Ζητούν κλείσιμο σχολείων νωρίτερα οι καθηγητές, όχι στις απογευματινές εξετάσεις

Ομαλά κύλησε η πρώτη εβδομάδα επιστροφής των τελειόφοιτων μαθητών στα θρανία, με τους καθηγητές και τους γονείς να είναι ευχαριστημένοι με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στα σχολεία. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, όσον αφορά στην ζωντανή μετάδοση του μαθήματος συνεχίζονται, ενώ και οι οργανωμένοι γονείς και οι οργανωμένοι καθηγητές έχουν ενστάσεις για το πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων. Παράλληλα, η συνομοσπονδία γονέων Μέσης Εκπαίδευσης έχει αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να αναθεωρήσει την απόφαση επιστροφής των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Ο πρόεδρος της οργάνωσης καθηγητών, Κώστας Χατζησάββας, τόνισε πως την πρώτη εβδομάδα δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα και ζητήματα, τονίζοντας πως οι προβληματισμοί και οι αντιδράσεις τους, όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, έφεραν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σημείωσε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή, αφού είναι μικρός ο αριθμός των μαθητών που βρίσκονται στις σχολικές μονάδες.
 
«Οι εκπαιδευτικοί είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι εκπαιδευτικοί της Γ’ Λυκείου επέστρεψαν στις θέσεις τους και το ίδιο θα πράξουν και οι υπόλοιποι καθηγητές», σημείωσε.
 
Κάθετη η θέση της ΟΕΛΜΕΚ για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος
Ο κ. Χατζησάββας, αναφερόμενος στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, σημείωσε πως συνεχίζεται με τους μαθητές που βρίσκονται στις ευάλωτες ομάδες, αφού έχουν γίνει διευθετήσεις μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Όπως εξήγησε, ο εκπαιδευτικός εφαρμόζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε συνεννόηση με τον μαθητή και κάνουν κανονικά το μάθημα.
 
Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι κάθετη, όσον αφορά στην ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, τονίζοντας πως είναι παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Σημείωσε πως μέσα στην τάξη γίνεται μια ζωντανή συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τους μαθητές που βρίσκονται στο σπίτι, αφού δεν θα βλέπουν την κατάσταση στην αίθουσα. Υπέδειξε, δε, πως δεν είναι σωστό να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα, αφού υπάρχουν και οι φόβοι να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το μάθημα που θα βιντεοσκοπείται.
 
Πιεστικό το πρόγραμμα των εξετάσεων
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, σχολιάζοντας το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων, σημείωσε πως είναι πιεστικό, αφού υπάρχουν μαθητές που θα εξεταστούν συνεχόμενες μέρες σε κάποια μαθήματα.
 
Ερωτηθείς την επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών Λυκείου στις σχολικές μονάδες, ο κ. Χατζησάββας τόνισε πως εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους, ως οργάνωση  για το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένουν να ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις, για τους μαθητές της Α και Β Λυκείου, ώστε να τερματιστεί η χρονιά μέχρι τις 5 Ιουνίου. Αυτό συνεπάγεται με ελάχιστες μέρες, αφού αν επιστρέψουν κανονικά στις 21 Μαΐου θα έχουν μόνο δέκα ημέρες για μάθημα στις σχολικές αίθουσες.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, το απόγευμα και θα καταθέσει τα ζητήματα που έχει εντοπίσει, ενώ τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα στο τραπέζι, αποφάσεις και πρωτόκολλα χωρίς... παζάρια
 
Αντίθετη με τις εξετάσεις το απόγευμα η ΟΛΤΕΚ
Δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτα προβλήματα ούτε στην τεχνική εκπαίδευση, με τα ποσοστά απουσίας να είναι μηδαμινά, αφού δεν προσήλθαν μόνο οι μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, προσθέτοντας πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας.
 
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων, ο κ. Λυσάνδρου τόνισε πως αναμένουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, μετά και την σύσκεψη με την Επιδημιολογική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, ενώ εξέφρασε την αντίθεση της οργάνωσης να πραγματοποιηθούν εξετάσεις τα απογεύματα. Όπως τόνισε, ελπίζουν πως θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε να οι εξετάσεις να γίνουν πρωινές ώρες.
 
Ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών Μέσης τεχνικής εκπαίδευσης, σχολιάζοντας την επικείμενη επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία, ανέφερε πως δεν πρέπει να συνυπάρξει η διεξαγωγή των παγκύπριων Εξετάσεων, με τους υπόλοιπους μαθητές, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Τόνισε πως θέση τους είναι να μην επιστρέψουν καθόλου οι μαθητές της Α και Β Λυκείου, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση της να επιστρέψουν οι μαθητές, τότε πιστεύουν πως το καλύτερο είναι η σχολική χρονιά να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου.
 
Δεν αλλάζει η θέση της οργάνωσης για την τηλεκπαίδευση
Ο Παναγιώτης Λυσάνδρου, κληθείς να σχολιάσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σημείωσε πως η θέση της ΟΛΤΕΚ δεν αλλάζει και συνεχίζουν να πιστεύουν πως πρέπει να είναι προαιρετική, για τις ευάλωτες ομάδες. Όπως ξεκαθάρισε, είναι αντίθετη η οργάνωση με την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων και αν ο καθηγητής θεωρεί πως πρέπει να γίνει, τότε θα πρέπει να το διευθετήσει ο ίδιος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόταση από τους ειδικούς για τα σχολεία-«Κλιμακωτή επιστροφή»
 
Έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο οι γονείς
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χάραλαμπος Διονυσίου, τόνισε πως δεν έχουν εντοπίσει κάποια προβλήματα, ενώ οι ενδείξεις, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, είναι θετικές. Όπως ανέφερε, βρίσκονται σε συνεννόηση με τη μέση εκπαίδευση, ενώ αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση σημείωσε πως συνεχίζεται.
 
Ο κ. Διονυσίου υπέδειξε πως περιμένουν τη σύσκεψη στο Προεδρικό και τις αποφάσεις που θα λάβει η Κυβέρνηση και κατά πόσο θα υπάρχουν αλλαγές, ενώ τόνισε πως έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νέα επιστολή με δύο εισηγήσεις τους.
 
Στην πρώτη εισήγηση, οι γονείς ζητούν από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση για την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία.
 
Στη δεύτερη εισήγηση, οι γονείς ζητούν η επιστροφή των μαθητών να μην γίνει στις 21 αλλά στις 25 Μαΐου, ώστε η μία ομάδα να βρίσκεται πέντε συνεχόμενες ημέρες στα σχολεία και όχι τρεις. Σε αυτή την περίπτωση, αν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα στα σχολεία, θα είναι πιο εύκολο να περιοριστεί η τυχόν εξάπλωση. Παράλληλα, με βάση αυτή την εισήγηση, οι γονείς ζητούν όπως τερματιστεί η σχολική χρονιά μέχρι τις 5 Ιουνίου για τους μαθητές Α και Β Λυκείου και μέχρι τις 12 Ιουνίου για τους μαθητές Γυμνασίων.
 
Ωστόσο, με αυτό το σενάριο οι γονείς εξέφρασαν την απορία σε τι θα ωφελήσει η επιστροφή των μαθητών των Λυκείων, για ελάχιστες μόνο μέρες, ενώ θα τεθεί σε κίνδυνο και η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγή δεδομένων για τους μαθητές-Οι νέες προτάσεις και το επικρατέστερο σενάριο

Σε πρωινές ώρες οι εξετάσεις
Αντίθετοι με τη διεξαγωγή Παγκύπριων Εξετάσεων τα απογεύματα είναι και οι γονείς, οι οποίοι τονίζουν πως δεν χρειάζεται να πιεστούν κι άλλο οι μαθητές και να εξεταστούν σε ένα μάθημα απόγευμα και την επόμενη ημέρα πρωί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υφ: Τουρισμού: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη
Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Βανδάλισαν την προτομή του Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία (pic)
Αυτές είναι οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη-Ανάμεσα τους τρεις Κυπριακές
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
Μέχρι 14 Ιουνίου οι αιτήσεις παροχής νομικών υπηρεσιών για εκπροσώπηση παιδιών
Στις 34 οι περιπτώσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο-Ενίσχυση υπηρεσιών με άλλους τέσσερις λειτουργούς
Στο 33,7% η πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα το πρώτο τρίμηνο φέτος
Εκστρατεία «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων