Στα δικαστήρια με χειροπέδες ο Λιγνάδης - Η δίκη διεκόπη για 25 Φεβρουαρίου

 

 

 

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η μεταφορά του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο - Ο Αλέξης Κούγιας εξαίρεσε τρεις γυναίκες ενόρκους – Η άφιξη των τεσσάρων φερόμενων ως θυμάτων

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus 

 

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης, με τα μέτρα ασφαλείας έξω από τα δικαστήρια να είναι δρακόντεια.  

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. 

Πλάνα από την είσοδο του Δημήτρη Λιγνάδη από το δικαστήριο

 

 

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης δικάζεται για βιασμό κατά συρροή τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα. Επί της ουσίας πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #metoο στον καλλιτεχνικό χώρο και ήδη έχουν προγραμματιστεί έξω από το δικαστήριο συγκεντρώσεις προς υποστήριξη των θυμάτων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης που όλο αυτό τον καιρό βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης μεταφέρθηκε στο δικαστήριο υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενώ ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας έχει κάνει γνωστή τη πρόθεσή του να ζητεί διακοπή της δίκης για ένα μήνα λόγω φόρτου εργασίας του. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση του αντιδίκων του εντολέα του με τον Ιωάννη Βλάχο που εκπροσωπεί δύο από τους μηνυτές του Δημήτρη Λιγνάδη να αναφέρει πως η τακτική των διαρκών διακοπών και αναβολών σε μια δίκη έχει ως στόχο την εξόντωση, των αντιδίκων ορισμένοι εκ των οποίων ζουν στο εξωτερικό, δεν διαθέτουν οικονομική άνεση και ήδη έχουν προετοιμαστεί να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παραστούν στην δίκη ως μηνυτές.​

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε είχε συμβεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας που είχε προηγηθεί. Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του. Στην απολογία του στην ανακρίτρια είχε δηλώσει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», αρνούμενος όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε «σχέση ή επαφή του με ανηλίκους»!

Την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα θα κρίνουν τέσσερις λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) και τρεις τακτικοί. Στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες και υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις μέχρι η έδρα να εκδώσει την ετυμηγορία της. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης κριθεί ένοχος για όσα του αποδίδονται αντιμετωπίζει πολυετή κάθειρξη.

​​

​​

 

Η δικηγόρος των δύο από τους τέσσερις μηνυτές Μαρία Κουρτέση, μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» δήλωσε ότι η πλευρά τους έχει ενστάσεις για τη διακοπή που ζήτησε ο Αλέξης Κούγιας από το δικαστήριο. 

Η γνωστή ποινικολόγος μιλώντας για την υπόθεση και ενώ είχε ήδη κατατεθεί το αίτημα του Αλέξη Κούγια για διακοπή της δίκης, δεν έκρυψε την αντίθεσή της σε μία τέτοια πιθανή εξέλιξη.

Η Μαρία Κουρτέση είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα αίτημα κολλήματος από την πλευρά του δικηγόρου υπεράσπισης, θα ειπωθούν όσα πρέπει να ειπωθούν από την πλευρά μας διότι υπάρχουν αντιστάσεις και ενστάσεις επ' αυτού... Είμαστε όλοι εδώ και περιμένουμε να γίνει το δικαστήριο».

Πάντως, η κυρία Κουρτέση, όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει η δίκη σε περίπτωση που γίνει δεκτή η διακοπή της δίκης, όπως αιτήθηκε ο Αλέξης Κούγιας, είπε ότι θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

 

  

Σύμφωνα με τις εξελίξεις μέσα από τη δικαστική αίθουσα, μόλις κληρώθηκαν οι ένορκοι, ο Αλέξης Κούγιας –συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη-  εξαίρεσε τρεις γυναίκες.

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, η εξαίρεση έγινε επειδή οι γυναίκες πιθανώς να είχαν μεγαλύτερο μένος εις βάρος του πελάτη του λόγω του φύλου τους, ενώ οι άνδρες θα ήταν πιο ευνοϊκά διακείμενοι.

Η τελική σύνθεση της έδρας αποτελείται από τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες. 

Προβλήθηκαν πλάνα -χωρίς το πρόσωπό τους – από την άφιξη από των τεσσάρων φερόμενων ως θυμάτων, που κατήγγειλαν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό. Σε μία συμβολική κίνηση, μπήκαν και οι τέσσερις μαζί.

Οι δύο καταγέλλοντες εκπροσωπούνται από τον κ. Βλάχο και οι δύο από την κ. Κουρτέση.

Αυτή την ώρα έγινε διακοπή της δίκης από την έδρα για να αποφασιστεί το αίτημα του Αλέξη Κούγια.

 

 

Διακοπή της δίκης με κατηγορούμενο τον Δημήτρη Λιγνάδη, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, κάνοντας επί της ουσίας δεκτό το αίτημα που υπέβαλλε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να διακοπεί η δίκη σε σύντομη όμως δικάσιμο και να υπάρξει προγραμματισμός για τις επόμενες δικασίμους, όπως και τελικά έγινε.

Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο ήταν ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, αλλά και η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου. Ο κατηγορούμενος για βιασμούς κατά συρροή τεσσάρων ανηλίκων και νεαρών ανδρών, δεν τοποθετήθηκε στο δικαστήριο. Εισήλθε στη αίθουσα λίγο μετά τις 9:30 και οδηγήθηκε στο εδώλιο.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στη δίκη η τοποθέτηση του κ. Κούγια, ο οποίος ανέφερε ότι «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού το δράματος και τα θύματα» . Ακόμη ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη ανέφερε ότι η δίκη του εντολέα του «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα». Πρόσθεσε δε ότι «αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό».

 

 

 

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των τεσσάρων μηνυτών δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, καθώς ήδη έχει παραταθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου. 

«Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής Ιωάννης Βλάχος, προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Ακόμη, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ανέφερε ότι καταγγέλλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη. Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

 

 

 

Οι πληρεξουσίου δικηγόροι προς στήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλοντες, δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, καθώς ήδη έχει παραταθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου.

«Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Επιπλέον επισήμανε πως οι καταγγέλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

 

 

Φραστική επίθεση στον Αλέξη Κούγια - Του άδειασαν πάνω του μπουκάλι νερό

 

 

 

Πλάνα από την έξοδο του Δημήτρη Λιγνάδη από το δικαστήριο

 

 

 

Ο Δημήτρης Άνθης, ο άνθρωπος που κατήγγειλε πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo δημόσια βιασμό, μίλησε στο «Πρωινό».

Ο νεαρός δεν κλήθηκε ως μάρτυρας στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά για να στηρίξει τα τέσσερα φερόμενα ως θύματα που κατήγγειλαν βιασμό από τον γνωστό σκηνοθέτη.

«Ήρθα οικειοθελώς στο Πρωτοδικείο Αθηνών για να στηρίξω οικειοθελώς τα θύματα. Από το πρωί είμαι δίπλα στα παιδιά. Προσωπικά δεν τον γνώριζα τον Δημήτρη Λιγνάδη. Τη δική μου υπόθεση την γνωρίζετε, έχει βγει η απόφαση. Θα ήθελα να σταθούμε μόνο στο σημερινό γεγονός λόγω του πένθους που βιώνουμε σαν οικογένεια» δήλωσε ο Δημήτρης Άνθης έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Αισθάνομαι μόνο χαρά που βρισκόμαστε έξω από τα δικαστήρια και αναμένουμε την απόφαση» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Άνθης.

 

 

Η Τζεφ Μοντάνα, το διεθνούς φήμης non-binary (μη δυαδικό) μοντέλο φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής 11/2 στο «Πρωινό». Η Τζεφ Μοντάνα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι μάρτυρας υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει για τη γνωριμία και τη σχέση της με τον γνωστό σκηνοθέτη.

«Είμαι κατά της βίας, των βιασμών και του Λιγνάδη» ανέφερε αρχικά στον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από τον Γιώργο Λιάγκα για τη γνωριμία της με τον Δημήτρη Λιγνάδη, απάντησε πως «αυτά τα έχω ξαναπεί. Σήμερα είναι η ημέρα δίνεται δικαιοσύνη και το σημαντικό που ήρθα να συζητήσουμε είναι η ανάληψη ευθυνών. Επειδή έχω κάνει πολλές συνεντεύξεις και ο κόσμος δεν την έχει δει, στη Συνατσάκη, στον Τέλογλου. Δεν ήρθα να απολογηθώ για τα τραύματά μου. Τραύματα έχουμε όλοι. Δεν ήρθα εδώ για να μιλήσω γι’ αυτό».

«Αν ήρθες εδώ να μας μιλήσεις για τις άλλες συνεντεύξεις που έχεις κάνει και εδώ να μην θες να μιλήσεις… Επειδή είναι η δίκη του Λιγνάδη και έχεις πει ότι είναι ένας άνθρωπος που σε χειραγωγούσε, αυτό είναι σημαντικό» απάντησε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο Κούγιας καθόταν εδώ σε αυτή τη θέση και προσέβαλε τη Φαίη και όπως σωστά σου είπε η Μάρω Κοντού, η Φαίη είναι η μητέρα των παιδιών σου… Ήσουν αμέτοχος. Ο Κούγιας είναι ένας άνθρωπος που μας προσβάλλει» ανταπάντησε η Τζεφ Μοντάνα.

«Το ξέρω καλύτερα από εσένα αυτό» ανέφερε ο Γιώργος Λιάγκας, αναφερόμενος στην ατάκα του μοντέλου για τη Φαίη Σκορδά.

Σε άλλο σημείο, η Τζεφ Μοντάνα είπε ότι ήταν θύμα του Δημήτρη Λιγνάδη, ωστόσο προτίμησε να μην απαντήσει στον Γιώργο Λιάγκα όταν τον ρώτησε το πώς χειραγωγήθηκε. «Τι θες να σε ρωτήσουμε; Καταλαβαίνω ότι είσαι ένα τραυματισμένο παιδί. Κλήθηκες όμως σήμερα να δώσεις μία συνέντευξη εσύ. Ποιο είναι το τραύμα που σου δημιούργησε η γνωριμία με τον Δημήτρη Λιγνάδη; Αν δεν θες να απαντήσεις, δεν απαντάς. Από αγάπη σε ρωτάω».

«Επιμένετε να μιλήσω για τα προσωπικά μου τραύματα. Δεν είναι εύκολο στην τηλεόραση. Την προσέγγισή σου Γιώργο την καταλαβαίνω. Δεν είσαι έτοιμος ακόμα» σημείωσε η Τζεφ Μοντάνα σε άλλο σημείο.

Τότε, ο Γιώργος Λιάγκας αντέδρασε λέγοντάς του «μην κρίνεις εάν δεν ξέρεις. Ήρθες εδώ σήμερα να μας κάνεις μάθημα; Με πολλή αγάπη σε φωνάξαμε, το αν είμαι εγώ έτοιμος να αντιληφθώ κάποια πράγματα, άστο να το ξέρω εγώ».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η νέα σύντροφος του Άρη Σοϊλέδη μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά
Το βίντεο της πρώτης πρόβας της Σάττι έγινε παγκόσμιο trend και το «Ζάρι» είναι πια φαβορί
Ξανά χωρίς την Μέγκαν ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρίγκιπας Χάρι
Το σχόλιο Τσιμτσιλή για τον Μικρούτσικο: «Προφανώς δε μπορούσε να προσαρμοστεί στον δεύτερο ρόλο»
Τζέιμς Καφετζής για Ασημίνα Χατζηανδρέου: Δεν ρουφιανεύεις αυτόν που κλέβει ενώ κλέβεις και εσύ
Δημήτρης Χρυσοχοΐδης: Μετά την πρώτη κρίση πανικού ξεκίνησε ο Γολγοθάς, πήγα σε ψυχολόγο
Δείτε πως είναι σήμερα ο εμβληματικός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Η ανάρτηση της Μαρίνας Σάττι για την πρώτη της μέρα στο Μάλμε-Oι φωτογραφίες μέσα από το ξενοδοχείο
Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: Τα δημοσιεύματα με έχουν χωρίσει 48 φορές, δεν έχω χωρίσει ποτέ
Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος του Survivor