Το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και το σενάριο για βάρδιες στο δημόσιο

Άρχισε η μεγάλη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να επαναλειτουργήσουν προς τα μέσα με τέλος Μαΐου, με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, Λαύρα Ηρακλέους, να διαμηνύει πως εάν οι οδηγίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν, τότε δεν προτίθεται να ανοίξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ 

Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ, η κ. Ηρακλέους, ανέφερε πως ο σύνδεσμος δεν έχει ενημέρωση από τους αρμόδιους για τις σκέψεις της Κυβέρνησης και ούτε δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, τονίζοντας πως τα νηπιαγωγεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν στην πρώτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων.

«Δεν νομίζω πως εμείς πρέπει την ερχόμενη Δευτέρα να πάμε δουλειά, γιατί δεν έχουμε κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά τα μέτρα υγιεινής. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν», ανέφερε η κ. Ηρακλέους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως εάν για παράδειγμα οι αρμόδιοι πούνε πως δεν μπορούν να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία με όλα τα παιδιά και θα πρέπει να γίνει επιλογή, τότε αυτό «δεν είναι εφαρμόσιμο και είναι και άδικο προς τα παιδιά και τους γονείς», με την κ. Ηρακλέους να ξεκαθαρίζει πως «εάν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα δοθούν, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, εμείς ως σύνδεσμος θα πούμε πως με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να ανοίξουμε».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις για επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων στη δεύτερη φάση, ωστόσο σε ότι αφορά τα Δημοτικά, ανέφερε πως δεν υπάρχει τελική απόφαση.

Όπως είπε, πρέπει να ζυγιστούν οι κίνδυνοι, ενώ ανέφερε πως σε κάποιες χώρες έχουν ανοίξει τα σχολεία, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την κατάσταση σε άλλες χώρες, στο διάστημα των δύο εβδομάδων που θα μεσολαβήσει από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τους γονείς που δεν θα μπορούν να μεταβένουν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως υπάρχει εισήγηση από τους ειδικούς όπως «υπάρξουν χαλαρώσεις στα ωράρια και εκτός αυτού, σε κάποιες επιχειρήσεις ή δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να δουλεύουν υπό μορφή βάρδιας για να μην υπάρχει συνωστισμός εργαζομένων. Θα μπορούσε να γίνει τέτοια χαλάρωση που να βολεύει τους γονείς, ώστε οι παππούδες και οι γιαγιάδες να μην μπαίνουν σε κίνδυνο για να πάνε να πάρουν τα παιδάκια. Θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν και τα νηπιαγωγεία, είτε με το να επεκτείνουν τις ώρες τους».

Ερωτηθείς εάν είναι επικίνδυνο τα νηπιαγωγεία να μετατραπούν σε πύρινες μετάδοσης του ιού, ο κ. Καραγιάνης ανέφερε πως «αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Από την άλλη επειδή τα παιδάκια δεν νοσούν ή είναι συμπωματικά, αυτό είναι καλό για την ανοσία της αγέλης, από την άλλη θα μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια και κάποιοι γονείς θα νοσήσουν βαριά ή πολύ βαριά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προτάσεις των κομμωτών και το επιπρόσθετο κόστος-Τι θα ζητούν από τους πελάτες

Έτοιμοι να επιστρέψουν στα σχολεία οι δάσκαλοι
Έτοιμοι να επιστρέψουν στα σχολεία, όταν δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, αναφέροντας πως είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τα μέτρα και τις εισηγήσεις για τα ωράρια.

Μιλώντας στον REPORTER ο Φίλιος Φυλακτού ανέφερε πως ευχή της ΠΟΕΔ είναι τα πράγματα να κυλήσουν τόσο ομαλά, που να υπάρξει η πιθανότητα να επιστρέψουν στα σχολεία, τονίζοντας πως αυτό είναι θέμα που χειρίζεται η ειδική επιτροπή.

Ο κ. Φυλακτού σημείωσε πως αυτό που οι ίδιοι αναμένεται να συζητήσουν με το Υπουργείο Παιδείας, όταν φτάσει η στιγμή, δεν είναι το ενδεχόμενο αν θα επιστρέψουν στα σχολεία, καθώς αυτό είναι απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά θα συζητήσουν τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας.

Κληθείς να σχολιάσει αν έγινε κάποια συζήτηση για την επιστροφή των σχολείων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ υπέδειξε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση, αφού μέλημά τους είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωστόσο αναμένεται να γίνει μια συζήτηση. Επανέλαβε πως επιθυμία τους είναι, αν επιστρέψουν στα σχολεία, να καταφέρουν να περισώσουν ότι απέμεινε από αυτή τη χρονιά και να γίνει σχεδιασμός για την επόμενη. Σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στη διαμόρφωση της σχολικής χρονιάς, βάσει των όσων έχουν διδαχτεί σε αυτή.

Αναφερόμενος στην επέκταση του ωραρίου, ο κ. Φυλακτού τόνισε πως αυτό βρίσκεται στα μέτρα των συζητήσεων, που αναμένεται να τεθούν ενώπιον τους, σημειώνοντας πως είναι πρόθυμοι και ανοιχτοί να συζητήσουν όποια μέτρα τους παρουσιάσει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Φυλακτού, ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις των ειδικών, πως ο ιός είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί στα παιδιά σημείωσε πως στα σχολεία είναι δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση, σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα, καθώς τα παιδιά είναι μικρά και δεν είναι εύκολο να τους επιβάλουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι αίθουσες που βρίσκονται είναι μικρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες