Ξανά στο ανεργιακό εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι-«Ανασφάλεια και αναστάτωση»

Πονοκέφαλος επικρατεί ανάμεσα στους ξενοδοχοϋπάλληλους τέτοια περίοδο κάθε χρονιά, καθώς τα ξενοδοχεία προχωρούν σε μερικό και άλλα σε οριστικό κλείσιμο, αφού η επιβίωσή τους, βασίζεται και στα έσοδα που είχαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο και από τους τουρίστες που κατέλυσαν σε αυτά. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι υπάλληλοι τους βρίσκονται σε δυσμενή θέση, αφού είτε θα παραμείνουν άνεργοι για τέσσερις μήνες περίπου μέχρι να επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο που εργάζονταν, ή θα μείνουν στο... περίμενε χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα υπάρξει επαναλειτουργία και αν θα ειδοποιηθούν από τον εργοδότη τους για να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους. 

Η πικρή αλήθεια άλλωστε, διαφαίνεται μέσα και από τους αριθμούς των εγγεγραμμένων ανέργων που παρουσιάζει η στατιστική υπηρεσία, αφού οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, φιγουράρουν στους τομείς με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, όπου υπάγονται φυσικά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Πιο συγκεκριμένα, για τον Οκτώβριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον συγκεκριμένο τομέα έφθασαν τους 1,319, ενώ τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο), ήταν στους 1,207. Πάντως, στα ίδια επίπεδα βρισκόταν ο αριθμός των ανέργων κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 ο αριθμός ανέργων ήταν 1,325. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο εν λόγω αριθμός, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα για τον Νοέμβριο, αφού θα έχουν κλείσει ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία. 

Αυτή την περίοδο που διανύουμε, όπως εξήγησε ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, αρκετά ξενοδοχεία κυρίως στην Αμμόχωστο, κάποια εποχικά στη Λεμεσό, αλλά και στην Πάφο άλλα ξενοδοχεία, ετοιμάζονται για κλείσιμο. «Ήδη, έχουν κλείσει κάποια και ορισμένα άλλα, θα κλείσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Θα παραμείνουν ανοικτά λίγα ξενοδοχεία στην Πάφο και λίγα στην Αμμόχωστο. Επίσης, υπάρχουν περίπου οκτώ ξενοδοχεία που διαχρονικά έκλειναν στην Ελεύθερη Αμμόχωστο που φιλοξενούν Ουκρανούς, αλλά τώρα δεν θα κλείσουν, καθώς διατηρούν συμβόλαιο μέχρι τον Μάρτιο». 

Πάντως, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, χωρίζονται συγκεκριμένα σε δυο κατηγορίες. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη χειμερινή περίοδο και οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η εργασία τους και οδηγούνται στο ανεργιακό επίδομα. «Για τη δεύτερη κατηγορία, επικρατεί ανασφάλεια και αναστάτωση για το ανεργιακό και επίσης ανησυχούν κατά πόσο θα πληρωθούν έγκαιρα το ανεργιακό τους επίδομα, αφού είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μας». 

Η προβληματική κατάσταση που επικρατεί, δεν άφησε ασυγκίνητη τη Συντεχνία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τον κ. Τιμινή να εξηγεί ότι αναμένεται η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε, για ανανέωση της σύμβασης. «Αυτές τις μέρες, μελετούμε το ποιοι εφάρμοσαν τη συμφωνία και ανάλογα τις επόμενες μέρες θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε στα επόμενα μας βήματα σε συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί. Αφού εκτιμήσουμε και δούμε ποιοι εφάρμοσαν και ποιοι δεν εφάρμοσαν τη συμφωνία και σε ποιο βαθμό, ανάλογα θα πράξουμε. Εννοείται ότι απευθυνόμαστε κοντά στον καθένα και εγείρουμε την εργατική διαφορά». 

Σημειώνεται ότι στις 25 Οκτωβρίου η Συντεχνία των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Εργασίας, ζήτησε επίσπευση του ταμείου της πληρωμής και καταβολής του ανεργιακού επιδόματος για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, αφού όπως είπε ο κ. Τιμινής, είναι γνωστό το γεγονός ότι παραμένουν για τέσσερις μήνες χωρίς εργασία. «Αναμένουμε να μπει και στην εφαρμογή του το μέτρο αυτό που ζητήσαμε». 

Όσον αφορά τον αριθμό ανέργων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο κ. Τιμινής είπε ότι είναι ένα μελανό σημείο στον χώρο εργασίας τους, για να διαχωρίσει ξανά σε κατηγορίες τους υπαλλήλους, τονίζοντας ότι δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια κατάσταση. «Είναι αυτοί που αναστέλλεται η λειτουργία τους για ένα με δυο μήνες και εκείνοι που κλείνουν από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Υπάρχει η μερική και πλήρης αναστολή εργασίας ανάμεσα στους ξενοδοχοϋπάλληλους και είναι κάτι που οφείλει να γνωρίζει ο κάθε υπάλληλος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat