Χόρτο, τζούρες και ναρκωτικά στα γήπεδα – «Τα χώνουν σε απόκρυφα σημεία»

«Γιατί να πίνω και να οδηγώ, όταν μπορώ να καπνίζω και να πετώ;» είχε γράψει κάποτε ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, ο οποίος αποτελεί είδωλο και φάρο στη ζωή μεγάλης μερίδας κόσμου, καθώς άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά τραγουδιών με διαχρονικά μηνύματα για την ελευθερία και την αυτογνωσία. Μια ελευθερία, που αρκετοί κυνήγησαν και ακόμη συνεχίζουν δυστυχώς να κυνηγούν με παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιώντας εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως ηρωίνη, κοκαΐνη, κάνναβη και άλλες τόσες.
 
Ένα στριφτό τσιγάρο, λίγο χόρτο και καμία-δυο τζούρες προβάλλει συχνά ως η μοναδική διέξοδος μετά από μια ανατροπή στη ζωή, έναν πόνο, έναν ξαφνικό θάνατο, ένα χωρισμό, μια κακή παρέα, μια στιγμή μαγκιάς, ακόμη και για τη δήθεν αγάπη μιας ομάδας. Προβάλλει, ως η επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων, αφού η ξένη ουσία θα χαλαρώσει το πνεύμα και ας καταστρέφει σαν πύρινη λαίλαπα ό,τι βρίσκει μπροστά της μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
 
Η ολιγοήμερη εμπειρία αλλά και ξεχωριστή ευκαιρία που είχα στο πλαίσιο του ενθέτου του REPORTER «ΔΟΣΕΙΣ… αλήθειας», να συναντήσω πρώην χρήστες στην Αγία Σκέπη, είναι και ο λόγος που είμαι τόσο απόλυτα βέβαιος γι’ αυτόν τον καταστροφικό εθισμό. Να έχεις απέναντί σου ανθρώπους, που έζησαν την απόλυτη καταστροφή. Ανθρώπους που από μια λάθος στιγμή, μια απογοήτευση και μια κακή παρέα, βρέθηκαν σε σκοτεινά υπόγεια και δεκάδες χρόνια έβαζαν δηλητήριο στο κορμί τους, περιμένοντας ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο που τους βρήκε τελικά -για καλή τους τύχη- μετά από χρόνια στη θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης, που με τρεμάμενα χέρια διηγούνται τις συγκλονιστικές τους ιστορίες.
 
Δραττόμενος της ευκαιρίας αυτής, ο REPORTER δίνει συνέχεια στην έρευνα του γύρω από τη μάστιγα των ναρκωτικών, ρίχνοντας φως στα αμέτρητα περιστατικά χουλιγκανισμών, με χρήστες που λεηλατούν τα γήπεδα. Είναι ευρέως γνωστό αλλά και διαδεδομένο, ότι αρκετοί οπαδοί, νομιζόμενοι ότι είναι πιο αληθινοί φίλαθλοι ή αγαπούν περισσότερο από τον δίπλα τους την ομάδα τους, ξεφεύγουν στη χρήση διαφόρων ναρκωτικών ουσιών έτσι ώστε να εκτονωθούν, καταστρέφοντας την ίδια ώρα την ομορφιά του αθλήματος. 

«Κι εγώ ήμουν οπαδός και έχω δει πως λειτουργούν τα πράγματα και έχω διαπιστώσει μέσα από τους συνδέσμους ότι υπάρχουν αυτοί που πραγματικά αγαπάνε την ομάδα τους αλλά και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την έννοια του συνδέσμου. Μπαίνουν μέσα σε αυτόν και από εκεί κάνουν άλλα πράγματα, τα οποία λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται. Εάν οι σύνδεσμοι μπορούσαν να διώξουν αυτά τα άτομα, σίγουρα θα μιλούσαμε για ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Αναμφισβήτητα, για μένα οι οπαδικοί σύνδεσμοι είναι πολύ καλό να υπάρχουν και να λειτουργούν και τους θέλουμε στο γήπεδο αλλά με την πραγματική τους έννοια», ήταν τα πρώτα λόγια της συνέντευξης του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου που είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας γηπέδων και επικεφαλής του προγράμματος σπουδών Security Management στο Global College.

«Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ μικρά και δεν μπορούν να τα εντοπίσουν οι επιτηρητές»
Ερωτηθείς ο Παπαδόπουλος εάν υπήρξαν ποτέ περιπτώσεις που υπεύθυνοι της ασφάλειας του γηπέδου εντόπισαν ναρκωτικές ουσίες σε οπαδούς, η απάντηση ήταν καταφατική. «Υπήρξαν, και αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, από ανθρώπους που επικεντρώνονται σε αυτές τις έρευνες και αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η έρευνα ναι μεν γίνεται από τους επιτηρητές, όπως γινόταν και από την αστυνομία στο παρελθόν που περνούσαν αρκετά πράγματα στο γήπεδο. Έτσι και τώρα, εάν δεν υπάρχει ένας πιο ενδελεχής έλεγχος με μηχανήματα ή με σκύλους δεν μπορείς να τα εντοπίσεις. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα είναι πάρα πολύ μικρά και δεν μπορούν πολύ εύκολα να τα βρουν οι υπεύθυνοι στον έλεγχο των εισόδων. Πολλές φορές ωστόσο, άνθρωποι της ασφάλειας, εκτός από φωτοβολίδες, δυναμιτάκια και καπνογόνα, εντόπισαν και ναρκωτικά. Όσες φόρες έχουνε βρεθεί, έχουν παραδοθεί απευθείας τα άτομα αυτά στην αστυνομία και από εκεί και πέρα ακολουθούν οι ανάλογες ενέργειες και έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Η αντίδραση, ο όχλος και η σύλληψη…
Όπως είναι φυσικά αναμενόμενο, η κάθε σύλληψη οπαδού που εντοπίζεται επάνω του κάτι παράνομο, έχει και τις ανάλογες αντιδράσεις, με τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο να επισημαίνει, «όταν ένας οπαδός εντοπίζεται με κάτι που έχει στην κατοχή του, συνήθως οι άλλοι οπαδοί που βρίσκονται τριγύρω δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται και τι είχε επάνω του αλλά δημιουργείται ένα επεισόδιο στο γιατί να συλληφθεί. Έτσι είναι ο όχλος, αντιδράει πάντα υπέρ με αυτόν που είναι με την ίδια ομάδα μαζί του χωρίς να γνωρίζει καν την πραγματικότητα. Εμάς ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας να τηρούμε τον νόμο και το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε».
Τα απόκρυφα σημεία που μπαίνουν τα ναρκωτικά και οι σκύλοι
Τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να διαπεράσουν από το σημείο ελέγχου τα ναρκωτικά αλλά και τα διάφορα άλλα παράνομα αντικείμενα, επεξήγησε αναλυτικά ο Αλέξανδρος. «Δυστυχώς δεν μπορούν να εντοπιστούν αρκετές ουσίες. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνεται έλεγχος σε κάθε έναν ξεχωριστά, σ’ ένα δωμάτιο και να γδύνεται εντελώς. Είναι πολύ μικρές οι ποσότητες και υπάρχουν απόκρυφα σημεία τα οποία μπαίνουν. Ένας επιτηρητής έχει τεράστια πίεση κατά τη διάρκεια του ελέγχου και ειδικά το τελευταίο μισάωρο που μπαίνει στο γήπεδο ο περισσότερος κόσμος και φυσικά πάνω απ’ όλα είναι η άμεσα εξυπηρέτηση του οπαδού αλλά και η ασφάλειά του. Ένας φυσικός άνθρωπος ωστόσο, όπως είναι ένας επιτηρητής δεν μπορεί φυσικά να πραγματοποιήσει και το 100% του ελέγχου. Χρειάζονται σίγουρα μηχανήματα στις εισόδους ελέγχου των σταδίων αλλά και σκύλοι, οι οποίοι θα είναι ένα καθοριστικό μέτρο για την πάταξη αυτού του φαινομένου, αφού μπορούν να μυρίσουν και να εντοπίσουν ναρκωτικές ουσίες».
 
Το αναπάντητο γιατί…
Ένα εύλογο ερώτημα έθεσε στη συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξης στον REPORTER ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα που τίθεται και βλέπω εγώ στα γήπεδα δεν είναι κάποιος που φέρνει τα ναρκωτικά στο γήπεδο για δική του χρήση. Το θέμα είναι γιατί αυτός που έρχεται στο γήπεδο να είναι χρήστης ναρκωτικών; Και εδώ, είναι θέμα κοινωνικό, κάτι το οποίο μπορεί να μην επιλυθεί ποτέ. Όλοι αυτοί οι χουλιγκανισμοί, ξεκινάνε από το σπίτι, το οποίο είναι και το σχολείο του κάθε ανθρώπου. Θα έλεγα και θα ήμουν πολύ σκληρός ότι όλα προέρχονται από την οικογένεια και ο κάθε γονιός είναι αυτός που πρέπει να προστατεύει και να έχει από κοντά το παιδί του. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας, ένας γονιός κάνει δυο και τρεις δουλειές για να καταφέρει να επιζήσει την οικογένεια του, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές αξίες που επιβάλλεται να προσφέρει στο παιδί του».
 
Οι καθηγητές ξέρουν και για ναρκωτικά στα σχολεία
Καταλυτικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών φέρουν και οι καθηγητές σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ίδιοι οι καθηγητές απέτρεψαν αρκετές φορές μαθητές από τα ναρκωτικά. «Έτσι, έχουμε τον καθηγητή στο σχολείο που πρέπει να κάνει τον παιδαγωγό, αστυνομικό αλλά και γονιό.  Πολλοί είναι οι καθηγητές οι οποίοι έχουν σώσει καταστάσεις ειδοποιώντας τους γονείς για παραβάσεις μαθητών. Τα ναρκωτικά σίγουρα είναι μια μάστιγα που ποτέ δεν θα σταματήσει αλλά σίγουρα μπορεί να μειωθεί».
Ο ρόλος των οπαδικών συνδέσμων και της κάρτας οπαδού
Εάν οι σύνδεσμοι μπορούν να αποτρέψουν αυτά τα άτομα από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ο Παπαδόπουλος δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι οι σύνδεσμοι είναι οι πρώτοι που μπορούν να τα αποτρέψουν. «Γιατί πηγαίνοντας ένας οπαδός που κάνει ναρκωτικά ή σκέφτεται ότι θα βρει ναρκωτικά να του πουλήσουν σε ένα σύνδεσμο και πάει και βρει κάτι το αντίθετο, αυτομάτως θα αλλάξει και η ψυχολογία του. Οι σύνδεσμοι υπάρχουν για να βοηθάνε την ομάδα και όχι να την καταστρέφουν όπως και τους οπαδούς της».
 
Αναφορικά με την κάρτα οπαδού και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εξάλειψη της μάστιγας των ναρκωτικών, ο Αλέξανδρος απαντάει ότι «δεν μπορεί να εξαλείψει δραματικά το φαινόμενο των ναρκωτικών αλλά πιστεύω ότι η κάρτα οπαδού είναι ένα πλάνο το οποίο καλώς έχει γίνει και σίγουρα θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ταραξιών στα γήπεδα και να τους απαγορεύει την είσοδο στο γήπεδο και σίγουρα αυτός που δημιουργεί πρόβλημα στα γήπεδα δεν τον θέλουμε. Εμείς θέλουμε στα γήπεδα τον οργανωμένο φίλαθλο που φωνάζει και στηρίζει την ομάδα του, που ακόμη και να βρίσει δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, σε γήπεδο είμαστε. Σίγουρα, τα γήπεδα που έχουμε δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να είναι εκκλησία αλλά αυτομάτως δεν θέλουμε να είναι ένας επικίνδυνος χώρος για τους υπόλοιπους οπαδούς».
«Αν είναι να φτιάξουμε τη ζωή των γηπέδων, ας την πληρώσουμε εμείς»
Το δικό του μήνυμα επέλεξε να στείλει στο τέλος της συνέντευξης στον REPORTER o κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, για την ευθύνη που βαραίνει τους επιτηρητές. «Αν είναι να φτιάξουμε τη ζωή των γηπέδων, ας την πληρώσουμε εμείς τη νύφη και να φτιάξουν τα πράγματα, ευχαρίστως. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά έχουνε μάθει και είναι εκπαιδευμένα να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα βρούνε τον μπελά τους. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που η συμπεριφορά τους είναι έτσι στο γήπεδο, που να προκαλεί πάντοτε και είναι στο αίμα του να δημιουργεί προβλήματα. Αλλά να γνωρίζετε ότι αυτών που η συμπεριφορά τους είναι τέτοια, και στη ζωή τους ολόκληρη έτσι έμαθαν να συμπεριφέρονται. Δεν αντιλέγω ότι ορισμένες φορές φέρει ευθύνη και ο επιτηρητής αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος ασφαλείας βρίσκεται αντιμέτωπος με χιλιάδες κόσμο σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Η πίεση είναι τεράστια κατά τη διάρκεια της εργασίας αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι και αυτός άνθρωπος είναι». 

Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας: 

 

Δειτε Επισης

«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα