Σοβαρές καταγγελίες για ξενοδόχους-«Γίνεται μια μάχη ποιος θα κλέψει ποιου»

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη και επίσημα της καλοκαιρινής περιόδου, οι ξενοδόχοι άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν τα πλάνα τους, ενώ αρκετοί φαίνεται να ξεφεύγουν από τα πλαίσια που προνοούνται, με αποτέλεσμα να φέρνουν δυσφορία στη Συντεχνία που υπάγονται. Όπως φαίνεται, δημιουργείται ένα κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ του προσωπικού των ξενοδοχείων, καθώς ορισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι παίρνουν αύξηση στον μισθό τους και κάποιοι άλλοι όχι, με αποτέλεσμα να γίνονται διακρίσεις. 

Όπως κατήγγειλε στον REPORTER o Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νεόφυτο Τιμινής, αρκετοί ξενοδόχοι αυτές τις μέρες πριμοδοτήσαν μερίδα εργαζομένων στα ξενοδοχεία τους. «Το λυπηρό είναι ότι προχώρησαν σε αυξήσεις σε μερίδα του προσωπικού τους, αντί να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να δώσουν τις αυξήσεις και το τιμαριθμικό επίδομα. Προχώρησαν μόνοι τους και έδωσαν ως δώρο σε μερίδα εργαζομένων τους».

Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται να κατηγοριοποιούνται οι εργαζόμενοι και να προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία μεταξύ τους. «Κατηγοριοποιούν τους εργαζόμενους τους σε καλούς και αρεστούς και όσοι δεν πήραν αύξηση, τους μεταφέρθηκε το μήνυμα πως δεν είναι οι καλοί, δεν είναι αρεστοί. Έτσι θεωρούν, ότι είναι η εύκολη λεία για τον άλλο ξενοδόχο, να τους κλέψει και να τους πάρει στο ξενοδοχείο του. Δηλαδή δημιουργείται άθελά τους και σε κάποιες περιπτώσεις θελημένα, ένας ανταγωνισμός μεταξύ του προσωπικού των ξενοδοχείων επειδή κάποιοι παίρνουν αυξήσεις και κάποιοι άλλοι όχι».

Ενεργώντας με αυτό τον τρόπο οι ξενοδόχοι, επιχείρησαν να στείλουν ένα μήνυμα ουσιαστικά ότι αυτοί έδωσαν τις αυξήσεις τους και είναι μάλιστα περισσότερες απ’ ότι είναι η σύμβαση. Ο κ. Τιμινής, διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το μήνυμα, τονίζοντας ότι «είναι ένα ψέμα αυτό και ένα αφήγημα το οποίο δεν μπορεί να περάσει στην κοινή γνώμη, διότι οι ίδιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι το γνωρίζουν αυτό. Γίνεται μια μάχη ποιος θα κλέψει ποιου. Δεν δίνουν κανονικά τις συμβάσεις, δίνουν εξωθεσμικά και διακατηγοριοποιούν τους εργαζόμενους σε καλούς μη καλούς, αρεστούς και μη αρεστούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε ακόμη για τα επιδόματα και την επιστροφή τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Φόβοι για τάσης φυγής ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει την ίδια ώρα για τους ίδιους τους ξενοδοχοϋπάλληλους, αφού υπάρχει ο φόβος ότι ίσως μεγαλώσει η τάση φυγής των εργαζομένων, αφού οι ξενοδόχοι δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και προτιμούν ουσιαστικά ακόμη και άτομα από τρίτες χώρες. 

«Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πολύ βασικοί και καθοριστικοί για να δουλέψει ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία και όλοι να πάρουν από τη μερίδα της πίττας. Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, πάλι θα είναι ετεροβαρείς στο κόψιμο της πίττας, διότι τη μερίδα του λέοντος, την επωφελούνται άλλοι. Επειδή θα παρατηρηθούν τα περσινά φαινόμενα, πολύ φοβάμαι ότι αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα οι ξενοδόχοι, θα μεγαλώσει η τάση φυγής των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των ξενοδόχων, δυστυχώς δεν τα εφαρμόζει και υπάρχει ένας μικρός αριθμός ξενοδόχων στην επαρχία Λεμεσού και στην Πάφο και σε πιο μικρό βαθμό στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, που εφάρμοσαν τα συμφωνηθέντα. Δυστυχώς, αυτοί οι ξενοδόχοι είναι πολύ λίγοι».

Την ίδια ώρα, φαίνεται να υπάρχει έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ την ταυτόχρονα μπαίνουμε σε μια καλή τουριστική σεζόν. Μάλιστα, σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία επαναλειτούργησαν, με ένα πολύ μικρό αριθμό στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου να μην επαναλειτουργεί, διότι υπήρχε άμεση σχέση με τη ρωσική αγορά. «Σε κάποιες επαρχίες και ιδιαίτερα στη Λεμεσό και την Πάφο, παρατηρείται μια σχετική έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, τις οποίες η Υπουργός έδωσε ήδη άδειες εργασίας, για να φέρουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Εμείς καλούμε τους ξενοδόχους όμως, έστω και την υστάτη, να τα εφαρμόσουν, γιατί το επάγγελμα θα συνεχίσει να μην είναι ελκυστικό».

Δειτε Επισης

Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας