Ν. Χριστοδουλίδης στον REPORTER: Οδεύουμε σταδιακά προς μία νέα τάξη πραγμάτων

Ο κορωνοϊός επέφερε καταιγιστικές αλλαγές. Δεν επηρέασε απλώς την καθημερινότητά μας αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Όχι μόνο σε επίπεδο ατομικό αλλά και σε επίπεδο κρατών, καθώς έχει αναπόφευκτα αλλάξει τον τρόπο ενάσκησης πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε σχέση με τους άλλους διεθνείς παίχτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Οι πολίτες του 2020 τους τελευταίους μήνες φαίνεται βρίσκουν καταφύγιο στην ασφάλεια του έθνους-κράτους, μίας έννοιας που είχε καταστεί σχεδόν παλιομοδίτικη στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε, όπου τα σύνορα όλο και συρρικνώνονται σε φυσικό και νοητό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά τα άλματα στην τεχνολογία των τελευταίων ετών.
 
Αντίστοιχη στροφή, όμως, έχουν κάνει και τα κράτη, τα οποία βρέθηκαν προ της ανάγκης να θωρακίσουν το σύστημα και τους πολίτες τους, με τρόπο που εκφεύγει τόσο του κλασικού μιλιταρισμού όσο και των αγαθών που αποτελούν συνήθως συντελεστές οικονομικής ισχύος. Αυτό απαιτεί άλλα επίπεδα συνεργασίας, στροφή σε διαφορετικές συμμαχίες και μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική σε ορισμένες περιπτώσεις, ως αντίβαρο στην απουσία των θεσμικών λύσεων που υπάρχουν σε περιόδους σχετικής ομαλότητας.
 
«Θεωρώ ότι σταδιακά οδεύουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων», δήλωσε στον REPORTER ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις αλλαγές που συντελούνται. Όπως εξηγεί, ανακατατάξεις στο παγκόσμιο σύστημα υπήρξαν μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, όπως επίσης και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που παγίωσε την αντίληψη που έχουμε σήμερα για ένα διεθνές σύστημα πιο «ανοικτό». Η πανδημία φαίνεται να αποτελεί για το παγκόσμιο σύστημα μία αντίστοιχη κοσμοϊστορική εμπειρία, η οποία ενδέχεται να αλλάξει και πάλι τα θεμέλιά του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταλύτης επίσπευσης τάσεων στο διεθνές σύστημα ο κορωνοϊός
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, τα Κράτη γίνονται πιο εσωστρεφή, αμφισβητούν την πολυμέρεια και καλά θεμελιωμένες αρχές του διεθνούς συστήματος, καθώς η πανδημία ακολουθεί την οικονομική κρίση του 2008 και την μεταναστευτική κρίση. Πρόκειται για δύο γεγονότα που αμφισβήτησαν την πολυμέρεια, τη δυνατότητα των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε διεθνείς κρίσεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται οι αρχές και οι αξίες που έφερε μαζί της η παγκοσμιοποίηση. «Τα κράτη γίνονται πιο εσωστρεφή, κλείνουν τα σύνορά τους. Αυτό κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την κατάσταση που  δημιουργήθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει.
 
Αν και ο πολιτικός ρεαλισμός κάνει έτσι κι αλλιώς λόγο για ένα σύστημα άναρχο, φαίνεται πως έχει προκληθεί μία νέα κατάσταση αναρχίας. Η απουσία δυνατότητας συμπαγούς αντίδρασης στον κορωνοϊό και η εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί, αμφισβητούν καλά θεμελιωμένες αρχές του διεθνούς συστήματος, όπως το διεθνές δίκαιο και την αποδοχή πως διεθνείς οργανισμοί δύναται να θέτουν το πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων. «Πρόκειται για μία κατάσταση που, ανάμεσα σε αλλά, ενθαρρύνει αριθμό Κρατών να μην λαμβάνουν υπόψη διεθνείς αρχές και αξίες, καθώς θεωρούν πως δεν θα υπάρξουν θεσμικά εμπόδια στους όποιους σχεδιασμούς τους», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Οι μεγάλοι θεσμοί, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη, φάνηκαν μικροί μπροστά στο μέγεθος της πανδημίας. Φτάσαμε στο σημείο, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στη παγκόσμια υγεία του αιώνα μας, οι ΗΠΑ να αμφισβητούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και να ανακοινώνει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα του αποκόψει την χρηματοδότηση.
 
Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτες αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν και σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων, όπως επίσης σε προτεραιότητες που τίθενται, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι ήδη ευδιάκριτες. Τα κράτη στρέφονται σε διαφορετικούς, από τους παραδοσιακούς τους συμμάχους, για αγορά εξοπλισμών, για παράδειγμα. Αυτοί που προσέφεραν τώρα βοήθεια ή ανταποκρίθηκαν σε σχετικά αιτήματα, εν μέσω της κρίσης, επηρεάζουν αναπόφευκτα τη δυναμική στις διμερείς σχέσεις, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τη μελλοντική τους στάση και αποτελεί ένδειξη για τις προσεγγίσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


 

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες