Στο περίμενε ακόμη για τα επιδόματα και την επιστροφή τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Καθυστερήσεις φαίνεται να προκύπτουν στην πληρωμή του ανεργιακού επιδόματος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους λόγω της αναστολής εργασιών τους για τη χειμερινή περίοδο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ακόμη αναμένουν την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους, η οποία ωστόσο παραμένει μετέωρη, αφού ξενοδόχοι επιλέγουν υπαλλήλους από τρίτες χώρες, καθώς αποτελεί πιο οικονομική λύση. 

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους φαίνεται πως είναι αρκετά, με τον Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νεόφυτο Τιμινή, να αναφέρει στον REPORTER πως «υπάρχουν συμφωνίες που οι ξενοδόχοι δεν εφάρμοσαν, ξενοδόχοι δεν κατέβαλαν αυξήσεις, δεν εφαρμόστηκαν επίσης σωστά τα ταμεία ευημερίας, όπως επίσης δεν εφαρμόζεται σωστά ο τρόπος υπολογισμού της αργίας και της Κυριακής. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που είναι στη μεσολαβητική υπηρεσία του γραφείου Εργασίας». 

Την ίδια ώρα, ο κ. Τιμινής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περίοδο που ακολουθεί για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, καθώς όπως σημείωσε, «προβλέπεται καυτή η σεζόν και εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των υπαλλήλων μέχρι τέλους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από τώρα κάποια πράγματα, γιατί δεν πάει άλλο η κατάσταση με τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα. Τυγχάνουν εκμετάλλευσης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, καθώς οι ξενοδόχοι πλέον ζητούν να φέρουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες και δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να μην επέστρεψαν ακόμη όλοι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου».

Ως μια εύκολη λύση χαρακτήρισε τα πρόσωπα από τρίτες χώρες ο κ. Τιμινής, καθώς όπως είναι αντιληπτό, ο μισθός τους είναι χαμηλότερος, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «έστω και σε ένα ξενοδοχείο να δοθεί αυτή η άδεια, τότε θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα».  

Ταυτόχρονα, ενώ φαίνεται να υπήρξαν αιτήσεις για ανεργιακό επίδομα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δεν εργάζονταν κατά τη χειμερινή περίοδο, εντούτοις υπάρχει μια μερίδα υπαλλήλων που ακόμη δεν πληρώθηκε. 

Οι υπάλληλοι ουσιαστικά, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Τιμινή. Είναι η κατηγορία των εργαζομένων που είναι με μερική αναστολή με τα ειδικά σχέδια για την αναστολή εργασίας τους. Δηλαδή εκείνους που έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία τους και την 1η Απριλίου, έπρεπε να επιστρέψουν κανονικά πίσω στην εργασία τους. 

Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι τερμάτισαν τις υπηρεσίες τους τον Οκτώβριο και έπρεπε ήδη οι ξενοδόχοι τους από την 1η Απριλίου να τους επαναπροσλάβουν. Και επίσης υπάρχει η τρίτη ειδική κατηγορία, στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν δικαιούνταν ανεργιακό επίδομα και το Υπουργείο τους έδωσε ένα ειδικό επίδομα της τάξης των 500 ευρώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Τιμινής, «παρατηρείται η καθυστέρηση και στις τρεις κατηγορίες για την καταβολή του ανεργιακού επιδόματος. Μερικοί πληρώθηκαν και για τον Φεβρουάριο το ειδικό ανεργιακό, αλλά έμειναν κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι φαίνεται να μην πληρώθηκαν ακόμη. Έτσι περιμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας να μας ενημερώσει τι ισχύει γι’ αυτά τα άτομα».

Την πρόθεση του να συνεργαστεί επίσης με το κράτος, επέδειξε ο κ. Τιμινής για εργοδότηση Ουκρανών προσφύγων που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ξενοδοχεία για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά αγγλικά. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με κάποιους παράγοντες που ασχολούνται με τα ζητήματα της Ουκρανίας για να τους βοηθήσουμε να εργαστούν στη ξενοδοχειακή βιομηχανία αυτοί οι άνθρωποι. Εννοείται ότι εκεί και όπου θα εργάζονται φυσικά θα τηρούνται ευλαβικά οι συλλογικές συμβάσεις για να μην επηρεάζεται το μόνιμο προσωπικό».

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση