Το κατασκοπευτικό βαν, τα μυστικά συμβόλαια και οι παρακολουθήσεις

Ο εντοπισμός και η κατάσχεση του κατασκοπευτικού βαν ισραηλινών συμφερόντων στη Λάρνακα και δη οι πληροφορίες που φέρουν την κυπριακή Αστυνομία να χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του για παρακολουθήσεις, προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στην Κυπριακή κοινωνία. Είναι, όμως, πρωτοφανής η υπόθεση ή αποτελεί τη συνήθη πρακτική κρατών και εταιρειών κολοσσών, για να ξεφεύγουν από τη «δαγκάνα» του νόμου; Η απάντηση είναι προφανής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επί προηγούμενης διακυβέρνησης η άδεια της εταιρείας του βαν
 
«Η κατάσχεση του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο, αναδεικνύει ένα διεθνές θέμα, που είναι η ιδιωτικοποίηση των μυστικών υπηρεσιών που ενισχύεται, ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας.
 
Η ιδιωτικοποίηση των μυστικών υπηρεσιών, είναι κάτι ανάλογο με τη δημιουργία ιδιωτικών στρατών ή μισθοφόρων, τη δεκαετία του 1960 και 1970. Αυτοί οι στρατοί, προσέφεραν υπηρεσίες, παίρνοντας μισθό είτε από κυβερνήσεις είτε από ιδιωτικά συμφέροντα. Η ιδιωτικοποίηση, βέβαια, των μυστικών υπηρεσιών, εξελίσσεται σε ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο και μπορεί να αποτελέσει απειλή για τις κοινωνίες. Κι αυτό επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι σαφές στον τρόπο λειτουργίας και δράσης αυτών των εταιρειών.
 
Το φαινόμενο αυτό, έγινε πολύ έντονο, μετά τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές όταν είχαν ξεσπάσει σκάνδαλα, τα οποία ανέδειξαν τη δράση ιδιωτικών εταιρειών πληροφοριών,  οι οποίες βρέθηκαν στο πλευρό του Ντόναλτ Τραμπ προκειμένου να τον βοηθήσουν να εκλεγεί. Μάλιστα, μία από αυτές τις εταιρείες, είχε σχέση με το Ισραήλ. Πρόκειται για την PSY Group, επικεφαλής της οποίας είναι ένας Αυστραλοεβραίος», ανέφερε στον REPORTER, o Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου.
 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία αυτών των εταιρειών είναι πολλά. Το σημαντικότερο είναι εάν συνεχίζουν να έχουν διασυνδέσεις με το κατεστημένο ασφαλείας στο Ισραήλ.
 
«Υπάρχουν εταιρείες που έχουν διασυνδέσεις με το Ισραήλ . Η πιο γνωστή από όλες είναι η Black Cube, η οποία είναι συνδεδεμένη με τις Ισραηλινές υπηρεσίες. Πρόεδρος του Συμβουλίου της ήταν παλαιότερα ο Εσμαέλ Χαλέβι, ο οποίος είχε υπηρετήσει από το 1998-2002, ως Διευθυντής της Μοσάντ. Ολοένα και περισσότερες μυστικές ομάδες Ισραηλινών μπαίνουν στην αγορά, με ένα πολύ δυναμικό τρόπο. Ο λόγος, είναι πολύ απλός. Οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είναι τρεις:
 
α) Η Μοσάντ, που ασχολείται μόνο με την κατασκοπία στο εξωτερικό
β) Η Shim Bet η υπηρεσία αντικατασκοπείας, που ασχολείται με τις εσωτερικές υποθέσεις
γ) Η Amman, οι μυστικές Υπηρεσίες του στρατού που παράγουν τους πιο εκπαιδευμένους κατασκόπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
 
Επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός κατασκόπων κάποιοι από αυτούς μπαίνουν στον ιδιωτικό τομέα αφού εκεί μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα λεφτά μέσω της παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες, ακόμη και σε κυβερνήσεις», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.
 
Κάνουν   «πλύση» εγκεφάλου
Το επικίνδυνο είναι εάν οι εταιρείες αυτές, αφεθούν ανεξέλεγκτες, αφού όπως απέδειξε η διεθνής δράση μερικών εξ’ αυτών, μπορεί να διεισδύσουν στην κοινωνία με στόχο να κάνουν «πλύση» εγκεφάλου.
 
«Οι υπηρεσίες, που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες, εκτείνονται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο και πιο απλό, είναι η συλλογή πληροφοριών, που συνήθως χορηγούνται σε εταιρείες κολοσσούς. Ακόμη, όμως και κράτη, μπορούν να στρατολογήσουν τέτοιου είδους εταιρείες για να μαζέψουν πληροφορίες.
 
Το δεύτερο είναι η επιρροή που μπορεί να κληθούν να ασκήσουν σε μια κοινωνία, κυρίως μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και μέσω του ψυχολογικού πολέμου. Είναι αυτό που είδαμε να γίνεται στις αμερικανικές εκλογές, όπου ο κόσμος απαξίωσε τις τελευταίες ημέρες τη Χίλαρι Κλίντον και έδωσαν τη δυνατότητα στον Ντόναλτ Τραμπ, να κερδίσει.
 
Το τρίτο επίπεδο, που είναι και το πιο επικίνδυνο είναι η διείσδυση στην κοινωνία που μπορεί να  δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα, τα οποία συμφέρουν αυτούς που πληρώνουν. Μπορεί να είναι οικονομικής, κοινωνικής ή ακόμη και στρατιωτικής φύσεως, η διείσδυση αυτή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Τα ίδια τα κράτη μπορεί να στρατολογούν ή να αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες για να μην φαίνονται ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία. Τη δουλειά των κρατών που γινόταν με παραδοσιακό τρόπο την κάνουν ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες δεν μπορεί ο νόμος να τιμωρήσει», υπέδειξε ο Χρίστος Ιακώβου.
 
Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα, ιδιωτικών εταιρειών που μισθώθηκαν από υπηρεσίες κρατών για συλλογή πληροφοριών και παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
 
«Έχουμε το παράδειγμα μιας Ισραηλινής εταιρείας, της NSO group of technologies που έχει διασυνδέσεις με ιδιωτικές εταιρείες, που έδωσαν στη Σαουδική Αραβία, πριν από λίγα χρόνια ένα σύστημα που μπορούσε να παρακολουθεί μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων. Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, άρχισε τις διώξεις εναντίον των αντιφρονούντων στη Σαουδική Αραβία. Αυτή η πληροφόρηση προέκυψε μέσα από τις διαρροές στον ισραηλινό τύπο. Φαίνεται ότι ισραηλινές εταιρείες ιδιωτικές εταιρείες έχουν διεισδύσει και σε Αραβικά κράτη και πωλούν υπηρεσίες και επηρεάζουν ή καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις», σημείωσε ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ
Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι, όμως, τι μπορεί να κάνει ένα κατασκοπευτικό βαν στην Κύπρο;
 
«Μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε ιδιώτες που θέλουν πληροφορίες, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες  σε μεγάλη εταιρεία, που έχει συμφέροντα στην Κύπρο και θέλει να ξέρει πώς λειτουργούν οι ανταγωνιστές, μπορεί, όμως, να λειτουργήσει και με συμβόλαιο με οποιοδήποτε κράτος, εάν του ανατεθεί συγκεκριμένη αποστολή. Αυτές οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των κρατών , αλλά για τη σύναψη συμβολαίων για την εξασφάλιση χρημάτων αλλά και για να εδραιώνονται», κατέληξε ο κ. Ιακώβου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον αυτοκινητόδρομο-Οι συστάσεις της Αστυνομίας