Infographic: Το προφίλ του Κύπριου χρήστη και η πορεία προς τον θάνατο

Αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα της κοινωνίας μας. Είναι η αιτία να διαλυθούν δεκάδες οικογένειες. Διανύει μια ιδιαίτερα δυναμική φάση το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα των ναρκωτικών βρίσκεται εδώ, και όσο περνάει ο καιρός βρίσκει νέες μορφές που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και συλλογικά, θα αποτελέσουν εκ των μεγαλύτερων κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Αυτό καταδεικνύουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα ναρκωτικά που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό κέντρο παρακολούθησης ναρκωτικών και τοξικομανίας. Η Κύπρος βρίσκεται κοντά στους μέσους όρους της Ε.Ε, σε κάποιες κατηγορίες ψηλότερα και σε άλλες χαμηλότερα.

Ένας στους δέκα δοκίμασε έστω μια φορά ουσίες

Η χρήση κάνναβης παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία στην Κύπρο, με το 4,3% του πληθυσμού να είναι χρήστες, ενώ ένας στους δέκα Κύπριους, ηλικίας 15 με 64 ετών, δοκίμασε έστω και μια φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι άνδρες κατέχουν την μερίδα του λέοντος με το 6,8% να είναι χρήστες, ενώ μόλις το 1,9% των γυναικών κάνει χρήση. Η πλειονότητα των χρηστών ανήκει στην πληθυσμιακή ομάδα, 25-34 ετών, παρά το γεγονός ότι η πρώτη πειραματική χρήση ναρκωτικών γίνεται μεταξύ των ηλικιών 18-20 ετών. Όταν δηλαδή οι άνδρες υπηρετούν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και με τα υπόλοιπα είδη ναρκωτικών, εντοπίζεται επίσης στους άντρες αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι χρήστες ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα του REPORTER, το 91% των χρηστών κάνναβης στην Κύπρο είναι άντρες και το 9% γυναίκες. Παρόμοια στοιχεία καταγράφονται και για τους χρήστες κοκαΐνης, αφού το 93% των χρηστών είναι άντρες και το 7% γυναίκες.

Το ίδιο ισχύει και για τους χρήστες ηρωίνης και αμφεταμινών, όπου το 87% των χρηστών ηρωίνης είναι άντρες και το 13% γυναίκες. Στους χρήστες αμφεταμίνης το 84% είναι άντρες και το 16% γυναίκες.

Οι θάνατοι από την χρήση ναρκωτικών

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση και όσο αφορά τους θανάτους που αποδίδονται άμεσα στη χρήση ουσιών.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν το 2016, έξι άνθρωποι στην Κύπρο έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση ναρκωτικών. Πέντε άντρες και μια γυναίκα, τέσσερις εκ των οποίων άνω των 30 ετών.

Σε σχέση με το 2015 παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ο μαύρος δείκτης αυξομειώνεται. Ως χρονιές ρεκόρ θανάτων ήταν το 2007 και το 2009 με 12 θανάτους, σε αντίθεση με το 2013 που ήταν η χρονιά με τους λιγότερους και συγκεκριμένα 3.

Το ποσοστό θνησιμότητας της Κύπρου ήταν 10,34 θάνατοι, ανά εκατομμύριο, για το 2016, ποσοστό χαμηλότερο από τον πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 21,8 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

Ψηλά στη λίστα της μεθαμφεταμίνης Λεμεσός και Λευκωσία

Στην έκθεση καταγράφεται άλλο γεγονός που έχει να κάνει με τα λύματα των πόλεων, τα οποία αναλύονται και δίνουν χρήσιμα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών.

Η Λευκωσία και η Λεμεσός συμμετέχουν στις ετήσιες πανευρωπαϊκές εκστρατείες για τα λύματα που αναλαμβάνει η Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE).

Η μελέτη αυτή παρέχει στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών σε δημοτικό επίπεδο, με βάση τα επίπεδα των παράνομων ναρκωτικών και των μεταβολιτών τους που βρέθηκαν λύματα. Μία αυξανόμενη τάση παρατηρήθηκε για την περίοδο 2013-17 για τα επίπεδα αμφεταμίνης, μεθαμφεταμίνης και MDMA / έκστασης.

Οι κυπριακές πόλεις είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τα υψηλότερα επίπεδα μεθαμφεταμίνης που ανιχνεύονται στα λύματα, ενώ τα επίπεδα για την αμφεταμίνη και το MDMA παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που έχουν αναφερθεί από τις περισσότερες άλλες πόλεις που συμμετέχουν στη μελέτη.

Στη Λεμεσό, υψηλότερα επίπεδα καταλοίπων φαρμάκων για όλα τα διεγερτικά, ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τις καθημερινές, αλλά αυτό το μοτίβο δεν παρατηρήθηκε στη Λευκωσία.

Διαβάστε αύριο στις ΔΟΣΕΙΣ… αλήθειας:

  • Ο χάρτης των ναρκωτικών και οι προτιμήσεις των Κύπριων χρηστών-Πώς εισάγεται το εμπόρευμα και οι κατασχέσεις της ΥΚΑΝ
  • Η συγκλονιστική ιστορία του 31χρονου Φερνάντο. Είπε στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος, τον έδιωξαν, κοιμόταν στα σκουπίδια και για πρώτη φορά, χωρίς να είναι χρήστης, μετέφερε ναρκωτικά στην Κύπρο για να εξασφαλίσει χρήματα.

Διαβάστε εδώ: 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας