Από συμπληγάδες το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων

Από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην Ολομέλεια και απ’ εκεί πάλι πίσω στην επιτροπή πηγαινοέρχεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προνοεί για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Αστυνομία ή την ΚΥΠ.
 
Η αντιπολίτευση και πιο σθεναρά το ΑΚΕΛ επικαλούνται φόβους για τυχόν κατάχρηση της νομοθεσίας εάν και εφόσον αυτή ψηφιστεί, ενώ τώρα όλα σχεδόν τα κόμματα και ενόψει του ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται και πάλι ενώπιον της Ολομέλειας, κατέθεσαν σειρά τροπολογιών.
 
Υπενθυμίζεται ότι «Ο Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017» προνοεί ότι η εφαρμογή του θα επιτρέπεται μόνο για τα ακόλουθα αδικήματα:
 
α) Φόνο εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία, β) Εμπορία ενήλικων και ανήλικων προσώπων και αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, γ) Εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών φαρμάκων, δ) αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα της Δημοκρατίας και ε) αδικήματα διαφθοράς που σε περίπτωση καταδίκης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των 5 ετών.
 
Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαλαμβάνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κατόπιν γραπτού αιτήματος του Αρχηγού Αστυνομίας ή του διοικητή της ΚΥΠ ή οποιουδήποτε άλλου ανακριτή, θα δύναται να υποβάλει μονομερή αίτηση στο δικαστήριο ζητώντας την έκδοση δικαστικού διατάγματος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση ιδιωτικής επικοινωνίας υπό τους προβλεπόμενους στο νομοσχέδιο όρους και προϋποθέσεις, εφόσον η παρακολούθηση αυτή είναι αναγκαία προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή για την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη των αδικημάτων όπως καταγράφονται πιο πάνω.
 
Η αίτηση για την έκδοση δικαστικού διατάγματος παρακολούθησης πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως, να υπογράφεται από ή εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα και να συνοδεύεται από ένορκο δήλωση αρμόδιου δημόσιου λειτουργού. 
 
Περαιτέρω το νομοσχέδιο διαλαμβάνει ότι η παρακολούθηση ιδιωτικής επικοινωνίας θα διενεργείται μόνο από μέλη της Αστυνομίας ή της ΚΥΠ, τα οποία θα είναι ειδικά εξουσιοδοτημένα για τον σκοπό αυτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας ή τον διοικητή της ΚΥΠ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
 
Επίσης περιλαμβάνονται εκσυγχρονιστικές πρόνοιες που αφορούν τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για σκοπούς εφαρμογής του τεχνικού μέρους των παρακολουθήσεων, καθώς και πρόνοιες για τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με τη συνδρομή που θα παρέχουν στις αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των διαταγμάτων παρακολούθησης.
 
Τέλος με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ο έλεγχος της τήρησης της εφαρμογής της υπό τροποποίηση νομοθεσίας θα ανατεθεί σε τριμελή επιτροπή που θα δημιουργηθεί, η οποία θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με σχετική διάταξη του περί της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Νόμου. 
 
Οι τροπολογίες των κομμάτων
Το νομοσχέδιο είχε προωθηθεί ξανά στην Ολομέλεια στις 31 Οκτωβρίου, για να ακολουθήσουν μια σειρά προτεινόμενες τροπολογίες από βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων.
 
Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού κατέθεσε δύο τροπολογίες, η πρώτη εκ των οποίων αποσκοπεί στο να καθοριστεί ότι η δυνατότητα που θα παρασχεθεί στον παροχέα να εισάγει, κατέχει ή χρησιμοποιεί τις συσκευές που θα χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση, να τελεί υπό την αίρεση της εξασφάλισης έγκρισης από την ΚΥΠ, την Αστυνομία και τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
 
Με τη δεύτερη τροπολογία το ΑΚΕΛ ζητά όπως ο νόμος τεθεί σε ισχύ όχι πριν, αλλά μετά τον διορισμό της προβλεπόμενης στο νομοσχέδιο τριμελούς επιτροπής.
 
Η ΕΔΕΚ, διά του βουλευτή Κωστή Ευσταθίου, κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες ουσιαστικά αποσκοπούν στο να διασαφηνιστούν καλύτερα οι προϋποθέσεις έκδοσης του δικαστικού διατάγματος παρακολούθησης. Επίσης αποσκοπούν στον περιορισμό, κατά το μέτρο του δυνατού, της καταχρηστικής επίκλησης λόγων προς επέμβαση στο δικαίωμα επικοινωνίας.
 
Η τέταρτη τροπολογία διαλαμβάνει ότι απαγορεύεται η παρακολούθηση επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και ότι στην περίπτωση που αυτό συμβεί, θα συνιστά μη αποδεκτή μαρτυρία ενώπιον οποιασδήποτε ποινικής ή πολιτικής διαδικασίας.
 
Η τροπολογία του ΔΗΚΟ, η οποία κατατέθηκε από την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αποσκοπεί στο να καθοριστεί ότι ο κατάλογος των προσώπων που δυνατόν να εξουσιοδοτηθούν από τον Αρχηγό Αστυνομίας ή την ΚΥΠ για να προβαίνουν σε παρακολούθηση απαιτείται να εγκρίνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και την τριμελή επιτροπή αντί απλώς να υποβάλλεται σε αυτούς για ενημέρωσή τους.
 
Περαιτέρω το ΔΗΚΟ προτείνει όπως η ίδια έγκριση απαιτείται να εξασφαλίζεται και σε σχέση με τυχόν ανανέωση ή ανάκληση των εν λόγω εξουσιοδοτήσεων.
 
Τέλος οι Οικολόγοι, διά του Γιώργου Περδίκη, προτείνουν αυξημένες ποινές από αυτές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για παραβιάσεις της νομοθεσίας, ενώ περαιτέρω προτείνουν ότι το προϊόν της παρακολούθησης και τα δεδομένα θα καταστρέφονται κατά κανόνα άμεσα, εκτός εάν κατά την κρίση του Γενικού Εισαγγελέα είναι αναγκαία η διατήρησή τους για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα 5 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα 5 χρόνια, αφού γίνει επανεξέταση της χρησιμότητας τέτοιας παράτασης.
 
Οι Οικολόγοι προτείνουν επίσης την προσθήκη μεταβατικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο προτεινόμενος νόμος θα καταργηθεί σε 5 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά