Τα ηχηρά μηνύματα των κρατουμένων των Κεντρικών Φυλακών από το θεατρικό σανίδι (vid&pics)

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν μια θεατρική παράσταση από κρατούμενους των Κεντρικών Φυλακών που στέφθηκε με επιτυχία και το ταλέντο τους εντυπωσίασε το κοινό που βρέθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών για να τους παρακολουθήσει…
 
Ήταν όμως άλλη μία αλλιώτικη παράσταση, όπου κρατούμενοι ανέβηκαν στο σανίδι και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Πέντε κρατούμενοι που ενόσω ήταν «έξω» μπορεί να μην αρκούνταν με τα λίγα, μα όταν βρέθηκαν έγκλειστοι πίσω από τα σίδερα, εκτίμησαν τα πιο απλά πράγματα στη ζωή.
 
Είναι στην φύση του ανθρώπου να θέλει όλο και περισσότερα στη ζωή του. Να συγκρίνει τον εαυτό του με τους «καλύτερους» του, που νομίζει πως είναι καλύτεροι του, επειδή τυγχάνει να έχει ένα ακριβότερο αυτοκίνητο ή ένα μεγαλύτερο σπίτι. Και ο πόθος για περισσότερα χρήματα, νομιζόμενοι πως αυτά φέρνουν την ευτυχία, μετατρέπεται σε «αρρώστια» και οι άνθρωποι χάνουν την ανθρωπιά τους.
Έτσι και η ιστορία του μεγαλοκτηματία «Μακράντωνα», εκ των πρωταγωνιστών της χθεσινής θεατρικής παράστασης των Κεντρικών Φυλακών, «οι Κληρονόμοι», σε σκηνοθεσία της Ζωής Κυπριανού, η οποία αφιλοκερδώς βρίσκεται δίπλα στους κρατούμενους εδώ και αρκετά χρόνια, αφιερώνοντας πολύτιμο προσωπικό της χρόνο.
 
Ο «Μακράντωνας» είχε χωράφια, σπίτια και χρήματα. Κατάφερε να πλουτίσει με τη βοήθεια δύο «μισταρκών» (τους ρόλους υποδύονταν κρατούμενος και η Ζωή Κυπριανού), οι οποίοι δούλευαν για αυτόν για 15 χρόνια.
 
Έμαθαν να ζουν με τα λίγα και να μην έχουν απαιτήσεις. Συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους και με τη φτώχια τους, μα ήταν ευτυχισμένοι γιατί είχε ο ένας τον άλλο. Μέχρι που θα έφεραν στον κόσμο το παιδί τους και τότε είχαν ζητήσει από τον «Μακράντωνα» να τους πουλήσει ένα σπίτι και ένα χωράφι, τα οποία θα του ξεχρέωναν σιγά σιγά.
Ο «Μακράντωνας» αντέδρασε αφού θα έμενε λιγότερο πλούσιος. Σοφότερος ο φίλος του ο «μουχτάρης» (το ρόλο υποδυόταν κρατούμενος), ο οποίος τον θύμισε πως έκανε την περιουσία του στην πλάτη των δύο «μισταρκών» του.
 
Και έτσι ο «Μακράντωνας» δεν άργησε να καταλάβει πως αυτούς που έλεγε «δούλους», ήταν αυτοί που ήταν δίπλα του για 15 χρόνια. Αυτοί τον φρόντιζαν, αυτοί τον βοήθησαν, αυτοί του κρατούσαν το χέρι στις δύσκολες στιγμές του. Σε αντίθεση με τα παιδιά του, που ένας δικηγόρος στην πόλη και ο άλλος επιχειρηματίας στην Αγγλία, είχαν να τον δουν 15 χρόνια και τον θυμούνταν όταν ήθελαν χρήματα. Τον έβλεπαν περισσότερο σαν κληρονομιά και όχι σαν πατέρα. Εξάλλου τους δικούς σου ανθρώπους δεν τους ορίζει το DNA. Τους ορίζουν οι στιγμές, οι χάρες και οι λύπες, στις οποίες είναι εκεί.
Ο «Μακράντωνας» αποφασίζει να δώσει μέρος της περιουσίας του στους «μισταρκούς» του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παιδιών του. Ο ένας είχε φθάσει στο χωριό από την Αγγλία, μετά από 15 χρόνια, μόνο και μόνο να υπογραφτεί η κληρονομιά του πατέρα του. Ο άλλος δε, ο δικηγόρος, μεγαλοπρεπής που έβλεπε τους «μισταρκούς» ως τους τελευταίους ανθρώπους της γης, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα έπαιρναν μέρος της περιουσίας του. Δεν τον ένοιαζε τίποτα, παρά μόνο ότι θα είναι λιγότερος πλούσιος.  
Η αρρώστια του πλούτου που είχαν τα παιδιά του «Μακράντωνα», τον οδήγησαν να καταλάβει ποιοι πραγματικά ήταν οι άνθρωποι που τον αγαπούν και τον νοιάζονται περισσότερο, και ας μην ήταν αίμα του. Έτσι, πήρε την μεγάλη απόφαση, και ότι είχε και δεν είχε, το έδωσε στους «μισταρκούς» του. Εξάλλου αυτοί τον έκαναν ευτυχισμένο. Αυτοί του κρατούσαν το χέρι όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί τον έβλεπαν σαν δικό τους άνθρωπος και όχι σαν κληρονομιά.
 
Και όπως είπε και ο «Μακράντωνας» κλείνοντας, «o σπουδαιότερος νόμος είναι να μην αρπάξεις που τους άλλους για να δώσεις του δικού σου».
 
Φωτογραφίες από τη θεατρική παράσταση
 
 
 
Τόσο οι κρατούμενοι όσο και η Ζωή Κυπριανού καταχειροκροτήθηκαν από το κατάμεστο θέατρο, ενώ τα συγχαρητήρια τους εξήραν η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης. Την θεατρική παράσταση παρακολούθησαν επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη. Επίσης, την παράσταση παρακολούθησαν και άλλοι κρατούμενοι, καθώς και συγγενείς τους οι οποίοι έφυγαν συγκινημένοι.

 


Πριν τη θεατρική παράσταση, η Ζωή Κυπριανού και οι κρατούμενοι παρέδωσαν ανθοδέσμη της Διευθύντριας των Φυλακών Άννας Αριστοτέλους, λόγω της ονομαστική της εορτής, ενώ σε ομιλία του ο συντονιστής του σχολείου των Φυλακών, ευχαρίστησε την κ. Αριστοτέλους που βρίσκεται δίπλα στους κρατούμενους και τους στηρίζει.


Σημειώνεται πως η Θεατρική Ομάδα των κρατουμένων του Τμήματος Φυλακών βραβεύτηκε από τον Θ.Ο.Κ. ως μία από τις τρεις καλύτερες παραστάσεις στο 32ο διαγωνισμό Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από το σύνολο των 37 παραστάσεων που έλαβαν μέρος. Ο Φαέθων Μιχαηλίδης έλαβε το βραβείο Α΄ Αντρικού Ρόλου και ο Τάσος Αντωνίου το βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών εκφράζει τα συγχαρητήρια της στους κρατούμενους για τη δημιουργική πρόοδο τους. Αναφέρει ότι τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, επενδύει στην παιδεία των κρατουμένων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, των τεχνών και της ενεργού συμμετοχής των κρατουμένων στα πολιτιστικά δρώμενα, συντελώντας στην καλλιέργεια του πνεύματος, του ήθους και της ομαδικότητας.
 
«Το Θέατρο είναι παιδεία, είναι η αισθητική έκφραση του πολιτισμού, το οποίο όπως και ο πολιτισμός δεν χωρούν διακρίσεις. Ο πολιτισμός μιας χώρας βρίσκεται παντού και σε καμία περίπτωση δεν οριοθετείται εκτός των Φυλακών», σημειώνεται.

Η θεατρική παράσταση των κρατουμένων «Οι Κληρονόμοι» θα παρουσιαστεί και στο Θ.Ο.Κ στις 12 Δεκεμβρίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»