Τα τρία σημαντικά στοιχεία που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση

Η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές της αποφάσεις αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών. Μιλώντας στον Alpha, ο Νίκος Νουρής εξήγησε πως αυτή τη στιγμή «έχουμε γίνει ένας ταμιευτήρας εισηγήσεων» από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από τις διαβουλεύσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει, με στόχο μέχρι τέλους αυτής της εβδομάδας να υπάρχει μια τράπεζα πληροφοριών με όλες τις εισηγήσεις από όλους τους φορείς.
 
«Ξεκαθαρίστηκε ότι όλες μας οι αποφάσεις θα είναι προϊόν των επιδημιολογικών αποτελεσμάτων. Εγώ θα ήθελα να υπερθεματίσω και να υπερτονίσω ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος αυτού του μήνα δεν πρέπει να περιμένει κανένας ούτε καν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες τοποθετούνται στις 29 Απριλίου, όταν θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα ενώπιον του Σώματος», πρόσθεσε ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Δεν σηκώνει εφησυχασμό-Καμπανάκι ειδικών για να μην ανατραπεί η κατάσταση

Εξήγησε ότι σε εκείνη την χρονική στιγμή, η Κυβέρνηση θα έχει ενώπιον της τρία σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα τύχουν αξιολόγησης:

  1. Η αξιολόγηση της πολύ μεγάλης δειγματοληπτικής προσπάθειας των 20,000 δειγμάτων, που είναι εξαιρετικά σημαντικό για να καταδείξει αν στην κοινότητα έχουμε διασπορά του ιού.
  2. Μία αποτίμηση εάν κατά τις διακινήσεις των ημερών του Πάσχα ενδεχόμενα προέκυψε κάποιο πρόβλημα.
  3. Η αξιολόγηση του αριθμού των επαναπατρισθέντων φοιτητών μας και αν έχουν ανακύψει οποιασδήποτε φύσεως προβλήματα.

«Περί τα τέλη αυτού του μήνα θα έχουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα, που θα είναι οδηγός στο ποια μέτρα θα υιοθετήσουμε και πολύ δε περισσότερο πότε θα τα τοποθετήσουμε χρονικά», σημείωσε ο κ. Νουρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Ιωάννου: Θα πάρει πολύ καιρό δυστυχώς να επανέλθουμε στην κανονικότητα

Διευκρίνισε, ακόμη, πως όταν μιλάμε για χαλάρωση, εξυπακούεται ότι τα μέτρα που θα την συνοδεύουν πρέπει να είναι εύκολα στην επόπτευσή τους. «Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι κυκλοφορεί ευρέως και είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι ένα από τα πρώτα επαγγέλματα που υπάρχει η στόχευση να χαλαρώσουν τα μέτρα είναι τα εργοτάξια και ο κατασκευαστικός τομέας έχει μια πολύ λογική εξήγηση. Είναι ένα επάγγελμα που είναι στην ύπαιθρο, εν πολλοίς, ή σε ανοιχτούς χώρους, επομένως ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά και εύκολα τα μέτρα και είναι και ένας τομέας ο οποίος αναμένεται να τονώσει την οικονομία. Μαζί με τα εργοτάξια, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι θα ενεργοποιηθούν και όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα που τα τροφοδοτούν», είπε.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, περαιτέρω, πως η δική του προσωπική εκτίμηση, προερχόμενος από τον χώρο της υγείας, είναι πως η διατάραξη της καθημερινότητας θα είναι γεγονός για πάρα πολύ καιρό και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, τουλάχιστον μέχρι τον εμβολιασμό. «Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε μέτρο χαλάρωσης που θα υπάρχει, θα πρέπει αυτό να συνοδεύεται με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Είτε αυτό λέγεται αποστάσεις, είτε γάντια, είτε μάσκα, είτε χρήση αντισηπτικών», σημείωσε. Ακόμα και όταν ανοίξουν οι παραλίες, πρόσθεσε, θα πρέπει οι αποστάσεις να τηρούνται στα κρεβατάκια και στις ομπρέλες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθορίζεται ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα-Διακινήσεις με νέους όρους

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι αναγκαστική η χρήση της μάσκας και των γαντιών. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι και θα πρέπει να ρυθμιστεί κανονιστικά με διάταγμα, έτσι ώστε, μπαίνοντας στην περίοδο της χαλάρωσης των μέτρων, για να μην βρεθούμε ξαφνικά εκτεθειμένοι απέναντι σε εκείνους που ενδεχόμενα να θεωρήσουν ότι τελειώσαμε. Κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να υπάρχει αυτή η προστασία», δήλωσε ο κ. Νουρής.
 
Στην παρούσα φάση, επανέλαβε, δεν  μπορούν να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την χαλάρωση, αφού ο τρόπος μετάδοσης της πανδημίας έχει καταδείξει ότι τα γεγονότα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Δειτε Επισης

Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)