Το μπλόκο σε διακινητές μεταναστών, η τακτική του push back και η επόμενη μέρα

Δραστική μείωση στις αφίξεις μεταναστών, παρατηρήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, με τις βασικές αιτίες να είναι η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα αυστηρά μέτρα για περιορισμό των διακινήσεων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία μετά τους αριθμούς ρεκόρ για υποβολή αιτήσεων για άσυλο που καταγράφηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2020, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο αριθμός αφίξεων μειώθηκε κατακόρυφα. Ειδικότερα, καταγράφεται ένας πολύ μικρός αριθμός αιτήσεων, ωστόσο, δεν καθορίζεται η ακριβής ημερομηνία της παράνομης εισόδου των μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Μιλώντας στον REPORTER, o Υπεύθυνος Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Πέτρος Ζένιου, επεσήμανε πως τα μέτρα που λήφθηκαν με την εφαρμογή του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, συνέβαλαν δραστικά στο να μειωθούν οι ροές.
 
Οι αντικειμενικές δυσκολίες των διακινητών
Κάποιοι άνθρωποι, είτε μετανάστες, είτε διακινητές που θα κινούνταν από και προς τις ελεύθερες περιοχές, πλέον αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, αφού τα οδοφράγματα είναι κλειστά, ενώ και η κίνηση στους δρόμους είναι αισθητά μειωμένη, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ πιο εύκολα αντιληπτοί.
 
Επιπλέον, στη μείωση των ροών αλλά και γενικότερα και των αποπειρών που γίνονται από παράνομους μετανάστες να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, από τις μαύρες τρύπες της γραμμής αντιπαράταξης, συνέτειναν και οι αυξημένες περιπολίες, τόσο από την Αστυνομία όσο και από την Εθνική Φρουρά κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.
 
Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Ζένιου, θα ισχύουν, όσο είναι σε ισχύ και τα διατάγματα που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας. «Τα μέτρα συνέβαλαν στο να μειωθούν οι ροές, διότι κάποιοι ανθρώπου που θα κινούνταν από και προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων για να κάνουν διακίνηση μεταναστών περιορίστηκαν και δεν βρίσκουν τρόπους να δράσουν».
 
Η τακτική του push back
Παράλληλα τα μέτρα για περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λίγο καιρό πριν το ξέσπασμα της κρίσης, υποβοήθησαν και στη δραστική μείωση των ροών μεταναστών δια θαλάσσης. Κάτι που διαφάνηκε και πριν από περίπου ένα μήνα, όταν η Λιμενική Αστυνομία, σε συνεργασία και με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, απέτρεψαν την άφιξη δεκάδων μεταναστών στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοιάριο και ήθελαν να αποβιβαστούν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας .  
 
Όπως εξηγεί ο κ. Ζένιου, η Κυπριακή Δημοκρατία εφάρμοσε την πολιτική push back, διότι δεν θα μπορούσε την ώρα που απαγορεύει την είσοδο στη Δημοκρατία Κυπρίων πολιτών, να επιτρέψει την άφιξη παράνομων μεταναστών.  
 
«Η περίπτωση της βάρκας με 175 μετανάστες, ήταν καθαρά θέμα κορωνοϊού. Από τη στιγμή που κλείσαμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια για τους συμπατριώτες μας, κυρίως τους φοιτητές μας που αποκλείστηκαν στο εξωτερικό, θα ήταν σχήμα οξύμωρο να δεχθούμε 175 μετανάστες που αναχώρησαν από την Τουρκία, μια χώρα η οποία υπάρχουν αμφιβολίες και γκρίζα σημεία ως προς τη διαχείριση της πανδημίας».
 
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επιχειρήσεων της ΥΑΜ, τόσο η τακτική να μην δεχόμαστε πλοιάρια με μετανάστες όσο και τα αυξημένα μέτρα στην Πράσινη Γραμμή αλλά και τα κλειστά οδοφράγματα, είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και η διατήρηση τους και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, εξαρτάται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.
 
Πάντως, εκεί και όπου εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η τακτική push back, φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα και να λειτουργεί αποτρεπτικά και για όσους μετανάστες σκέφτονται να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη.
 
Συνεχίζονται οι εισαγωγές στα κέντρα κράτησης
Σύμφωνα με τον κ. Ζένιου, στο παρών στάδιο η κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών παραμένει ομαλή, ωστόσο συνεχίζονται οι εισαγωγές νέων μεταναστών που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές και είναι άστεγοι.
 
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες υπήρξε, μετά από καταγγελίες πολιτών, εντοπισμός 26 προσώπων σε κατάστημα που χρησιμοποιούσαν ως χώρο λατρείας στη Λευκωσία. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι εκ των μεταναστών, διέμεναν στον συγκεκριμένο χώρο.
 
Οι Αρχές μετέφεραν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στον χώρο κράτησης Πουρνάρα, όπου θα παραμείνουν για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να τους παρέχεται ένας ασφαλής χώρος διαμονής, τουλάχιστον κατά την περίοδο της πανδημίας.
 
Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός μεταναστών ανακόπτεται από κλιμάκια της Αστυνομίας στα οποία συμμετέχουν και μέλη της ΥΑΜ, στους οποίους γίνεται έλεγχος του καθεστώτος της παραμονής τους στην Κύπρο.
 
Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται κάποιοι παράνομοι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστούν και μεταφέρονται στους χώρους κράτησης που, λόγω του κορωνοϊού έχουν μετατραπεί σε κλειστές δομές.
 
Η επόμενη μέρα
Αναμφίβολα, σύμφωνα με τον κ. Ζένιου, τα μέτρα που λήφθηκαν για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, επέδρασαν θετικά στις προσπάθειες των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.
 
Ωστόσο, οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, αφού υπάρχει η εκτίμηση πως μετά την καμπή της πανδημίας και της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα, αναμένεται να υπάρξει νέα αύξηση στις ροές μεταναστών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος