Κ. Ιωάννου: Θα πάρει πολύ καιρό δυστυχώς να επανέλθουμε στην κανονικότητα

Τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τον οδικό χάρτη της χαλάρωσης των μέτρων, αναμένεται να κλειδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 29 Απριλίου, με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να διαμηνύει την ίδια ώρα, πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα. 
 

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις απόψεις και τις θέσεις της επιδημιολογικής ομάδας.

«Ετοιμάστηκε σημείωμα το οποίο μου υποβλήθηκε χθες για το πώς ορίζουν τα μέτρα αποκλιμάκωσης και τι επιδημιολογικοί δείκτες θα πρέπει να ληφθούν υπόψην. Αυτά θα αξιολογηθούν. Η γνώμη των ειδικών είναι αυτή που μετρά πρωτίστως στις επόμενες μας ενέργειες», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έχει πέσει ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι αρχικές ενδείξεις από το Ecdc, είναι ότι το κάθε άτομο μολύνει 2,5-3 άτομα. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν πολύ περισσότερα. «Αυτός ο δείκτης R όπως ονομάζεται, πρέπει να είναι 1:1 ή να πέσει κάτω από αυτόν. Ανεπίσημα οι πληροφορίες από την επιδημιολογική ομάδα είναι πως έπεσε κάτω από το ένα. Περιμένω και την επίσημη ενημέρωση».  
 
Αυτό όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, δεν σημαίνει πως θα ανοίξουμε αμέσως όλη τη χώρα. «Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. Κάθε μέτρο που θα χαλαρώνουμε θα αξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες, που είναι και ο χρόνος επώασης του ιού και αναλόγως μετά θα λαμβάνουμε τα επόμενα μέτρα. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Ο ιός είναι εδώ και εάν δεν εξευρεθεί εμβόλιο θα συνεχίσει, άρα τα μέτρα πρέπει να είναι σταδιακά και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν θα έρθει μια μέρα που θα πούμε επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Αυτό θα πάρει πάρα πολύ καιρό δυστυχώς. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρκετούς μήνες με τον ιό. Θα υπάρξει αποκλιμάκωση μέτρων, αλλά αναμένουμε και μια αύξηση κρουσμάτων. Αυτό που θέλουμε είναι να είναι μια διαχειρίσιμη αύξηση, ώστε να μας επιτρέψει να πάμε και στο επόμενο και στο μεθεπόμενο στάδιο».
 
Ο οδικός χάρτης
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν έχει οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης των χαλαρώσεων, ωστόσο ανέφερε πως «υπάρχουν κάποια δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν και έχουν σχέση με την επαφή τους με πελάτες, εάν είναι υπαίθριες οι εργασίες και η επίδραση που έχουν στην οικονομία. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από την διυπουργική επιτροπή, αρχής γενομένης από σήμερα. Η διυπουργική επιτροπή θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ειδικών αλλά και των τεχνοκρατών των υπόλοιπων Υπουργείων. Υπάρχει ένα προσχέδιο αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο προς το παρόν».
 
Το πλάνο για τα νοσοκομεία
Το σχέδιο της χαλάρωσης περιλαμβάνει και τα δημόσια νοσοκομεία, αφού θα αρχίσουν σταδιακά να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες.

Όπως υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ετοιμάζονται 100 κλίνες ΜΕΘ, που αναλογικά με τον πληθυσμό, είναι διπλάσιες από τη Βρετανία.

«Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Το επόμενο στάδιο είναι η λειτουργία των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε περιβάλλον κορωνοϊού. Το μοντέλο λειτουργίας θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΟΚΥπΥ την ερχόμενη Παρασκευή».

Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν στην ουσία, σε δύο ζώνες με τμήματα που θα δέχονται αποκλειστικά περιστατικά με κορωνοϊό.

«Η εισήγηση των ειδικών και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κάθε νοσηλευτήριο να είναι μεικτό. Για παράδειγμα ένα εισαχθεί κάποιο περιστατικό που χρήζει νοσηλείας από το ορθοπεδικό τμήμα και έχει κορωνοϊό, η λύση είναι να υπάρχουν δύο διαφορετικά ορθοπεδικά τμήματα. Θα συνεχίσει, βέβαια να υπάρχει το Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αμμόχωστο, βέβαια και οι ΜΕΘ για κορωνοϊό .  
  
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αύριο θα εκδοθεί διάταγμα για να ξεκινήσει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων με ραντεβού για να μην υπάρχει συνωστισμός. Σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως ανέφερε θα επιτραπεί, υπό όρους η διενέργεια προγραμματισμένων χειρουργείων

Οι παρατυπίες και οι διαγνωστικές εξετάσεις
Αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο σκοπός των 20 χιλιάδων εξετάσεων είναι να εντοπιστούν όσο το δυνατόν πιο πολλά θετικά κρούσματα υπάρχουν αφού όσοι εργάζονται έχουν πιο μεγάλο ρίσκο.

«Προς διασφάλιση της πρόσβασης όλων των επαγγελματιών, έχουν δοθεί συγκεκριμένα ποσοστά που οφείλουν να τηρήσουν. Προβήκαμε σε έλεγχο όλων των ιδιωτικών εργαστηρίων για να εξακριβώσουμε ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας και ότι όλοι προσέρχονται με ραντεβού. Πήραν επιστολές για παρατυπίες που έχουν διαπιστωθεί», ανέφερε ο υπουργός αναφέροντας ότι υπάρχει σύμβαση που πρέπει να τηρούν.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και η επιδημιολογική μελέτη των 850 ατόμων που θα καταδείξει το ποσοστό επιμόλυνσης στην κοινότητα.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση