Οι μαθητές που δεν επιστρέφουν, το σκεπτικό των αποφάσεων και η εναλλάξ φοίτηση

Αναθεώρησε τις αποφάσεις της η Κυβέρνηση, μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με την Επιδημιολογική Ομάδα, όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, αλλά και των νηπιαγωγείων και των προδημοτικών, την ώρα που οι μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης και των Γυμνασίων θα επιστρέψουν την 21η Μαΐου.  
 
Όπως είχε αναφέρει ο REPORTER σε προηγούμενο δημοσίευμά του, τις τελευταίες ημέρες, η Κυβέρνηση έκανε δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στις σχολικές μονάδες, αφού υπήρχε το ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο οι Παγκύπριες Εξετάσεις. Τελικά, μετά και από τη σημερινή σύσκεψη, αποφασίστηκε όπως οι μαθητές των Λυκείων και των τεχνικών σχολών, εκτός των τελειόφοιτων που συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους, να συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγή δεδομένων για τους μαθητές-Οι νέες προτάσεις και το επικρατέστερο σενάριο
 
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας στο Προεδρικό με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε ότι στις 21 Μαΐου θα επιστρέψουν κανονικά όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων και των Δημοτικών.
 
Η Κυβέρνηση έκανε δεύτερες σκέψεις και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, των νηπιαγωγείων, αλλά και των προδημοτικών.
 
Όπως ανέφερε ο REPORTER, από την περασμένη Τετάρτη, υπήρχαν επιφυλάξεις, ως προς την ορθότητα της απόφασης για επιστροφή των νηπίων στα σχολεία, αφού θα υπήρχε δυσκολία, τόσο στην επιτήρηση όσο και στην αφομοίωση των οδηγιών και τον κανόνων υγιεινής που θα έπρεπε να υιοθετήσουν. Για αυτούς τους λόγους αποφασίστηκε όπως παραταθεί, μέχρι νεωτέρας η αναστολή λειτουργίας τους. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόταση από τους ειδικούς για τα σχολεία-«Κλιμακωτή επιστροφή»
 
Όσον αφορά στους μαθητές που επιστρέφουν στα σχολεία, την Πέμπτη 21 Μαΐου θα παρουσιαστεί στις αίθουσες η πρώτη ομάδα και την Παρασκευή η δεύτερη ομάδα και θα λάβουν ενημέρωση, από τους εκπαιδευτικούς για τα μέτρα που θα ισχύουν στα σχολεία. Έπειτα, από τις 25 Μαΐου θα ξεκινήσει η εναλλάξ φοίτηση των μαθητών, ανά εβδομάδα.
 
«Το πρώτο κριτήριο που ελήφθη υπόψη για τις αποφάσεις αυτές είναι να περιοριστεί ο συνολικός όγκος, η μαζικοποίηση στην επαναδραστηριοποίηση και για αυτό τον σκοπό κρίθηκε προτιμότερο να έχουμε τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια» είπε ο Υπουργός Παιδείας. Ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικίες και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να υπάρξουν, αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση των μικρότερων ηλικιών, της προδημοτικής εκπαίδευση και των νηπιαγωγείων, ενώ οι μαθητές της Α’ και Β τάξης του Λυκείου και του Α’ και Β’ έτους των Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που «ήδη έχει αναπτυχθεί και προχωρά με ικανοποιητικά αποτελέσματα».
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, από την αρχή της επόμενη εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν και οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστούν και στα Λύκεια, ώστε να παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα την επαναδραστηριοποίηση στα σχολεία.
 
Για τις αποφάσεις, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ελήφθησαν υπόψη «τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη προχωρήσει σε επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά και τα αποτελέσματα της μεγάλης δειγματοληπτικής έρευνας» 800 ατόμων, που συμπεριελάμβανε και παιδιά.
 
Λεπτομερείς ανακοινώσεις και οδηγίες θα δοθούν αμέσως στα σχολεία, ενώ θα γνωστοποιηθεί σε γονείς και κηδεμόνες και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν με τη συγκατάθεσή τους να υποβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες τα παιδιά σε διαγνωστική εξέταση, στο γνωστό μοριακό τεστ, είπε. «Προτρέπονται οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε σχολεία που θα ανακοινωθούν το συντομότερο, ώστε ακόμα και πριν την έναρξη της φοίτησης - δηλαδή πριν την Πέμπτη και την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας – να ξεκινήσουμε αυτούς τους διαγνωστικούς ελέγχους», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, πεποίθηση του Υπουργείου Παιδείας ότι εκτός του γεγονότος ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουμε κερδίσει με τις προσπάθειες όλων και να επιστρέψουμε σταδιακά στα σχολεία, αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων και των συμβουλών που δίνουν οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας.
 
Επιπλέον, είναι και μια ευκαιρία να αφομοιώσουν τα παιδιά στα σχολεία τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας και συμπεριφοράς για την επόμενη περίοδο κατά την οποία αίρονται σταδιακά και άλλα περιοριστικά μέτρα «ούτως ώστε να μπορέσουμε, όπως υπεύθυνα στην πρώτη περίοδο περιοριστήκαμε στο σπίτι, τώρα εξίσου υπεύθυνα και με ασφάλεια να επανέλθουμε σιγά σιγά στην ομαλότητα και στην κανονική ζωή», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές