Η αξία της ιχνηλάτησης, το νέο κύμα κρουσμάτων και η ανοσία

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ενέργειες των ειδικών, ώστε να εντοπιστούν και να εξεταστούν οι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, με την παιδίατρο του Νοσοκομείου Λεμεσού να αποτελεί νέα πρόκληση, αφού πρέπει να εντοπιστούν και να εξεταστούν όλοι οι ασθενείς της, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Η ιχνηλάτηση των επαφών είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος στο έργο των Αρχών, αφού μέσω της διαδικασίας αυτής μπορούν να εντοπιστούν τα θετικά κρούσματα και να ανακοπεί η αλυσίδα της εξάπλωσης.
 
Μιλώντας στον REPORTER η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, Ειρήνη Χριστάκη, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, αρκετοί από τους ασθενείς με κορωνοϊό εντοπίστηκαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, αναφέρθηκε στις προβλέψεις των ειδικών για τους επόμενους μήνες, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό να λαμβάνουν όλοι οι πολίτες τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής υγιεινής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
 
Οι προβλέψεις των ειδικών
Αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένουν οι ειδικοί, με τη κ. Χριστάκη να τονίζει πως είναι ορατό σενάριο να νοσήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η λοιμωξιλόγος, που είναι μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, τόνισε πω είναι ορατό σενάριο η αύξηση των κρουσμάτων, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλες τις χώρες, σε βάθος χρόνου.
 
«Αυτό το οποίο προσπαθούμε να  προλάβουμε είναι η μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων. Θέλουμε ο αριθμός να μην είναι μεγάλος, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και ιατρικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς αυτά τα περιστατικά χωρίς να υπάρχει εξάντληση των πόρων, είτε σε εξοπλισμό, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό».
 
Σημαντική η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων
Σχολιάζοντας την κατάσταση αυτή τη στιγμή, η Ειρήνη Χριστάκη, σημείωσε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε στην Κύπρο, προέρχονται από την ιχνηλάτηση επαφών, κάτι που δείχνει πως αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κινούμενη άμμος των κρουσμάτων και οι εκτιμήσεις-Δεδομένη η αύξηση των ασθενών
 
«Μέχρι στιγμής η εμπειρία έχει δείξει πως όσο ψάχνουμε βρίσκουμε και είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι επαφές των κρουσμάτων, να διαγνωστούν και να απομονωθούν αν χρειάζεται, ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης. Μέσα από την ιχνηλάτηση, μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση για το ποια είναι η διασπορά στην κοινότητα. Μας δίνει και την πληροφορία να εκτιμήσουμε την αναγκαιότητα, αν χρειάζεται να παρθούν ή όχι άλλα μέτρα.
 
Ο αυτοπεριορισμός και τα μέτρα της Κυβέρνησης
Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση των πολιτών να παραμείνουν κλεισμένοι στο σπίτι και να μην βγαίνουν στους δρόμους, η κ. Χριστάκη εξήγησε πως είναι θετικό αυτό, ενώ κάλεσε τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να παραμείνουν στο σπίτι.
 
«Αυτές οι ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και όταν νοσήσουν, είναι πιθανόν να έχουν χειρότερη έκβαση, δηλαδή να χρειαστούν νοσηλεία ή μηχανική υποστήριξη και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η έντονη παρότρυνση να περιορίσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές, σχεδόν απόλυτα και να κάνουν υπομονή, μέχρι να περάσει το πρώτο μεγάλο επιδημικό κύμα. Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούν είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να κρατήσουν αποστάσεις από τους άλλους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Όλοι μαζί στη μάχη κατά του κορωνοϊού… Για αυτούς που μας έχουν ανάγκη
 
Η κ. Χριστάκη, αναφερόμενη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες και την απόφαση να σταματήσουν όλες οι πτήσεις προς την Κύπρο, σημείωσε πως ο σκοπός είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ωστόσο δημιουργούνται δύο ερωτήματα.
 
«Μοντέλα, τα οποία έχουνε δημιουργηθεί από εξειδικευμένους στο αντικείμενο επιδημιολόγους, έχουν δείξει πως με όλα αυτά τα μέτρα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν, όμως είναι δύο. Το πρώτο είναι πόση θα είναι αυτή η μείωση; Το δεύτερο είναι τι θα γίνει όταν χαλαρώσουμε τα μέτρα; Θα έχουμε και δεύτερο κύμα κρουσμάτων; Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση, αφού σε διάφορες χώρες θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα, ανάλογα με τα μέτρα που έχουν παρθεί».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατρός στην Πάφο ανακοίνωσε πως είναι θετικός στον κορωνοϊό
 
«Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει για μήνες»
Η παθολόγος εξήγησε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτούμε νέο κύμα κρουσμάτων, αφού ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει μαζί μας, για αρκετούς μήνες ακόμη.
 
«Αυτό που θέλουμε είναι να μειωθεί ο ρυθμός της αύξησης και να μειωθεί το ύψος της επιδημικής καμπύλης. Κρούσματα θα συνεχίσουμε να έχουμε και μετά από μήνες, αφού ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία στον ιό και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εμβόλιο. Αναμένουμε να συνεχίσει να κυκλοφορεί ο ιός και αρκετούς μήνες μετά, όπως και με άλλες αρρώστιες. Απλά δεν ξέρουμε πόσους μήνες».

«Πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι»
«Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι να πειθαρχήσουν με τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση και οι Αρχές Δημόσιας Υγείας, να παραμείνουν ψύχραιμοι, να κάνουν υπομονή και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο», κατέληξε η Ειρήνη Χριστάκη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου