Ακυβέρνητο καράβι τα ΤΑΕΠ, συσσωρεύτηκαν προβλήματα, απών ο Χατζηπαντέλα

Ως εντελώς απαράδεκτη και ανάλογη τριτοκοσμικών χωρών μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, λόγω της έξαρσης λοιμώξεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με τους πολίτες να είναι και πάλι τα θύματα των άλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Καθυστερήσεις στην εισαγωγή ασθενών, επανάληψη ιατρικών εξετάσεων και πολύωρη αναμονή είναι η εικόνα που έχουν αυτή τη στιγμή τα ΤΑΕΠ, με μάλιστα περιπτώσεις ασθενών να βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση μέχρι και δώδεκα ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις στα νοσηλευτήρια με τις αυξημένες ροές στα ΤΑΕΠ-Προσοχή στα γηροκομεία

Την εικόνα συμπληρώνει η ασυνεννοησία μεταξύ γιατρών, με τους ασθενείς να γίνονται μπαλάκι από τον έναν γιατρό στον άλλο, από ιδιωτικά νοσοκομεία σε δημόσια νοσηλευτήρια για εισαγωγή και με επανάληψη των ίδιων ιατρικών εξετάσεων από διαφορετικούς γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ασθενής ανέμενε δώδεκα ώρες για τη διενέργεια αξονικού, ενώ σε άλλη περίπτωση νεφροπαθής ασθενής που επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική, ο οποίος μετά από ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε πως χρίζει εισαγωγής, παραπέμφθηκε σε δημόσιο νοσηλευτήριο και εκεί οι γιατροί προχώρησαν ξανά στις ίδιες ιατρικές εξετάσεις, με τον ασθενή να ταλαιπωρείται για ώρες.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, περιοδεύει στο εξωτερικό, τόσο για ταξίδι αναψυχής όσο και για υπηρεσιακούς λόγους. Βέβαια, τις Θερμοπύλες του Υπουργείου, κρατάει η Γενική Διευθύντρια , Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία παλεύει να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα από προβλήματα βουνό που ταλαιπωρούν εδώ και μήνες τα νοσηλευτήρια.

Είναι άξιο απορίας, πως από τη στιγμή που οι διεθνείς οργανισμοί υγείας προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για το κοκτέιλ λοιμώξεων που θα ταλαιπωρήσει τον κόσμο κατά τους χειμερινούς μήνες και ενώ ο κος. Χατζηπαντέλα διατυμπάνιζε παντού πως βρίσκεται σε ετοιμότητα, τα γεγονότα και τα όσα βλέπουν οι ασθενείς καθημερινά στα ΤΑΕΠ, καταδεικνύουν το αντίθετο, με τον πυλώνα της δημόσιας υγείας, τα δημόσια νοσηλευτήρια, να μοιάζουν με ακυβέρνητο καράβι σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές, που οι πολίτες τα έχουν ανάγκη.

Εξάλλου, οι περιβόητες εξαγγελίες του, ότι για παράδειγμα τα εφημερεύοντα ιατρεία θα ήταν η λύση στα χρόνια προβλήματα των Πρώτων Βοηθειών, παρέμειναν εξαγγελίες, αφού πέρασαν πέντε μήνες από την έναρξη του θεσμού των εφημεριών και κανένας πολίτης δεν γνωρίζει πως, πότε και από πού μπορεί να εξυπηρετηθεί, πόσον μάλλον κατά τις ημέρες των αργιών, ενώ ακόμη και αυτοί που μπορεί να γνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις , οι γιατροί που τους εφημερεύουν προσχωρούν σε ιατρική διάγνωση μέσω τηλεφώνου. «Έχετε βήχα; Έχετε πονοκέφαλο; Πάρτε αυτό το φάρμακο…. Αν συνεχίσετε να μην νιώθετε καλά, ελάτε». Αυτή είναι η αντιμετώπιση των ασθενών που ζήτησαν να έχουν το Γενικό Σύστημα Υγείας για να νιώθουν ασφαλείς .

Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι εφημερίες, είναι και οι συζητήσεις που γίνονται για ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, οι οποίες παραμένουν στάσιμες και χωρίς να υπάρχει στο παρόν στάδιο η παραμικρή εξέλιξη. Όπως διαμήνυε το Υπουργείο Υγείας, η ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΓεΣΥ θα έδινε ανάσα στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για ένταξή ΤΑΕΠ σε κάθε επαρχία μέχρι 1 Ιανουαρίου, εν τέλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις μόνο με ένα νοσηλευτήριο της Λευκωσίας, οι οποίες το σίγουρο είναι, πως δεν θα έχουν σύντομα κατάληξη.

Βέβαια, δεν μπορεί να παραμεριστεί η πάγια ανάγκη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για προσλήψεις προσωπικού, αφού εδώ και καιρό φωνάζουν πως η υποστελέχωση στα ΤΑΕΠ δημιουργεί τα αλυσιδωτά προβλήματα, τα οποία αντανακλώνται στην άσχημη εικόνα των νοσηλευτηρίων, που προκαλούν αντιδράσεις, νεύρα και ανασφάλεια στους πολίτες που επισκέπτονται τις Πρώτες Βοήθειες.

Τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, έχουν γραφτεί αμέτρητες φορές, παρόλα αυτά για άλλη μια φορά διαφαίνεται πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιλυθούν, με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, να επιλέγει ένα μήνα πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του, τα προβλήματα αυτά να λάμπουν δια της απουσίας του στη χιονισμένη Ελβετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας