Ο… μπαξές των εμπόρων ναρκωτικών-Οι γνωστές άγνωστες ουσίες και η επίδρασή τους

Απ’  όλα έχει ο… μπαξές των εμπόρων ναρκωτικών, των οποίων ο τζίρος αυξάνεται όλο και περισσότερο. Κάποια ναρκωτικά θεωρούνται σκληρά, κάποια άλλα ελαφρά… Το βέβαιο όμως είναι ότι κανένα είδος ναρκωτικού δεν έχει θετική επίδραση στον άνθρωπο. Αντιθέτως, δημιουργεί εξάρτηση σε αυτόν, το σύνδρομο της στέρησης και γίνεται σκλάβος των ουσιών. Τα ναρκωτικά καταστρέφουν τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά τον άνθρωπο, νεκρώνουν και παραλύουν τις αισθήσεις του, ενώ οι χρήστες είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι σε σοβαρές νόσους.
 
Πιο κάτω τα είδη των ναρκωτικών, γνωστά και άγνωστα, η επίδραση τους, τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα στον χρήστη.
 
ΕΚΣΤΑΣΗ:
(E, Ex, E n C, eccy, MDMA, XTC, eggs, pingers, disco biscuits, pills)
Έκσταση (Ecstasy) είναι η κοινή ονομασία της Μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνης (MDMA). Έίναι ένα διεγερτικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες και διατίθεται συχνότερα υπό μορφή σε ένα πλήθος χρωμάτων που διαφοροποιούνται με «σφραγίδες». Αν και συνήθως καταπίνεται, η «Ε» μπορεί επίσης να συνθλίβεται ή να εισπνέεται.
 
Πώς επιδρά: Τα διεγερτικά στην έκσταση επιταχύνουν τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ οποιαδήποτε παραισθησιογόνα στο ναρκωτικό επηρεάζουν ταυτόχρονα την αντίληψη. Το MDMA μειώνει τις αναστολές και κάνει τους χρήστες να έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση, στοργικότητα και ενεργητικότητα. Η έκσταση αρχίζει να «ενεργεί» εντός 20 λεπτών από τη λήψη της, παράγοντας αιφνίδιο αίσθημα ευφορίας που κορυφώνεται μετά από άλλη μια ώρα περίπου. Οι επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν έως οκτώ ώρες, ακολουθούμενες από κατάπτωση η οποία μπορεί να συνοδεύεται από κούραση και εκνευρισμό. Οι επιδράσεις αυτές εντείνονται αν συνδυαστεί με άλλα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ.
 
Βραχυπρόθεσμα: Η Έκσταση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σφυγμό, και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Ο χρήστης χάνει την όρεξη για φαγητό και ιδρώνει πολύ, ίσως ακόμη και να κάνει εμετό. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να παρουσιαστεί αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ υπάρχουν συχνά παρενέργειες όπως το ακούσιο σφίξιμο των σαγονιών, τρίξιμο των δοντιών και διαστολή της κόρης των οφθαλμών, όπως και άγχος και αϋπνία κατά τη διάρκεια της κατάπτωσης. Η λήψη χαπιού σε ζεστό και υγρό περιβάλλον (όπως σε ρέιβ πάρτι ή μος πιτ) μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και, αν και σπάνια, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Υπάρχουν επίσης γνωστές περιπτώσεις ατόμων που υπέστησαν υπερενυδάτωση (επειδή ήπιαν υπέρμετρα νερό) και έπαθαν δηλητηρίαση ύδατος, η οποία οδηγεί σε πρήξιμο του εγκεφάλου.
 
Μακροπρόθεσμα: Αν και δεν έχουν ακόμη αποδειχτεί, όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επανειλημμένη χρήση της έκστασης λειτουργεί ως νευροτοξίνη στον εγκέφαλο. Οι συχνοί χρήστες αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης (όπως λήθαργο και μεταπτώσεις στη διάθεση), μειωμένες δεξιότητες συγκέντρωσης και βλάβη μνήμης. Αυτό συμβαίνει επειδή η σεροτονίνη στον εγκέφαλο μειώνεται με τη χρήση της έκστασης. Μελέτες σε πειραματόζωα υποδηλώνουν ότι αυτή η εξάντληση της σεροτονίνης μπορεί να είναι μακροχρόνια (έως τρία χρόνια) και μπορεί να είναι ακόμη και μόνιμη.
 
ΠΑΓΟΣ
(meth-μεθ, crystal meth-κρύσταλλο, d-meth, shabu, tina, glass-γυαλί)
Πάγος (Ice) είναι η κοινή ονομασία για την κρυσταλλική υδροχλωρική μεθαμφεταμίνη, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα το 90 τοις εκατό του συνόλου της μεθαμφεταμίνης που έχει κατασχεθεί από την αστυνομία στην Αυστραλία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Γενικά ο πάγος διατίθεται ως κρυσταλλική σκόνη ή σε άχρωμα πετραδάκια, «rocks», και μπορεί να καπνίζεται, να εισπνέεται ή να λαμβάνεται με ένεση.
 
Πώς επιδρά: Η έντονη «έξαψη» ή «ευφορία» από τη λήψη πάγου μπορεί να διαρκέσει έως 12 ώρες, ανάλογα με το πόσες φορές καταναλώνεται. Οι χρήστες αισθάνονται αγαλλίαση και διέγερση. Το ναρκωτικό επενεργεί πλημμυρίζοντας τους υποδοχείς του εγκεφάλου με μονοαμίνες. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση, αυτοί οι υποδοχείς καταστρέφονται, έτσι ώστε ο χρήστης να μην μπορεί πια να αισθανθεί ευχαρίστηση χωρίς περισσότερο πάγο. Εξ ου και ο εξαιρετικά εθιστικός του χαρακτήρας, τόσο από άποψη φυσιολογίας όσο και ψυχολογικά.
 
Βραχυπρόθεσμα: Αύξηση καρδιακού σφυγμού και αναπνευστικού ρυθμού, υπέρταση, κυκλοφορικά και καρδιακά προβλήματα. Αυξάνει τη λίμπιντο, έτσι ώστε οι χρήστες να είναι πιο πιθανό να μετέχουν σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (sexually transmitted infection - STI).
 
Μακροπρόθεσμα: Με την πάροδο του χρόνου, ο πάγος κυριολεκτικά γερνάει τους ανθρώπους. Οι ενέσεις προκαλούν ουλές, αποστήματα, φλεβική βλάβη και αυξάνουν τον κίνδυνο μικροβίων που κυκλοφορούν στο αίμα. Οι συχνοί χρήστες υποφέρουν από βλάβη δοντιών, δερματικές κακώσεις, υποσιτισμό, μειωμένη πνευμονική λειτουργία και γενικά άλγη, πόνους και κράμπες. Εκτός από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία – οι ναρκομανείς πάγου υποφέρουν από παράνοια, παραισθήσεις, απώλεια μνήμης, στέρηση ύπνου και ψύχωση.
 
ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ (ΚΑΝΝΑΒΗ)
(pot-ποτ, grass-γκρας, weed-χόρτο, dope, reefer, joint, spliff, ya(r)ndi, rope, mull, cone, skunk, bhang, ganjaφούντα, hash-χασίς, chronic)
Το φυτό Κάνναβη παράγει τρία διαφορετικά προϊόντα. Η μαριχουάνα είναι το φύλλο και οι ανθοφόρες κεφαλές του θηλυκού φυτού και περιέχει την ψυχοενεργή ουσία δέλτα-9 τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Τα φυτά κάνναβης παράγουν επίσης χασίς που διατίθεται σε μικρούς χρωματιστούς κύβους (η απόχρωση των οποίων κυμαίνεται από κίτρινο έως μαύρο) και χασισέλαιο. Η πιο κοινή μορφή κατανάλωσης του ναρκωτικού στην Αυστραλία είναι το κάπνισμα των αποξηραμένων φύλλων και μπουμπουκιών των λουλουδιών του φυτού είτε σε τσιγάρο είτε σε λουλά.
 
Πώς επιδρά: Η THC απορροφάται μέσω των πνευμόνων (ή του στομάχου) στο κυκλοφορικό σύστημα και μεταφέρεται στον εγκέφαλο, όπου πλημμυρίζει τους υποδοχείς με τις χημικές ουσίες «ανταμοιβής» του εγκεφάλου. Γενικά, το κάπνισμα κάνναβης δίνει στο χρήστη μια αίσθηση χαλάρωσης. Αυξάνει επίσης την όρεξη για φαγητό, κοινώς γνωστή ως «munchies» (πείνα).
 
Βραχυπρόθεσμα: Δυσκολία στη συγκέντρωση, διαταραχές συντονισμού, κόκκινα μάτια και ξηροστομία.
 
Μακροπρόθεσμα: Αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνοι σχετιζόμενοι με το κάπνισμα και χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και ακόμα χαμηλότερη σεξουαλική ορμή. Η ψυχολογική εξάρτηση από το ναρκωτικό οδηγεί σε αυξημένο εκνευρισμό, απώλεια μνήμης, συναισθηματική αστάθεια, έλλειψη κινήτρων, παράνοια και κρίσεις άγχους, και συνδέεται επίσης με την ψύχωση και τη σχιζοφρένεια σε συχνούς καπνιστές μαριχουάνας. Μπορούν επίσης να υπάρξουν και κοινωνικές επιπτώσεις — όπως προβλήματα στις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Η ανεργία έχει επίσης συνδεθεί άμεσα με την κατάχρηση μαριχουάνας.
 
-Σωματικές επιπτώσεις: Οι μακροπρόθεσμοι χρήστες μαριχουάνας μπορεί να πάσχουν από άσθμα, βρογχίτιδα, καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα και των πνευμόνων, δυσκολία συγκέντρωσης, βλάβη μνήμης, μαθησιακές δυσκολίες και, ενδεχομένως, ψυχικές διαταραχές. n
 
-Μαριχουάνα και Οδήγηση: Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης και Πληροφοριών Κάνναβης (National Cannabis Prevention and Information Centre - NCPIC) δείχνει ότι η οδήγηση υπό την επήρεια μαριχουάνας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας
 
ΚΟΚΑΪΝΗ
(coke, snow, Charlie,crack cocaine-κοκαΐνη κρακ: crack, rock, base, sugar block-σκόνη ζάχαρη, freebase)
Η κοκαΐνη είναι ένα διεγερτικό που διατίθεται υπό μορφή άσπρης σκόνης. Συνήθως εισπνέεται, λαμβάνεται και με ένεση, καταπίνεται ή τρίβεται στα ούλα.
 
Πώς επιδρά: Ανάλογα με την ποιότητα και την καθαρότητα, και οι τρεις μορφές της κοκαΐνης παρέχουν μια έντονη, βραχύβια ευφορία που προκαλείται από την απελευθέρωση μιας νευροχημικής ουσίας που ονομάζεται ντοπαμίνη. Εκτός από τα ασυνήθιστα αισθήματα διέγερσης, οι χρήστες αισθάνονται υπερβολικά τολμηροί και ομιλητικοί.
 
Βραχυπρόθεσμα: Αυξημένος καρδιακός σφυγμός, αναστάτωση, παράνοια και παραισθήσεις, μυϊκοί σπασμοί και εμετός. Η κατάχρηση κοκαΐνης σε διάστημα αρκετών ωρών ή ημερών οδηγεί σε «κατάπτωση» (δηλ. κατάθλιψη και λήθαργο).
 
Μακροπρόθεσμα: Τοξική ψύχωση από κοκαΐνη – χαρακτηρίζεται από βίαιη, επιθετική συμπεριφορά και παρανοϊκό παραλήρημα – καθώς και διαταραχές ύπνου, σεξουαλική δυσλειτουργία, εγκεφαλικά επεισόδια, σπασμούς και νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης, η εισπνοή του ναρκωτικού βλάπτει τους ρινικούς βλεννογόνους πράγμα που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κατάρρευση του διαφράγματος της μύτης. Η ένεση προκαλεί βλάβη των ιστών.
 
Ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται κοκαεθυλένη, η οποία είναι πιο τοξική για τον οργανισμό από τη λήψη του καθενός από τα δύο ναρκωτικά ξεχωριστά.
 
ΣΠΙΝΤ (SPEED)
(whiz, point, zip, go-ee, snow, gas, pure, eve, gogo)
Το σπιντ είναι μια αμφεταμίνη. Διατίθεται συνήθως σε υπόλευκη/κιτρινωπή σκόνη, αλλά μπορεί να έχει χρώμα ροζ ή ακόμη και καφέ – κυμαινόμενη από πολύ λεπτή έως αρκετά χονδρή – ή ως παχύρρευστο υγρό σε κάψουλες. Το ναρκωτικό μπορεί να καταπίνεται, να καπνίζεται, να εισπνέεται, να λαμβάνεται με ένεση ή ως υπόθετο.
 
Πώς επιδρά: Όπως συμβαίνει με όλες τις αμφεταμίνες, το σπιντ προκαλεί έντονη ευφορία μετά τη λήψη του. Η αυξημένη ενέργεια, καταστολή της όρεξης για φαγητό και εγρήγορση είναι φυσιολογικές – κυρίως επειδή το ναρκωτικό ενεργεί επιταχύνοντας τα μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Κατά συνέπεια, ο αναπνευστικός ρυθμός και ο καρδιακός σφυγμός αυξάνονται, όπως αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση.
 
Βραχυπρόθεσμα: Υπερβολική εφίδρωση, υπερθέρμανση, θολή όραση, πονοκέφαλοι, τρίξιμο δοντιών, σφίξιμο σαγονιών, ναυτία και διάρροια.
 
Μακροπρόθεσμα: Όπως και με τον πάγο, η μακροπρόθεσμη χρήση γερνάει το χρήστη σημαντικά και οδηγεί σε οδοντική αποσύνθεση, καρδιακά προβλήματα, απώλεια βάρους, πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου (συμφόρησης) και υψηλό κίνδυνο εθισμού. Εκτός από μειωμένο συναισθηματικό έλεγχο και παραληρηματική ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, οι εξαρτημένοι χρήστες μπορεί να επιδεικνύουν βίαιη και υβριστική συμπεριφορά, και στο ναρκωτικό αποδίδεται η καταστροφή πολλών οικογενειών και φιλικών σχέσεων.
 
Η «ψύχωση του σπιντ» είναι συχνή αν παίρνετε υπερβολική δόση αμφεταμινών και μοιάζει πολύ με την παρανοϊκή σχιζοφρένεια.
 
GHB
(G, fantasy, liquid E, grievous bodily harm (GBH))
Η γάμμα-υδροξυβουτυράτη ή GHB είναι ένα ναρκωτικό που διακινείται συνήθως σε χορευτικά κέντρα και αναφέρεται μερικές φορές ως υγρή έκσταση λόγω των διεγερτικών, ευφορικών και υποτιθέμενων αφροδισιακών ιδιοτήτων της. Από χημικής άποψης, ωστόσο, δεν σχετίζεται καθόλου με την MDMA. Έχει ελαφρώς αλμυρή γεύση, είναι άχρωμη και άοσμη.
 
Πώς επιδρά: Αρχικά αναπτύχθηκε ως γενικό αναισθητικό, με γενική χαλαρωτική επίδραση. Οι χρήστες αισθάνονται μειωμένες αναστολές και γενική υπνηλία.
Η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων, σπασμούς και εμετό, ενώ η ανάμιξή της με αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Ακόμα χειρότερα, το ναρκωτικό μπορεί να είναι σωματικά και ψυχολογικά εθιστικό – η στέρηση προκαλεί αϋπνία, άγχος, ευαισθησία στο φως και το δυνατό θόρυβο, και άμβλυνση των ψυχικών αντιδράσεων.
 
Όταν ανακατεύεται με αλκοόλ, η GHB μπορεί να σας μεθύσει γρήγορα — γι’ αυτό το λόγο συχνά ενοχοποιείται ως το ναρκωτικό που ρίχνεται σε ποτά («drink-spiking»)
 
* Μελέτη του Πανεπιστημίου La Trobe
 

Διαβάστε αύριο στις ΔΟΣΕΙΣ… αλήθειας:

  • Ο χάρτης των ναρκωτικών και οι προτιμήσεις των Κύπριων χρηστών-Πώς εισάγεται το εμπόρευμα και οι κατασχέσεις της ΥΚΑΝ
  • Η συγκλονιστική ιστορία του 31χρονου Φερνάντο. Είπε στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος, τον έδιωξαν, κοιμόταν στα σκουπίδια και για πρώτη φορά, χωρίς να είναι χρήστης, μετέφερε ναρκωτικά στην Κύπρο για να εξασφαλίσει χρήματα.

Διαβάστε εδώ: 

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών