Καθυστερεί η ένταξη ΤΑΕΠ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια-Διογκώνονται τα προβλήματα

Καθυστέρηση παρατηρείται, παρά τις εξαγγελίες για ολοκλήρωση της προσπάθειας για προσωρινή δημιουργία του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μπορεί ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, να διαμήνυσε πως μέχρι τέλος τους χρόνου το έργο θα ήταν έτοιμο, ωστόσο οι διαδικασίες και οι εργασίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων των εμπλεκόμενων φορέων είχαν εκφραστεί δύο θέσεις, είτε δηλαδή το Τμήμα Ατυχημάτων να στεγαστεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπως προνοεί ο σχεδιασμός αναβάθμισης και επέκτασης του νοσοκομείου, είτε να δημιουργηθεί ξεχωριστό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δεδομένου πως στο νοσοκομείο υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ειδικοτήτων γιατρών, κάτι που θα είναι πιο αποτελεσματικό. Ως εκ τούτου, επικράτησε η δεύτερη άποψη, ως προσωρινή λύση και για λόγους ασφαλείας, μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου στο Μακάρειο.

Για την απόφαση αυτή μάλιστα, έγινε σχετική διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς, καταγράφηκαν τα κενά και οι ελλείψεις του Μακάρειου Νοσοκομείου, ενώ ήδη ο ΟΚΥπΥ έχει προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων για πρόληψη προσωπικού.  

Στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, είχαν εκφραστεί διάφορες απόψεις, ενώ παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε πως οι εμπλεκόμενοι φορείς εργάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος τους έτους. «Θα διαμορφωθεί ο σχετικός χώρος, θα αρχίσουν οι εργασίες και στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2022», είπε ο κος Χαριλάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθυστερεί η ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων-Προτεραιότητα το Απολλώνειο

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει εάν τελικά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), θα προλάβει τα χρονοδιαγράμματα για εισαγωγή των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικών νοσοκομείων που είναι συμβεβλημένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας, που εκπνέει στις αρχές του νέου έτους, με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως έγινε ήδη γνωστό, ενώ η νομοθεσία προνοεί την ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων σε όλες τις επαρχίες, ο Οργανισμός έχει δώσει προτεραιότητα στην πρωτεύουσα, λόγω του μεγαλύτερου όγκου ασθενών που δέχεται καθημερινά το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Εκπρόσωποι του ΟΑΥ και του Απολλώνειου Νοσοκομείου, πραγματοποίησαν συναντήσεις, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτηρίου, έθεσε κάποιους προβληματισμούς.

Πάντως, αυτό που διαφαίνεται, είναι πως ακόμη και σε συμφωνία να καταλήξουν οι δύο πλευρές, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προετοιμασίας από πλευράς νοσηλευτηρίου, προκειμένου να είναι σε θέση να πληροί όλες τις προδιαγραφές για ένταξη του ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ. Κάτι για το οποίο χρειάζεται χρόνος και ως εκ τούτου, θεωρείται απομακρυσμένο το σενάριο να ενταχθεί στο ΓεΣΥ αρχές Ιανουαρίου, οπότε εκπνέει το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να αποκλείεται όμως να ενταχθεί και να επιτραπεί σταδιακά η αναβάθμιση του. 

Την ίδια ώρα, σε στασιμότητα παραμένουν οι διαβουλεύσεις για τα άλλα δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ στη Λάρνακα και ο Ευαγγελισμός στην Πάφο, αφού μέχρι σήμερα δεν προγραμματίστηκε καμία νέα συνάντηση. 

Τα προβλήματα στα Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, παρά και την εισαγωγή του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων, φαίνεται πως διογκώνονται παρά να αποδίδουν καρπούς όσον αφορά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης.  Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι αναφορές του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος κατήγγειλε κενά στην εξυπηρέτηση στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, αλλά και σε περιπτώσεις ασθενών, ανάμεσά τους και παιδιά, που δεν βρίσκουν κλίνες διαθέσιμες για να φιλοξενηθούν.

Το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να διαμηνύει πως όλα βαίνουν καλώς στα ΤΑΕΠ της χώρας μας, ωστόσο οι πολίτες και ο χρόνος, έχει δείξει το ακριβώς αντίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την ανέγερση νέας Εντατικής για νεογνά ο Χατζηπαντέλα-Πότε θα είναι έτοιμη

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου