Καθορίζεται ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα-Διακινήσεις με νέους όρους

Ενδεχομένως και νωρίτερα από ότι έκαναν λόγο οι αρχικοί υπολογισμοί, σήμερα, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, αξιολογεί την κατάσταση και λαμβάνει αποφάσεις αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
 
Αναντίρρητα, οι ορθοί και έγκαιροι χειρισμοί που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης αλλά και η πειθαρχία που επέδειξε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τις τελευταίες τέσσερις και κάτι εβδομάδες, δίνουν την ευκαιρία στους αρμόδιους να ετοιμάσουν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σταδιακά και προσεχτικά στην ομαλότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Προς αυτή την κατεύθυνση η Ομάδα Επιστημόνων που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό παρακάθεται για ακόμη μια φορά σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τον ενημερώσει για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, τα οποία αποδεικνύουν πως η κορύφωση της πανδημίας στον τόπο μας έχει παρέλθει και πλέον οι συνθήκες επιτρέπουν την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
 
Οι όποιες προτάσεις πέσουν στο τραπέζι σε αυτό το στάδιο θα αξιολογηθούν στη συνέχεια, κυρίως μέσω της διυπουργικής επιτροπής που συστάθηκε για τα θέματα κορωνοϊού και αφού μετατραπούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στις 29 Απριλίου, ημερομηνία που αναμένεται να δημοσιευθεί η ολοκληρωμένη στρατηγική επανεκκίνησης.
 
Αυτό, πάντως, που υπογραμμίζεται σε κάθε τόνο από πλευράς αρμοδίων, είναι πως σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει η όποια πρόθεση της Κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων να μεταφράζεται από τους πολίτες ως «λήξη συναγερμού» για την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του στην κοινότητα παραμένει και θα παραμένει για αρκετούς μήνες ακόμη, από τη στιγμή που η κυκλοφορία εμβολίου που θα καταπολεμά τον ιό, καθυστερεί.
 
Ο οδικός χάρτης
Όπως δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη φάση θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 Μαΐου, ενώ κάποια εκ των μέτρων που θα ανακοινωθούν στις 29 Απριλίου, ενδεχομένως να ισχύσουν και πιο νωρίς.
 
Όσο αφορά τους τομείς της οικονομίας που θα αρχίσουν να εργάζονται στις τέσσερις Μαΐου, αυτοί θα είναι, κυρίως, εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες, όπως παραδείγματος χάρη σε εργοτάξια και οικοδομές.
 
Οι αρμόδιοι μέσω της διυπουργικής επιτροπής, προχωρούν σε χαρτογράφηση των τομέων της οικονομίας, δημιουργώντας δείκτες που εν πολλοίς θα καθορίσουν ποιες εργασίες θα ανοίξουν την ίδια περίοδο, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη την αλληλεπίδραση ενός φορέα με κάποιον άλλο. Παραδείγματος χάρη, από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα εργοτάξια θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα πώλησης υλικών οικοδομής.
 
Αναφορικά με τα άλλα δύο στάδια χαλάρωσης των μέτρων, αυτά θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, με χρονικό ορίζονται δύο εβδομάδων για τη δεύτερη φάση και τεσσάρων εβδομάδων για την τρίτη. Κι αυτό, για να υπάρχει το περιθώριο των 14 ημερών από την πρώτη χαλάρωση, ώστε η επιστημονική μονάδα του Υπουργείου Υγείας να είναι σε θέση να αξιολογεί την κατάσταση και να προτείνει στους κυβερνώντες εάν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.
 
Πιθανές χαλαρώσεις και πριν τις 4 Μαΐου
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν από το θέμα για επαναλειτουργία κάποιων τομέων της οικονομίας, θα τεθεί και το ζήτημα χαλάρωσης των μέτρων διακίνησης των πολιτών. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση μελετά τη χαλάρωση του μέτρου κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης με περισσότερα από ένα SMS την ημέρα στο 8998. Παράλληλα, ενδεχομένως να εξεταστεί και σχετική πρόταση για άνοιγμα πάρκων και των παραλιακών μετώπων των πόλεων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν για βόλτα.
 
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως όποιος χώρος και εάν επαναλειτουργήσει, θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, αναφορικά με τον αριθμό των πολιτών που θα μπορούν να βρίσκονται την ίδια ώρα, όπως επίσης και τα μέτρα προφύλαξης.
Και αυτό το θέμα θα πέσει στο τραπέζι του Υπουργικού στις 29 Απριλίου και η απόφαση, ίσως, να ισχύσει πριν από τις 4 Μαΐου.
 
Πάντως αυτό που υπογραμμίζεται σε κάθε περίπτωση, είναι πως ενώπιον των αρμοδίων υπάρχουν διάφορες προτάσεις και η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη, αναλόγως και των επιδημιολογικών δεδομένων.
Άλλωστε όπως τονίζουν οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία, είναι πως αν και είμαστε σε πολύ καλή πορεία, δεν μπορεί να ειπωθεί πως είναι μη αναστρέψιμη. Για αυτό πολίτες και πολιτεία θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να μην κάνουν το λάθος θεωρώντας πως κερδήθηκε ο πόλεμος.
 
Πυρετός διαβουλεύσεων
Στο μεταξύ μετά τις χθεσινές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο το πρωί θα προεδρεύσει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα εγκριθούν τα νέα μέτρα για διόρθωση των λαθών στο πακέτο στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας.
 
Μετά το πέρας του Υπουργικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης του Συμβούλιο των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στις 11 και 30 με την ατζέντα να αφορά, τόσο τα οικονομικά μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση όσο και τις σκέψεις που γίνονται για χαλάρωση των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές