Η πανδημία έφερε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης-Η κατάσταση σε κάθε Επαρχία

Πολύ πιο καθαρό αέρα αναπνέουμε τους τελευταίους δύο μήνες, ως αποτέλεσμα των μέτρων της Κυβέρνησης για μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας μειώθηκε αισθητά, κυρίως λόγω της μείωσης της κίνησης στους δρόμους.

Τα στοιχεία του κλάδου ποιότητας του αέρα του Υπουργείου Εργασίας με τα ευρήματα σε όλες τις πόλεις, τα οποία εξασφάλισε ο REPORTER, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα τις ώρες που υπήρχε μεγάλη κυκλοφορία στους δρόμους, μειώθηκε πολύ με περιοχές της πρωτεύουσας να είναι έως και τέσσερις φορές πιο χαμηλοί.

Πιο συγκεκριμένα, στις Μονάδες Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα, στα κέντρα των πόλεων παρατηρείται σημαντική μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), Μονοξειδίου του άνθρακα (CO), Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10) και βενζολίου (C6H6). 
Η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, είναι πως η ρύπανση στην ατμόσφαιρα της Κύπρου ευθύνεται για περισσότερους από 500 θανάτους ετησίως, αλλά και για την πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων σε χιλιάδες κατοίκους.

Ελάχιστα τα επίπεδα ρύπανσης στη Λευκωσία
Η Λευκωσία, λόγω του κυκλοφοριακού, ήταν η πόλη με τις πιο μεγάλες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της μείωσης στις διακινήσεις αλλά και της βιομηχανικής δραστηριότητας, η εικόνα άλλαξε άρδην.

Τα πιο κάτω γραφήματα αφορούν στις μέσες ωριαίες τιμές των ρύπων στο κέντρο της Λευκωσίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες (μέχρι 15 Απριλίου). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής (δηλ. 7 π.μ –9 π.μ.) όπου η μείωση στη συγκέντρωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα σε μερικές περιπτώσεις φθάνει μέχρι και τέσσερις φορές πιο κάτω από τις «συνηθισμένες». 

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρούνται και στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.

Εντυπωσιακή η ημερήσια μείωση
Η μείωση φαίνεται και στις ημερήσιες καταγραφές του κλάδου ποιότητας του αέρα, στους κυκλοφοριακούς σταθμούς των πόλεων. Επιλέξαμε να σας μεταφέρουμε τα αποτελέσματα για τα Αιωρούμενα Σωματίδια 10 (ΑΣ10 ή PM10), τα οποία εκπέμπονται από τις καύσεις αυτοκινήτων, αλλά προέρχονται και από τα κύματα σκόνης. Αυτού του είδους τα σωματίδια, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αναπνευστικές ασθένειες και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ποσοστό πάνω από 50 μg/m3 στην ατμόσφαιρα, θεωρείται άνω του κανονικού.

Τα γραφήματα, αφορούν σε σύγκριση του πρώτου εικοσαημέρου του Φεβρουαρίου του 2020, όπου δεν υπήρχαν τα μέτρα της Κυβέρνησης, με τις πρώτες είκοσι μέρες του Απριλίου του 2020. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Όχι μόνο υπήρξαν πολύ λιγότερες υπερβάσεις του ορίου για τα ΑΣ10, αλλά οι περισσότερες από αυτές συνδέονται με κύματα σκόνης και όχι με ανθρώπινη δραστηριότητα.

Λευκωσία
Στη Λευκωσία το πρώτο εικοσαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 24 υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3 στα ΑΣ10. Από την πρώτη μέχρι τις 20 Απριλίου, καταγράφηκαν μόλις επτά, με τις περισσότερες να είναι από τις 5-7 του μήνα, όπου υπήρχε κύμα σκόνης και εκδόθηκαν σχετικές ανακοινώσεις.


Λεμεσός
Στη Λεμεσό, που είναι επίσης μια πόλη που υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 18 υπερβάσεις στα ΑΣ10 ενώ τον αντίστοιχο χρόνο του Απριλίου, υπήρξαν μόλις 6, κάποιες εκ των οποίων επίσης συνδέονται με το κύμα σκόνης. Οι παραβιάσεις, δηλαδή ήταν τρεις φορές πιο λίγες.
Λάρνακα
Στη Λάρνακα καταγράφηκαν, εξάλλου το Φεβρουάριο 19 παραβιάσεις και τον Απρίλιο 10. Μια μείωση που αγγίζει το 50%.
Πάφος
Δυόμιση φορές πιο πάνω ήταν οι παραβιάσεις του ορίου στα αιωρούμενα σωματίδια στην Πάφο το Φεβρουάριο (20) σε σχέση με τον Απρίλιο, όπου καταγράφηκαν μόλις 8.
Παραλίμνι
Ενδιαφέρον προκαλούν τα στοιχεία στο Παραλίμνι, που σημείωσε μεν την πιο μικρή μείωση, η οποία αποδίδεται δε στο γεγονός ότι δεν άρχισε η καλοκαιρινή περίοδος. Το πρώτο εικοσαήμερο του Φεβρουαρίου καταγράφηκαν μόλις 14 παραβιάσεις του ορίου στα ΑΣ10 και τον Απρίλιο 10.
Φάνηκε το ποσοστό ρύπανσης από τα αυτοκίνητα
«Το ξέραμε εκ των προτέρων, αλλά το είδαμε και στην πράξη τώρα, ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ρύπανσης στην Κύπρο προκαλούν τα αυτοκίνητα. Με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, μειώθηκε δραματικά η χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου και αυτό το είδαμε και στις μετρήσεις. Σε πολλές από τις περιπτώσεις, έφτασε μέχρι και τέσσερις φορές κάτω από το “αναμενόμενο”, από τη συνήθη δηλαδή κυκλοφορία αυτοκινήτων λόγω της μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους ή στα σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους » ανέφερε στον REPORTER o Δρ. Χρύσανθος Σαββίδης, προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα και Στρατηγικού Σχεδιασμού, του Υπουργείου Εργασίας.

Ο Δρ. Σαββίδης ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη μείωση ειδικά στο διοξείδιο του Αζώτου στην ατμόσφαιρα σημειώνοντας ότι ρόλο διαδραμάτισε και η μειωμένη παραγωγή στη βιομηχανία.

«Η πιο μεγάλη μείωση είναι στη Λευκωσία, που έχει και τον πιο μεγάλο όγκο οχημάτων και τον πιο μεγάλο όγκο πληθυσμού. Χωρίς να το θέλουμε αποδείξαμε τη βλαπτικότητα και την επίδραση, που έχει η χρήση των οχημάτων στην ποιότητα του αέρα. Είναι αδύνατο να τα μειώσουμε στο επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, όμως είναι ευκαιρία να πάρουμε κάποια μέτρα για μείωση της κυκλοφορίας, είτε μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είτε μέσω ενός τραμ, είτε μέσω πεζοδρομήσεων κλπ. Πρέπει να μειωθούν τα οχήματα στο κέντρο των πόλεων για να μειωθεί και η ατμοσφαιρική ρύπανση», κατέληξε ο κ. Σαββίδης.

Οι ημερήσιες καταγραφές των σταθμών του Κλάδου ποιότητας του αέρα είναι διαθέσιμες προς το κοινό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Έβαζαν φωτιές σε καλάθους στο Παπαδόπουλος, επιτέθηκαν με μολότοφ σε ΜΜΑΔίτες-Χειροπέδες σε 25χρονο
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων