Δύσβατος ο δρόμος της ιχνηλάτησης των επαφών του ταξιτζή με κορωνοϊό

Η επιβεβαίωση άλλων τεσσάρων κρουσμάτων στην Κύπρο, η οποία ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναβάθμισε τον κορωνοϊό σε πανδημία πρόσθεσε, αναπόφευκτα στον φόβο. Ένα φόβο που καλούμαστε να καταλαγιάσουμε, για να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, άγνωστο για πόσο.

Η Κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται νέα δραστικά μέτρα με το Υπουργείο Παιδείας να προχωρεί αύριο στο κλείσιμο όλων των σχολείων παγκύπρια τουλάχιστον, μέχρι τις 20 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κι επίσημα πανδημία ο κορωνοϊός-Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ψάχνουν το ασθενή Χ
Λες και δεν ήταν αρκετή η περίπτωση του 64χρονου γιατρού που εξέταζε επί πέντε μέρες ασθενείς και ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες άτομα, τα οποία ακόμη αναζητούνται. Η χθεσινή ανακοίνωση των τεσσάρων κρουσμάτων, έφερε και τον πρώτο ασθενή που νόσησε εντός Κύπρου.

Το γεγονός πως πρόκειται για οδηγό ταξί, με πολύ μεγάλη λίστα επαφών επιτείνει τις ανησυχίες. Ο μεγάλος πονοκέφαλος των Αρχών, είναι η προσπάθεια εντοπισμού του ασθενούς Χ, που μετέδωσε τον ιό στο οδηγό. Τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, άρχισαν από την πρώτη στιγμή να ιχνηλατούν τις επαφές του. Αυτό που πιστεύεται, είναι πως ο ασθενής Χ, ήταν κάποιος από τους επιβάτες που μετέφερε με το ταξί του, που έφτασε από κάποια χώρα του εξωτερικού και ενδεχομένως να έχει φύγει από την Κύπρο.

Ο οδηγός ταξί ανέβασε πυρετό προχθές και ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές. Μεταφέρθηκε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Λεμεσού και ψες στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Ήδη, πάντως κάποιες από τις επαφές του ταξιτζή που διαμένει στην Πάφο εντοπίστηκαν και τους δόθηκαν οδηγίες για να τεθούν υπό περιορισμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πονοκέφαλος ο ασθενής «Χ» που μετέδωσε τον κορωνοϊό στον ταξιτζή

Περιορισμένη η λίστα επαφών των υπολοίπων
 Οι υπόλοιποι τρεις που διαγνώστηκαν, οι δύο Κύπριοι και η Ελλαδίτισσα έχουν περιορισμένη λίστα επαφών. Τα πλείστα άτομα έχουν εντοπιστεί και τους δόθηκαν οδηγίες.
 
Η Ελλαδίτισσα, η οποία έφτασε από την Αθήνα στις τρεις Μαρτίου, δεν είχε πάει στη δουλειά της και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τέσσερις ημέρες μετά την άφιξή της, παρουσίασε συμπτώματα και ενημέρωσε τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Μεταφέρθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
Τα δύο άτομα, εξάλλου, που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο προψές, εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας. Εξετάστηκαν στο ιατρείο και μεταφέρθηκαν άμεσα με ασθενοφόρο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εκτός από τα άτομα στο αεροπλάνο τους, δεν ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα στην Κύπρο. Και οι δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι.
 
Εν τω μεταξύ, ακόμη γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να εντοπιστούν όλες οι επαφές του 64χρονου, Διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σ’ όλες τις επαφές του που εντοπίστηκαν άρχισαν επαναληπτικά τεστ.
 
Το θετικό είναι ότι και τα έξι θετικά κρούσματα κορωνοϊού, που προέρχονται από διάφορες ηλικιακές ομάδες, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και η κλινική τους κατάσταση είναι καλή. Οι τρεις μάλιστα, βρίσκονται υπό περιορισμό στο σπίτι τους.

Σήμερα αναμένονται από το Ινστιτούτο Γενετικής, τα αποτελέσματα σε δεκάδες άλλα δείγματα που λήφθηκαν. Εκατοντάδες άτομα, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό περιορισμό σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σταδιακή επαναλειτουργία των δύο νοσοκομείων

Από σήμερα, εξάλλου, επαναλειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού, που είχαν αναστείλει λειτουργίες τους.

Το νοσοκομείο Λευκωσίας απολυμάνθηκε πλήρως, ωστόσο τα προγραμματισμένα χειρουργεία ακυρώνονται τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου. Η καρδιολογική κλινική, εξάλλου, θα παρέχει υπηρεσίες μόνο στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Τα επισκεπτήρια απαγορεύονται μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Στο Νοσοκομείο Λεμεσού, λειτουργούν από σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία. Εξάλλου ακυρώνονται μέχρι τις 15 Μαρτίου τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ συνεχίζουν και οι περιορισμοί στα επισκεπτήρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναλειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία-Τα νέα μέτρα για τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού

Έρχονται δραστικά μέτρα
Την ανακοίνωση νέων δραστικών μέτρων από την Κυβέρνηση προανήγγειλε χθες το απόγευμα Υπουργείο Υγείας, αμέσως μετά την αναβάθμιση του κορωνοϊού σε πανδημία από τον ΠΟΥ.

«Η συνειδητή αυτή απόφαση, στη βάση της οποίας δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμη πιο δραστικά μέτρα τις επόμενες μέρες υπό το φως και της απόφασης του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, αποσκοπεί αυστηρά και μόνον στον περιορισμό στον βαθμό που είναι δυνατόν, των πιθανοτήτων ευρείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Το Υπουργείο Υγείας, απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως ακολουθούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ιδιαίτερα όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες με κρούσματα κορωνοϊού.

Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και μόνο να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420. Για απορίες σχετικά με τον κορωνοϊό καλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)