Με χειρουργική ακρίβεια το πλάνο προς την ομαλότητα αλλά ρευστό το σκηνικό

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την έναρξη της διαδικασίας χαλάρωσης των μέτρων καθόρισαν στην πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό οι επιδημιολόγοι, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και των αρμόδιων υπουργών.
 
Όπως έγινε γνωστό και τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Θα πρόκειται για μια διαδικασία με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστο δύο μηνών, που θα επιβλέπεται αυστηρά και θα αξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Η σημερινή συζήτηση στο Προεδρικό, θα αποτελέσει τη βάση των αποφάσεων οι οποίες θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε πρώτη φάση και πάλι σε σύσκεψη της διυπουργικής με τους επιδημιολόγους στις 28 Απριλίου και σε δεύτερη φάση στο υπουργικό συμβούλιο στις 29 του μήνα.
 
Οι επιδημιολόγοι έθεσαν ένα πλάνο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο πάντως τελεί υπό διαμόρφωση αναλόγως και των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουμε ενώπιον μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Επισημαίνεται πως όπως εξήγησε χθες ο δρ. Κωστρίκης την ερχόμενη εβδομάδα θα διαφανεί κατά πόσο οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα τις ημέρες του Πάσχα ή αν υπήρξαν φαινόμενα διασποράς του ιού.
 
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση και ενδεχομένως να αναδιπλώσει τον προγραμματισμό της. Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή με μικρό αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά, τότε οι σχεδιασμοί για σταδιακή χαλάρωση θα ξεκινήσουν άμεσα, με πρώτο βήμα, την αύξηση των επιτρεπόμενων κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεων για πολίτες, τουλάχιστον κατά δύο φορές την ημέρα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προσανατολίζονται σε μια διαδικασία αντιστρόφως ανάλογης της διαδικασίας που ακολουθήθηκε την περίοδο λήψης των περιοριστικών μέτρων. Δηλαδή μια διαδικασία που οι επιχειρήσεις και οι τομείς της οικονομίας που έκλεισαν τελευταίοι, να είναι αυτοί που θα ανοίξουν πρώτα.
 
Παράλληλα,  λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν δείκτες για ταξινόμηση των επιχειρήσεων, ανάλογα με την επικινδυνότητα για διασπορά του ιού κατά τη λειτουργία της αλλά και την ανάγκη της αγοράς και της κοινωνίας για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρώτη φάση που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Μαΐου, αναμένεται να επιτραπεί η λειτουργία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών καθώς και παρεμφερών επιχειρήσεων.
 
Με αυστηρούς κανόνες αναμένεται να επιτραπεί και η λειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων αισθητικής σε μεταγενέστερο στάδιο. Στο επόμενο στάδιο θα επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων λιανικής πώλησης, ενώ σημεία που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών, όπως εκκλησίες, γήπεδα και εμπορικά κέντρα θα ακολουθήσουν στο τελευταίο στάδιο της όλης διαδικασίας.
 
Την ίδια περίοδο αναμένεται να επιτραπεί και η διεξαγωγή γάμων βαφτίσεων και άλλων εκδηλώσεων, ενώ το άνοιγμα των αεροδρομίων θα γίνει σταδιακά και πάντα ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί και στις άλλες χώρες.
 
Μια από τις σκέψεις είναι τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί με το πρώτο πακέτο και αφορούσαν συγκεκριμένο αριθμό πολιτών ανά τετραγωνικό μέτρο σε κτίρια, καταστήματα και αλλού να επανέλθουν και σε αυτή τη φάση για να υπάρχει η δυνατότητα διάτρησης των αποστάσεων μεταξύ των πολιτών.
 
Στο μεταξύ μετά τις χθεσινές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο το πρωί θα προεδρεύσει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα εγκριθούν τα νέα μέτρα για διόρθωση των λαθών στο πακέτο στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας.
 
Μετά το πέρας του Υπουργικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης του Συμβούλιο των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στις 11 και 30 με την ατζέντα να αφορά, τόσο τα οικονομικά μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση όσο και τις σκέψεις που γίνονται για χαλάρωση των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τη συμβουλευτική επιστημονική ομάδα για τον κορωνοϊό, ο κ. Σεντώνας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Υγείας και τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας, για την κατάσταση σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι, "σε καμιά απολύτως απόφαση δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης της πρώτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, όπως και καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που θα επαναλειτουργήσουν κατά την πρώτη φάση".
 
Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, ανέφερε, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των μέτρων που λήφθηκαν, σημειώνοντας τη σταθερή καθοδική πορεία των κρουσμάτων.
 
Κατά τη σύσκεψη, είπε ο κ. Σεντώνας, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας αναφέρθηκαν σε τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να επαναδραστηριοποιηθούν στην πρώτη φάση, καθώς και στα μέτρα χαλάρωσης της διακίνησης των πολιτών, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέψουν.

Επανέλαβαν, σημείωσε, ότι με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για να μην καταστρέψουμε ό,τι με πολλές θυσίες και υπομονή κατόρθωσε ο λαός μας να επιτύχει το τελευταίο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Σεντώνας, θέλουν ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουν τους συμπολίτες μας για την υπευθυνότητα, την αυτοπειθαρχία και την κοινωνική ευαισθησία που έχουν επιδείξει όλο αυτό το διάστημα με συνέπεια να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται  σε σχέση με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις