Τα πέντε κλειδιά της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας μέχρι σήμερα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού από το κράτος, υπήρξε υποδειγματική, με αποτέλεσμα, τόσο οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, όσο και η εξάπλωση του κορωνοϊού, να ελεγχθούν και να περιοριστούν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αφού και η επόμενη ημέρα και το στοίχημα της σταδιακής επανόδου στην ομαλότητα, είναι εξίσου σημαντικό.
 
Συνήθως μετά από μια τραγωδία, οι ειδικοί αναλώνονται στο να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους αυτή επήλθε, ώστε να διορθωθούν όσα πήγαν στραβά. Ωστόσο, είναι ωφέλιμο να εξεταστούν οι λόγοι που στην πανδημία του κορωνοϊού, που όμως λόγω της φύσης του η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να εκτραχυνθεί, η μικρή Κύπρος κατάφερε να πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Σε αυτή τη φάση που αποτελεί καμπή, ίσως να είναι και λίγο παρακινδυνευμένο, αφού τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μέχρι την ημέρα που οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν την κυκλοφορία του εμβολίου ή των φαρμάκων που θα χτυπούν τον ιό στη ρίζα του. Συνεπώς παραμένει αδήριτη ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση, σε ότι αφορά την προσωπική εγρήγορση του καθενός από εμάς, με την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.
 
Οι λόγοι πίσω από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης είναι αρκετοί και ενδεχομένως να σχετίζονται μεταξύ τους, έχουν όμως όλες ως κεντρικό άξονα, την αποφασιστικότητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν από την πολιτική ηγεσία, αλλά κυρίως την υπευθυνότητα που έδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
 
1) Λάβαμε μέτρα από νωρίς
Ήταν Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου όταν η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο. Εκείνη η απόφαση έφερε τεράστιες αντιδράσεις, από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες που έβλεπαν πίσω από εκείνη την απόφαση πολιτικά κίνητρα.
 
Σχεδόν δέκα ημέρες πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας, η Κυβέρνηση ενέργησε προληπτικά, γνωρίζοντας ενδεχομένως οι αποφάσεις της να έχουν πολιτικό κόστος με το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, ώστε να μπορεί να διεξάγεται ορθά και βάσει των πρωτοκόλλων ο έλεγχος στα υπόλοιπα σημεία εισόδου.
 
Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στις εννέα Μαρτίου, όμως μέχρι τότε είχαν ληφθεί μια σειρά από μέτρα.
 
Στις 28 Φεβρουαρίου 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρώτον, την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, δεύτερον, την αναστολή λειτουργίας 4 σημείων διέλευσης για αποτελεσματικότερο έλεγχο των διερχομένων και τρίτον, την καταγραφή κυβερνητικών καταλυμάτων ή κατασκηνωτικών χώρων που σε περίπτωση πανδημίας θα ήσαν αναγκαία για την απομόνωση υπόπτων κρουσμάτων.
 
Στη συνέχεια και ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της κατάστασης, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 6, 9, 10 και 12 Μαρτίου επικαιροποιημένες οδηγίες με κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας χωρών, αλλά και μέτρων που αφορούσαν τις υποχρεώσεις των ταξιδιωτών. Μάλιστα, πολύ νωρίτερα, από τον Ιανουάριο του 2020, ενεργοποιήθηκε η ομάδα δράσης της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία παρακολουθεί μέχρι σήμερα την εξέλιξη του ιού και η οποία αποτελείται από εγνωσμένου κύρους επιστήμονες.
 
2) Οι πολιτικοί άκουσαν τους ειδικούς
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι σε αυτή την κρίση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο υπουργός Υγείας, αναγνώρισαν εξ αρχής τη σοβαρότητα της κατάστασης και ανέθεσαν στους ειδικούς να ετοιμάσουν το πλάνο που ακολούθως έτυχε πολιτικής έγκρισης.
 
Δεν είναι τυχαίο, ότι Μονάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας σχεδόν επί εβδομαδιαίας βάσης μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημερώνει τη διυπουργική επιτροπή που συνεδριάζει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποτελεί, άλλωστε, παραδοχή και των ίδιων των μελών της επιδημιολογικής μονάδας ότι οι πολιτικοί εισάκουσαν τις συμβουλές των επιστημόνων, κάτι το οποίο δήλωσε και ο Λεόντιος Κωστρίκης στους New York Times.
 
Αυτή την περίοδο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βγήκε μπροστά με διαγγέλματα και δηλώσεις θέλοντας να καθησυχάσει αφενός τις όποιες ανησυχίες των πολιτών και αφετέρου να επιδείξει την αποφασιστικότητα του ιδίου και της Κυβέρνησης του για να βγούμε αλώβητοι από την πρωτοφανή κρίση.
 
Την ίδια περίοδο το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε 18 διατάγματα που αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και τα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πάντα μετά από διαβούλευση, τόσο στα πλαίσια της διυπουργικής επιτροπής όσο και μετά από διαβουλεύσεις με τους επιστήμονες.
 
3) Οι πολίτες πειθάρχησαν
Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην όλη προσπάθεια της πολιτείας, ανήκει στους ίδιους τους πολίτες, που σε μεγάλο βαθμό πειθάρχησαν στις παραινέσεις και τις συμβουλές των ειδικών.
 
Οι Κύπριοι απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως στα δύσκολα μπορούν να αποδυθούν τα κοσμητικά επίθετα που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύουν τις συμπεριφορές τους και να  λειτουργήσουν υπεύθυνα και υπέρ του κοινού καλού, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η διασφάλιση της ζωής, κυρίως για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.
 
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στην υπεύθυνη στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συναίνεσαν, σε μεγάλο βαθμό, με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για το θέμα των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Άξια μνείας ήταν και η στάση του προκαθήμενου της Εκκλησίας, ο οποίος παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκες τις ημέρες πριν το Πάσχα από Μητροπολίτες, κλήρο και μερίδα του λαού, δεν εισάκουσε τις προτροπές τους για «αντάρτικο» και κάλεσε τον λαό να μην μεταβεί στις εκκλησίες.
 
Παρά τα όποια παρατράγουδα σημειώθηκαν κατά καιρούς, αυτά ήταν πολύ μικρά και ασήμαντα, μπροστά στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που τήρησε με ευλαβική συνέπεια τις οδηγίες.
 
4) Τα παραδείγματα προς αποφυγή
Αναντίλεκτα σε όλα τα πιο πάνω συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και μια σειρά από άλλα κράτη, είχαν το «προνόμιο» να δουν όσα έγιναν με λάθος τρόπο σε κάποιες χώρες και να τα αποφύγουν.
 
Το τραγικό παράδειγμα της Ιταλίας, στην οποία ο κορωνοϊός προκάλεσε «εκατόμβες» νεκρών και μια τραγωδία δίχως τέλος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποφευχθούν παρόμοια λάθη ολιγωρίας, μη τήρησης πρωτοκόλλων και γενικά υποβάθμισης του κινδύνου. Το γεγονός ότι ο ιός στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ήταν μερικές εβδομάδες μπροστά από ότι στην Κύπρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να αποφευχθούν παρόμοιες κακοτοπιές, να κερδηθεί χρόνος για εκπαίδευση και προετοιμασία των επαγγελματιών υγείας καθώς και για τη γενικότερη προετοιμασία του συστήματος υγείας.
 
Παράλληλα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες το μέγεθος του κινδύνου που βρισκόταν προ των πυλών και να προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα για να τον αντιμετωπίσουν.
 
5) Άντεξε το σύστημα υγείας
Σε κάθε πόλεμο κάποιοι στρατιώτες πάνε στην πρώτη γραμμή. Είναι αυτοί που θα πέσουν πρώτοι στη μάχη με τον εχθρό. Είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες και είναι αυτοί που σε περίπτωση νίκης θα δεχθούν τα εύσημα και τα παράσημα της πολιτείας.
 
Στη δική μας περίπτωση, αυτόν τον ρόλο ανέλαβαν οι επαγγελματίες υγείας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων μας που ρίχθηκαν στη μάχη και κατέγραψαν απώλειες, όχι ανθρώπινων ζωών, αλλά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Συνολικά 177 επαγγελματίες υγείας εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μέχρι σήμερα. Κάτι άλλωστε που συνέβη σε όλες σχεδόν τις χώρες που χτύπησε ο ιός.
 
Παρά κάποιες ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια στάδια της κρίσης στα κρατικά νοσηλευτήρια, αυτά επιλύθηκαν με την παρέμβαση της πολιτείας. Έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για διπλασιασμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξασφαλίστηκαν μεγάλοι αριθμοί αναπνευστήρων από το εξωτερικό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκε και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός που θα έπρεπε να έχουν στη διάθεση τους γιατροί και νοσηλευτές.
 
Τα μέτρα βοήθησαν, ώστε η εξάπλωση του ιού να απλωθεί χρονικά σε μια μεγάλη περίοδο, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα οι ΜΕΘ των Νοσοκομείων να αντέξουν την πίεση και να πετύχουν να προσφέρουν την όσο τη δυνατό καλύτερη νοσηλεία στους νοσούντες.
 
Γενικά, το σύστημα υγείας δούλεψε και δουλεύει υποδειγματικά για να αντιμετωπιστεί η κρίση και πλέον επιτρέπει στους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να κοιτάξουν την επόμενη μέρα, που θα πρέπει να εξασφαλίζει ακόμη καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους Κύπριους πολίτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση