Οι ακούραστοι άνθρωποι πίσω από το 1420, η μάχη και η δραματική έκκληση

Περνώντας το κατώφλι της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων δίπλα από το Κέντρο Υγείας Λακατάμιας ακούς τον ήχο του τηλεφώνου να χτυπά ακατάπαυστα. Ανθρώπους να σηκώνουν μανιωδώς το ακουστικό για να εξυπηρετήσουν πολίτες που μπορεί να έχουν συμπτώματα κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινήσεις Υπουργείου Υγείας για το 1420-Ποιοι πρέπει να καλούν και γιατί

Μοιάζει με Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι πράγματι μια εμπόλεμη ζώνη. Όλοι τους ευγενικοί. Έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για να σε βοηθήσουν.
Ακόμα και μετά από 12 και πλέον ώρες δουλειάς, με την κόπωση να τους τσακίζει τα κόκαλα, το βουητό από τις κλήσεις να τους παίρνει τα’ αυτιά, δεν  σταματούν. Είναι πιστοί στο καθήκον που τους επίταξε ο κορωνοϊός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Ακούς διάφορα… Κάποιοι παίρνουν τηλέφωνο για να αναφέρουν τη συμπτωματολογία τους.

Περιμένουν να από τα μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων να τους απαντήσουν, αν αυτά συμβαδίζουν με αυτά του κορωνοϊού.
 
Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι. Αυτοί που απασχολούν άσκοπα μια γραμμή για να αναφέρουν άσχετα με το πρόβλημα πράγματα.
 
Όπως εξήγησε η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ριάνα Κωνσταντίνου στον REPORTER, «μας παίρνουν να μας καταγγείλουν ότι τα καφενεία είναι ανοιχτά. Παίρνουν να καταγγείλουν ο ένας γείτονας τον άλλο. Το 1420 είναι μόνο για αναφορά συμπτωματολογίας, για να μπορούμε να δρούμε άμεσα. Εξακολουθούμε να παίρνουμε πάρα πολλές κλήσεις».
Αυτοί οι κάποιοι, που μπορεί να μην είναι τόσοι πολλοί όσο τις πρώτες μέρες, πριν σηκώσουν το τηλέφωνο για να απασχολήσουν μια γραμμή του 1420, ας κάτσουν ακόμα κι τώρα να σκεφτούν, πως μπορεί να την στερούν από ένα συνάνθρωπό τους, που την έχει πραγματική ανάγκη.
 
Ας αναλογιστούν, ότι και εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που θα έχει στη διάθεση του το μέλος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων για να ανασάνει, θα είναι πολύτιμα για τον ίδιο.
 
«Το 1420 το δημιουργήσαμε για τον κορωνοϊό. Όταν είδαμε ότι θα υπάρχει αυτή η κρίση, το δημιουργήσαμε με σκοπό να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έπασχαν ή θα ήθελαν τη βοήθεια μας αναφορικά με την συμπτωματολογία τους για να τους υποστηρίξουμε. Φαίνεται όμως ότι ο κόσμος βλέποντας αυτό τον αριθμό έκρινε ότι πρέπει να καλεί για οποιοδήποτε θέμα τον αφορά. Δεν κατανόησε την σοβαρότητα και γι’ αυτό είχαμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί το κέντρο μας, να πέφτουν οι γραμμές, γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει τόσες κλήσεις».
«Ο κόσμος συνεχίζει να τελεί υπό πανικό»
Μπορεί να νομίζουμε ότι ο πανικός έχει ξεπεραστεί στον κόσμο, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν είναι έτσι. Αυτό φαίνεται και μέσα από τις κλήσεις που δέχονται καθημερινά.
 
Σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα λειτουργίας, το 1420 αξιολόγησε συνολικά 2500 περιστατικά και ανταποκρίθηκε σε 5000-6000 κλήσεις. Αριθμοί που φαντάζουν εξωπραγματικοί για την Κύπρο, μα είναι πέρα για πέρα αληθινοί.
 
«Ο κόσμος είναι υπό πανικό και δεν κατανοεί τι του λέμε. Αν δεν κατανοήσει ο κόσμος ότι πρέπει να μείνει σπίτι του, όπως το κράτος φρόντισε να μας δημοσιεύσει σχετικές εγκυκλίους και πρωτόκολλα και ο καθένας δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που λέει το κράτος, δεν θα το ξεπεράσουμε και θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις και θανάτους. Πρέπει να περιοριστεί ο κόσμος. Εάν περιοριστεί θα τελειώσουμε άμεσα. Εάν δεν περιοριστεί θα μπούμε σε ένα Κικεώνα που δεν θα βγούμε από μέσα και θα πάμε σε παραδείγματα όπως της Ιταλίας».
Σε ότι αφορά το προσωπικό που εργάζεται στο χώρο, επιτελούν ένα λειτούργημα που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ο καθένας εργάζεται το ελάχιστο 12 ώρες. Ο χρόνος, λειτουργεί εις βάρος τους, όμως ξέρουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαχειριστούν αυτή την κρίση. Αν δεν δουλέψουν τόσο πολύ,  δεν βγαίνει το αποτέλεσμα και ίσως χαθούν περιστατικά.
 
Δεν διαμαρτύρονται όμως, αισθάνονται ότι τους καλεί το καθήκον.
Συστάθηκε κι ηλεκτρονικό κέντρο
Πέρα από το 1420, στον ίδιο χώρο έχει συσταθεί και ηλεκτρονικό κέντρο, το οποίο απαρτίζεται από μια ομάδα του ερευνητικού κέντρου «ΚΟΙΟΣ», που υποστηρίζει το 1420 με την άντληση ηλεκτρονικών δεδομένων.
 
«Υπάρχει επίσης και μια ομάδα από το ερευνητικό κέντρο «ΚΟΙΟΣ», που μας υποστηρίζουν με τα ηλεκτρονικά δεδομένα, γιατί γίνεται ανάλυση. Σε κάθε τηλεφώνημα εφαρμόζεται πρωτόκολλο και κάθε πρωτόκολλο διαβιβάζεται στην επιδημιολογική ομάδα. Γίνεται ηλεκτρονική ανάλυση με βάση την συμπτωματολογία του, τα επιδημιολογικά του κριτήρια και γίνεται μια ανάλυση, ώστε μετά να έχουμε μεγάλη γκάμα δεδομένων», ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου.
Έστειλε παράλληλα και το μήνυμα-έκκληση σε όλους τους πολίτες, «να παρακολουθούν και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και γενικά την Πολιτεία. Πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι. Αν δεν περιοριστούν στο σπίτι θα χάσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτό έχει απόλυτη σημασία για τη χώρα μας. Δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή την κατάσταση αν δεν περιοριστούν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων