Όλα στο τραπέζι, αποφάσεις και πρωτόκολλα χωρίς... παζάρια

Τις κωδικοποιημένες θέσεις για τα ζητήματα που θα τεθούν στη σύσκεψη με τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας στο Προεδρικό, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα να ξεκαθαρίσουν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
 
Στο τραπέζι της σύσκεψης, αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τόσο την Κυβέρνηση όσο και τους πολίτες που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των μέτρων, την 21η Μαΐου.
 
Κλειδώνουν τα επόμενα βήματα
Πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι το συντομότερο δυνατόν να κλειδώσουν οι σχετικές αποφάσεις, ώστε να μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους, αλλά και των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία, που προϋποθέτει και ετοιμασία σχετικών πρωτοκόλλων.
 
Το τελευταίο, χαρακτηρίζεται ως μείζων ζήτημα για την Κυβέρνηση, η οποία θέλει να λάβει την πιο ορθή και ισορροπημένη υπό τις περιστάσεις απόφαση. Αυτό που υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στον REPORTER, είναι πως σε καμία περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο την καλή επιδημιολογική εικόνα που διατηρούμε, ρισκάροντας με οποιαδήποτε απόφαση.

Παράλληλα και σε περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα σε σχολικές μονάδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν διαισθανθεί πως υπάρχει το παραμικρό ζήτημα για την υγεία των παιδιών, θα αναθεωρήσει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σε επίπεδο διυπουργικής και Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Αποφάσεις και πρωτόκολλά χωρίς παζάρια
Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, άλλωστε,  για να μην γίνουν εκπτώσεις σε πρωτόκολλα και κανόνες που πρέπει να ισχύουν στη νέα εποχή που κυριαρχεί η πανδημία, διαφάνηκε και χθες στη σύσκεψη για το ποδόσφαιρο, όπου Πρόεδρος και υπουργός Υγείας ξεκαθάρισαν στους προέδρους των ομάδων και την ηγεσία της ΚΟΠ, πως το πρωτόκολλο με τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να εφαρμοστεί ευλαβικά.
 
Η πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε πάνω σε πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και που εμβολιάστηκαν με τις θέσεις των Κυπρίων επιδημιολόγων, είχε τη μορφή take it or leave it. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως αν το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ, προκρίνει την διακοπή του πρωταθλήματος θα είναι καθαρά ευθύνη της ΚΟΠ και όχι της Κυβέρνησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να αποφύγει αυτογκόλ και απροβίβαστο η Κυβέρνηση, κρίσιμες συσκέψεις
 
Τα γκρίζα σημεία για τα σχολεία
Πάντως, φαίνεται τελικά ότι η Κυβέρνηση κλειδώνει στο πλάνο που παρουσίασε ο REPORTER από την περασμένη Τετάρτη. Ότι δηλαδή, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν κανονικά.
 
Κανονικά στις τάξεις αναμένεται να επιστρέψουν και οι μαθητές του Γυμνασίου, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα με τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου, με δύο επικρατέστερα σενάρια.
 
Πρώτο, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά και οι μαθητές να συνεχίσουν μέχρι τον Ιούνιο με την τηλεκπαίδευση.
 
Δεύτερο, να επιστρέψουν στα σχολεία και οι Παγκύπριες εξετάσεις να προγραμματιστούν για τις απογευματινές ώρες, ώστε να λυθούν τα προβλήματα με τις αίθουσες των σχολικών μονάδων καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού. Τον καθηγητών δηλαδή που πέραν από τις παραδόσεις μαθημάτων σε Α΄ και Β΄ Λυκείου θα πρέπει να εκτελούν και χρέη επιτηρητών στις Παγκύπριες Εξετάσεις.
 
Το δεύτερο σενάριο που φαίνεται πως είναι αυτό που προκρίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ενδεχομένως να προσκρούσει στις διαφωνίες των εκπαιδευτικών που θα πρέπει να εργαστούν τα πρωινά για την Α΄ και Β΄ Λυκείου και τα απογεύματα για τις Παγκύπριες.
 
Συνεπώς, οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγή δεδομένων για τους μαθητές-Οι νέες προτάσεις και το επικρατέστερο σενάριο

Όλα στο τραπέζι
Πέραν από το θέμα της παιδείας, στην ατζέντα της κρίσιμης σύσκεψης βρίσκονται και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το θέμα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων στα αεροδρόμια, την επαναλειτουργία του τομέα της εστίασης, καθώς και το άνοιγμα των ξενοδοχείων.
 
Συγκεκριμένα, όσο αφορά τα αεροδρόμια, θα ζητηθούν οι απόψεις των επιστημόνων για τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών και την κατηγοριοποίηση που θα γίνει.
 
Η κατηγοριοποίηση θα είναι στα πρότυπα των αποφάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, κατά τους μήνες που το Υπουργείο Εξωτερικών κατέτασσε τις χώρες ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση και την επικινδυνότητα τους.
 
Κλειδί για τις συγκεκριμένες αποφάσεις θα αποτελέσουν και οι κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμβουλεύει τα κράτη για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν αυτό το καλοκαίρι, με στόχο την κινητικότητα των Ευρωπαίων, αλλά και την διασφάλιση της μη έξαρσης της πανδημίας.
 
Άμεσα συνυφασμένο με το θέμα των αεροδρομίων, είναι και  το ζήτημα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων. Ήδη το Υφυπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται το σχετικό πλάνο με τον Σάββα Περδίο να ανακοινώνει την περασμένη Τετάρτη μετά το Υπουργικό σειρά μέτρων.
 
Υπενθυμίζεται πως με βάση τις εξαγγελίες, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό με προσιτές προσφορές. Στόχος να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο η ζημιά που θα έχει ο τομέας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
 
Παράλληλα η επιδημιολογική ομάδα πάει στο Προεδρικό έχοντας ήδη κλειδώσει στις εισηγήσεις που θα κάνει προς την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις για τα σχολεία. 
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου