Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι-Με το σταγονόμετρο οι Κύπριοι

Ιδιαίτερη πτώση στον αριθμό των Κύπριων ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς από τη μία η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων από τους ξενοδόχους και από την άλλη η προτίμηση υπαλλήλων από τρίτες χώρες, οδήγησε τους ντόπιους στο να αποχωρήσουν από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μάλιστα, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε όπου τα ξενοδοχεία κατακλύζονται από κόσμο, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση στο συγκεκριμένο επάγγελμα. 

Το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν τηρούν αυτά που προνοούνται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, όπως μισθοί και ωφελήματα υπαλλήλων, είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τον Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτο Τιμινή, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον REPORTER, καθώς όπως υπέδειξε οι ξενοδοχϋπάλληλοι σήμερα, «ζουν σε σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας λόγω και της έλλειψης προσωπικού σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Η εντατικοποίηση της εργασίας αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο ζενίθ της και επιπρόσθετα η ανασφάλεια που υπάρχει στο προσωπικό λόγω του ότι δεν εφαρμόζονται και οι συλλογικές συμβάσεις και λόγω του ότι εκκρεμούν ακόμη οι διαδικασίες στη μεσολαβητική υπηρεσία για τα ζητήματα της εφαρμογής του μνημονίου συμφωνίας 2019-2022, μεγαλώνουν ακόμη το αίσθημα ανασφάλειας μέσα στα ξενοδοχεία».

Επιπρόσθετα, μετά και το πράσινο φως που άναψε η Κυβέρνηση για την εργοδότηση προσώπων από τρίτες χώρες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, το πρόβλημα φαίνεται να διογκώνεται όσο περνά ο χρόνος. «Το ζήτημα με τους υπαλλήλους τρίτων χωρών έχει μεγαλώσει διότι ακόμα όσοι προσλαμβάνονται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, με εξαίρεση πολύ λίγες ξενοδοχειακές μονάδες, δεν τους βάζουν σωστά ωφελήματα και μισθούς ανάλογα με τις κλίμακες μισθοδοσίας που εφαρμόζονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση».

Φόβοι για την επόμενη χρονιά με το ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία

Μάλιστα, η απογοήτευση που επικρατεί ανάμεσα στους υπαλλήλους ξενοδοχείων είναι οφθαλμοφανές, καθώς όπως υπέδειξε ο κ. Τιμινής, «κάποιοι ξενοδόχοι άρχισαν και μιλούν ήδη για το 2023 και λένε ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εξεύρεσης ανθρωπίνου δυναμικού. Εμείς ως Συντεχνία, από τον περασμένο Σεπτέμβριο λέγαμε στους ξενοδόχους αντί να επιδιώκετε να σπάσετε τις ρυθμισμένες μορφές εργασίας όπως είναι η συλλογική σύμβαση και να εντάξετε ξένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, τους οποίους θα εργαλειοποιήσετε, μην το κάνετε και ελάτε να συζητήσουμε από κοινού και να δούμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω και της πανδημίας, όπου εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας σε αρκετά ξενοδοχεία. Έπρεπε να βρούμε τους τρόπους, ώστε να κάνουμε το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου ελκυστικό με ντόπιο προσωπικό».

Τουναντίον, οι ξενοδόχοι τελικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προέβαλαν διάφορα επιχειρήματα και με την πίεση που άσκησαν προς την Κυβέρνηση, δόθηκε τελικά το πράσινο φως για να προσλαμβάνουν υπαλλήλους από τρίτες χώρες. Έτσι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα ακόμη περισσότεροι ντόπιοι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι υπάλληλοι από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατακόρυφα. «Αντί να δούμε τα παθήματα που μας έγιναν μάθημα, εντούτοις συνεχίζουμε με τις ίδιες κοντόφθαλμες πολιτικές και δημιουργούμε μια κουλτούρα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μέσα στο ξενοδοχειακό επάγγελμα».

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση, εκτιμάται ότι αυτή θα επιμηκυνθεί την περίοδο που ακολουθεί, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Τιμινής, «όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άργησε να κινηθεί ο τουρισμός, ακόμα και από την αγγλική αγορά και από τις σκανδιναβικές χώρες. Έτσι και τώρα θεωρούμε ότι θα επιμηκυνθεί η τουριστική κίνηση, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αυτό εκτιμάται μέσα από επαφές που έχουμε το τελευταίο τριήμερο ιδιαίτερα στις μεγάλες τουριστικές περιοχές όπως είναι η Αμμόχωστος και η Πάφος. Οι εποχικές αυτές περιοχές που κυρίως έκλειναν τον Οκτώβρη, προσπαθούν να μεγαλώσουν την περίοδο μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή και αρχές ακόμη Δεκεμβρίου».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός