Ένα βήμα πριν την αποσωλήνωση η Κύπρος-Οι τρεις πυλώνες των προσπαθειών

Την εξαργύρωση των κόπων και θυσιών των πολιτών του τελευταίου μήνα, φιλοδοξεί να ανακοινώσει μέχρι την Τετάρτη η Κυβέρνηση, εκτός και εάν υπάρξουν ανατροπές στα επιδημιολογικά δεδομένα, με την επικείμενη απόφαση για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που είχαν ληφθεί για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Οι τρεις βασικοί πυλώνες των κυβερνητικών αποφάσεων προσπαθειών είναι: 

Πρώτον, να αρχίσει δειλά δειλά να ομαλοποιείται η οικονομική ζωή στον τόπο, με το άνοιγμα κάποιων τομέων της οικονομίας που είχαν παραλύσει.

Δεύτερον, να γίνει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, ώστε πολίτες που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους να αρχίσουν να επανακοινωνικοποιούνται.  

Και τρίτον, να μεταφερθεί στους πολίτες το μήνυμα, ότι η προσπάθεια δεν τελείωσε, ο πόλεμος δεν κερδήθηκε και η επόμενη μάχη, ενδεχομένως να είναι η πιο δύσκολη και η πιο ύπουλη. 

Κι αυτό διότι, αν παρατηρηθεί χαλάρωση και εφησυχασμός, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει νέα έξαρση του ιού στην κοινότητα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Βέβαια το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ´ότι βρισκόταν πριν ένα μήνα και είναι έτοιμο να αντέξει την πίεση που ενδεχομένως να κληθεί να αναλάβει, ωστόσο, από την στιγμή που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αν τελικά ξεφύγει. 

Αυτό αναμένεται να τονίσουν, τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις επόμενες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου πακέτου άρσης μέτρων. 

Η στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης, που θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, αποτελεί και τη δικλείδα ασφαλείας του Υπουργείου Υγείας. 

Ειδικότερα, σε περίπτωση που διαφανεί πως υπάρχει ευρεία διασπορά στην κοινότητα, θεωρείται σίγουρο και δεδομένο πως θα υπάρξει δυναμική παρέμβαση για καταστολή της εξάπλωσης, χωρίς να αποκλείεται επαναφορά αυστηρών μέτρων. Η όλη διαδικασία άρσης μέτρων που θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, θα τελεί υπό την αίρεση επιστημόνων και κυβερνώντων. 

Υπό την αίρεση των επιστημόνων αλλά και της Κυβέρνησης, είναι ακόμη, και το πρώτο πακέτο μέτρων που θα επικυρωθεί την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εντός των επόμενων 72 ωρών εκκρεμούν σημαντικές συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. 

Η εξίσωση που καλείται να λύσει η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού πρέπει αφενός πρέπει να ακροβατήσει μεταξύ της κατάστασης με την πανδημία και την εξασφάλιση ότι αυτή θα παραμείνει υπό έλεγχο, και αφετέρου της αναζωογόνηση της οικονομίας που θα βγάλει την χώρα από το κώμα στο οποίο έχει περιέλθει τον τελευταίο μήνα.

Η διυπουργική επιτροπή, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στο Προεδρικό, χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να καταλήξει στον τελικό σχεδιασμό που θα προτείνει ουσιαστικά στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις κατ´ ιδίαν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς του αλλά και με άλλους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία. 

Αύριο Τρίτη, η νέα συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και των επιστημόνων, είναι αυτή που θα κλειδώσει την τελική πρόταση που θα οδηγηθεί και θα λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, μετά το πέρας του οποίου αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 το πρωί για την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και η Επίτροπος Νομοθεσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού