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως καμία από τις επαφές του γιατρού δεν βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.
 
Βραχνάς για τις Αρχές αποτελεί, ωστόσο, ο οδηγός ταξί, αφού είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλες οι επαφές του, ενώ ψάχνουν τον άγνωστο «Χ» που του μετέδωσε τον κορωνοϊό, κάτι που τους προκαλεί περισσότερες ανησυχίες, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να κυκλοφορεί «ελεύθερος» στην Κύπρο. Αυτό που βοηθάει στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ειδικοί είναι πως γνωρίζουν τα δρομολόγια που εκτελούσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γνωρίζουν τα δρομολόγια του ταξιτζή, σκοτάδι για την πηγή της μετάδοσης του ιού
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο οδηγός εργάζεται σε εταιρεία και εκτελούσε συγκεκριμένα δρομολόγια και δεν παραλάμβανε τυχαία πελάτες από οποιοδήποτε σημείο, γεγονός που έδωσε μια μικρή «ανάσα» στις Αρχές, οι οποίοι στρέφουν τις έρευνες τους προς σε αυτή τη κατεύθυνση.
 
Ο ταξιτζής μετέφερε τουρίστες σε τοποθεσίες, κατόπιν προγραμματισμένων δρομολογίων, και ως εκ τούτου, εάν και πρόκειται για μακρά λίστα επαφών, άρχισε η διερεύνηση της, ώστε όλοι οι τουρίστες που μεταφέρθηκαν από τον οδηγό τις τελευταίες ημέρες, να υποβληθούν σε εξετάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύσβατος ο δρόμος της ιχνηλάτησης των επαφών του ταξιτζή με κορωνοϊό
 
Ήδη έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν άτομα του περιβάλλοντος του άνδρα, ενώ ανακούφιση τόσο στην οικογένεια, όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία, έδωσε το γεγονός πως το τετράχρονο εγγονάκι του βρέθηκε αρνητικό στον κορωνοϊό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνητικός στον κορωνοϊό ο εγγονός του οδηγού ταξί, αγωνία για το δεύτερο παιδάκι
 
Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου τέσσερα άτομα
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου τέσσερις από τους δέκα ασθενείς, μετά και τη μεταφορά του Ελλαδίτη, ο οποίος νοσηλευόταν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
 
Στο νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, νοσηλεύονται οι άλλοι τρεις ασθενείς, που επιβεβαιώθηκαν με κορωνοϊό την περασμένη Τετάρτη, εκ των οποίων οι δύο επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ίδια πτήση, ωστόσο δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα τρία θετικά κρούσματα κορωνοϊού-Στους δέκα οι ασθενείς
 
Ο τέταρτος ασθενής είναι οδηγός ταξί από την Πάφο. Και οι τέσσερις ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και φαίνεται να είναι σε καλή κλινική κατάσταση.  
 
Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεδρίασε η Διυπουργική
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε έκτακτη συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, χθες το πρωί στο Προεδρικό, κατά την οποία συζήτησαν τέσσερα μέτρα που αφορούν τον κορωνοϊό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απευθύνεται στον λαό με διάγγελμα για τον κορωνοϊό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται απόψε στις 8:30 να προβεί σε διάγγελμα, μέσω του οποίου θα ενημερώσει τον λαό για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του κορωνοϊού, ενώ θα ανακοινώσει και τυχόν μέτρα που λήφθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία. Η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα και δηλώνει έτοιμη να λάβει περισσότερα, αν παραστεί ανάγκη.
 
Λουκέτο σε όλα τα σχολεία
Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή και το μέτρο της Κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των σχολείων παγκύπρια.
 
Από το πρωί, σε όλη την Κύπρο, έχουν μπει λουκέτα στις πόρτες όλων των νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς επίσης και στα ειδικά σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία στη Λευκωσία είχαν κλείσει από την περασμένη Τετάρτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν όλα τα σχολεία παγκύπρια-Πότε τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο
 
Κλειστά, μέχρι και τις 20 Μαρτίου, θα παραμείνουν και τα πανεπιστήμια, σε όλη την Κύπρο, αφού ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες που τους έδωσε το Υπουργείο Παιδείας.
 
Έκλεισε άλλα δύο οδοφράγματα το ψευδοκράτος
 Σε μία άλλη εξέλιξη, οι κατοχικές αρχές αποφάσισαν όπως κλείσουν άλλα δύο οδοφράγματα, αυτό του Λιμνίτη και των Στροβιλιών, ως ένα μέτρο για πρόληψη κατά του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνει και το ψευδοκράτος άλλα δύο οδοφράγματα-Πλέον τρία τα ανοιχτά
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι που εξήλθε της συνεδρίας για να προβεί σε δηλώσεις, ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά πριν μία ώρα ενημέρωσε τους αρμοδίους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την απόφαση αυτή. Στα 22 Μαρτίου, πρόσθεσε, θα αξιολογηθεί και πάλι η κατάσταση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τώρα τρία σημεία διέλευσης σε λειτουργία, ο Άγιος Δομέτιος, το Λήδρα Πάλλας και το Πέργαμος.
 
Η απόφαση αυτή ενόχλησε τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, αφού ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν ενημερώθηκε για αυτή την εξέλιξη και στη συνεδρία του λεγόμενου «υπουργικού» συζήτησαν τη λήψη εντατικότερων μέτρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισχυρίζεται πως δεν τον ενημέρωσε κανένας για το κλείσιμο οδοφραγμάτων ο Ακιντζί
 
Ανέφερε μάλιστα πως ο ίδιος θεωρούσε εξ αρχής πως οι δύο κοινότητες πρέπει να δρουν μαζί για το τι είδους προφυλάξεις θα πρέπει να ληφθούν στα οδοφράγματα, σε επιστημονική βάση. Ο Ακιντζί είπε ότι στη συνεδρίαση του "υπουργικού" κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις από οργανώσεις υγείας και εμπειρογνώμονες, αναφέροντας ότι το θέμα του κορωνοϊού αφορά όλο τον κόσμο και είναι μια παγκόσμια απειλή. Όπως είπε, άκουσε για το μέτρο του κλεισίματος των οδοφραγμάτων από τον Οζερσάι, που προέβη σε δήλωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στην κατηγορία αυτοπεριορισμού η Μεγάλη Βρετανία-Οι αναθεωρημένες οδηγίες για ταξιδιώτες

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου