Πέμπτη 12 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για «Ορέστη», πρόσω ολοταχώς για Κεντρικές

  16/06/2019 06:42
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για «Ορέστη», πρόσω ολοταχώς για Κεντρικές

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για «Ορέστη», πρόσω ολοταχώς για Κεντρικές

  16/06/2019 06:42
Ένα βήμα πριν παραπέμψουν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας τον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο βρίσκονται οι Αρχές, οι οποίες έχουν σχεδόν συμπληρώσει το παζλ της υπόθεσης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, την ερχόμενη Παρασκευή, μια μέρα δηλαδή πριν εκπνεύσει το όγδοο διάταγμα προσωποκράτησης του 35χρονου καθ’ ομολογία δολοφόνου πέντε γυναικών και δύο παιδιών, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας αναμένεται να τον οδηγήσουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου για καταχώρηση της υπόθεσης.
 
Ως εκ τούτου την ερχόμενη Παρασκευή, ο 35χρονος αναμένεται να παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη, με βαριές κατηγορίες, όπου πλέον θα τεθεί στην κρίση της δικαιοσύνης.
 
Οι ανακριτές αναμένεται να καταχωρήσουν μια κοινή υπόθεση για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις και όχι έξι ξεχωριστές.
 
Ακολούθως, ο 35χρονος αναμένεται να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές, ως υπόδικος, όπως προνοεί η νομοθεσία, όπου θα παραμείνει προφυλακιστέος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και την επιβολή ποινής.
 
Δίκη εξπρές ή ανατροπή
 
Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, σε περίπτωση που ο 35χρονος δεν αλλάξει στάση σχετικά με την παραδοχή των φρικτών εγκλημάτων που διέπραξε, η δίκη θα είναι σύντομη.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, που ο 35χρονος όταν του απαγγελθούν κατηγορίες στην πρώτη δικάσιμο, αλλάξει την απάντηση του από παραδοχή σε μη παραδοχή, αναμένεται να αρχίσει μια μακροχρόνια διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου ο κατηγορούμενος θα πρέπει να απαντήσει από που γνώριζε για τα θύματα του, οι σοροί των οποίων ανευρέθηκαν κατόπιν της ομολογίας του.
 
Επίσης ο 35χρονος σε περίπτωση που αλλάξει στάση, θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει λόγος που αποσύρει την ομολογία του, καθώς και ότι η παραδοχή του λήφθηκε είτε παράνομα, είτε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, είτε με αθέμιτη ανακριτική πρακτική (προϊόν υπόσχεσης, ή εξαπάτησης του ή απειλής). Αν αυτή λήφθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, τότε μπορεί το Δικαστήριο να μην αποδεχθεί την ομολογία του και τότε το Δικαστήριο αποφασίζει για την  ενοχή του με όλο το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό που υπάρχει ενώπιον του. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι το θύμα έχει πεθάνει και ότι φονεύθηκε από τον κατηγορούμενο.
 
Η μεγαλύτερη ποινή στα χρονικά
 
Ο «Ορέστης» να είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα και τα θύματα.
 
Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε, ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα.
 
Πάντως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο οι ποινές που θα επιβληθούν στον 35χρονο να είναι συντρέχουσες, νομικοί κύκλοι εξηγούν πως πρόκειται για «ακραίο σενάριο», καθώς τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και αυτό συνηγορεί σε διαδοχικές ποινές.
 
Σημειώνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία όταν ένας φυλακισμένος καταδικαστεί πάνω από δυο φορές ισόβια και οι ποινές είναι διαδοχικές, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 25 χρόνια (όπως οι κατηγορούμενοι του πενταπλού φονικού), ενώ όταν για παράδειγμα του επιβληθεί τέσσερις φορές ισόβια (όπως στους κατηγορούμενους του τετραπλού φονικού) αλλά οι ποινές είναι συντρέχουσες, τότε ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 12 χρόνια.
 
Επίσης, όταν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερες φορές ισόβια, τότε το αίτημα αποφυλάκισης θα έχει και πάλι στα 25 χρόνια. Δηλαδή, δεν έχει σημασία εάν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή δέκα φορές ισόβια. 
 
Μπαίνουν τα τελευταία κομμάτια του παζλ
  
Παράλληλα, οι ανακριτές της υπόθεσης τρέχουν να ολοκληρώσουν το φρικιαστικό παζλ της πρώτης σειράς εγκλημάτων, αφού πλέον έχουν μείνει ελάχιστες καταθέσεις και έρευνες για να διεκπαιρεωθούν πριν καταχωρηθεί η υπόθεση στο Διακστήριο.
 
Το σημαντικότερο στοιχείο που αναμένουν πλέον οι Αρχές είναι τα αποτελέσματα της νεκροτομής από τη σορό της εξάχρονης Σιέρρα που θα κλειδώσουν τον τρόπο δολοφονίας της αλλά και τα αποτελέσματα του DNA.
 
Σύμφωνα πάντως με αστυνομικές πηγές, ο 35χρονος είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε δια στραγγαλισμού την εξάχρονη, όπως έπραξε τόσο με τη μητέρα της Μαρί Ρόους, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα θύματα του, πλην της 30χρονης Κάτχα Ανού από το Νεπάλ, η οποία πέθανε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
 
Τα θύματα κατά σειρά είναι:
 
-Λίβια Μπουνέα, 36 ετών από τη Ρουμανία. Η σορός της εντοπίστηκε στις 28 Απριλίου μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη.
-Έλενα Μπουνέα, 8 ετών, από τη Ρουμανία. Κόρη της 36χρονης Λίβιας. Η σορός της εντοπίστηκε στις 5 Μαΐου, μέσα σε ταξιδιωτική τσάντα, επίσης στην Κόκκινη Λίμνη.
-Μαρικάρ Βαλντέζ, 29 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 4 Ιουνίου στην Κόκκινη Λίμνη
-Μαρί Ρόουζ, 38 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
-Σιέρρα Σεουτσάλιουτς, έξι ετών. Κόρη της Μαρί Ρόουζ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 12 Ιουνίου στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.
-Κάχτα Ανού, 30 ετών από το Νεπάλ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 25 Απριλίου σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ορούντας.  
-Αριάν Παλάνας, 28 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 20 Απριλίου στο φρεάτειο του μεταλλείου στο Μιτσερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας