Ο αυτοπεριορισμός, η καραντίνα και οι διαφορές-Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Χιλιάδες πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα, βρίσκονται σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό. Η κατάσταση χωρίς αμφιβολία είναι σοβαρή και η εξάπλωση ή όχι του εναπόκειται καθαρά στους πολίτες, αφού το κράτος έκανε ότι ήταν να κάνει και πλέον αυτό που απομένει είναι οι πολίτες να υπακούσουν σε όσα οι ειδικοί τους προτρέπουν.
 
Ποιες είναι όμως οι διαφορές και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό και στο ίδιο σπίτι ζουν και άλλα άτομα;
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Η βασική διαφορά της καραντίνας από τον αυτοπεριορισμό, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση πρέπει να γίνεται με επίβλεψη. Στη δεύτερη περίπτωση εναπόκειται καθαρά στην υπευθυνότητα και την ωριμότητα που θα επιδείξει ο καθένας από εμάς για να τον εφαρμόσει για 14 ημέρες.
 
Ειδικότερα στην Κύπρο, σε καραντίνα βρίσκονται οι 71 επιβάτες των πτήσεων της EasyJet που έφτασαν στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας και μετά από διαβουλεύσεις επιτράπηκε η αποβίβασή τους. Τα 71 πρόσωπα αρχικά μεταφέρθηκαν στις εξοχικές κατοικίες της ΔΕΟΚ στις Πλάτες ενώ μετά από τις διαμαρτυρίες τους, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του Τροόδους.
 
Βέβαια στα 71 άτομα προστέθηκαν και οι υπόλοιποι επιβάτες που έφτασαν με άλλες πτήσεις και τους επιτράπηκε η είσοδος στην Δημοκρατία. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα στα δωμάτια τους για 14 ημέρες χωρίς να έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Καθημερινά γίνεται τροφοδοσία τους με τα γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ στον χώρο βρίσκονται διακριτικά πρόσωπα υπηρεσίας ασφαλείας.
 
Όσο αφορά τον αυτοπεριορισμό αυτός γίνεται στο σπίτι και αφορά πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό πριν τα νέα αυστηρότερα μέτρα της Κυβέρνησης, πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα καθώς και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
 
Αυτά τα πρόσωπα δεν ελέγχονται από καμία υπηρεσία και θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη υπευθυνότητα για να τηρήσουν τους κανονισμούς.

Μάλιστα διάταγμα που εξέδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, καθορίζεται τι εστί αυτοπεριορισμός.

Σύμφωνα με το διάταγμα τα άτομα που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό:

  • Παραμένουν εντός του χώρου εκτός κι αν λάβουν οδηγίες από εξουσιοδοτημένο λειτουργό για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο
  • Διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλο πρόσωπο
  • Απαγορεύονται οι κατ΄ οίκον επισκέψεις εντός του χώρου που διαμένουν
     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διάταγμα καθορίζει το καθεστώς του αυτοπεριορισμού-Τα νέα αυστηρά μέτρα

Παράλληλα, τα άτομα που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με το σχετικό διάταγμα διαφορετικά είναι ποινικά υπεύθυνοι.

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά κατά την περίοδο του περιορισμού τα άτομα δεν πρέπει να εξέρχονται από την κατοικία τους. Ο μόνος λόγος για να το κάνουν είναι για έκτακτη ιατρική βοήθεια. Παράλληλα απαγορεύονται οι επισκέψεις ενώ η τροφοδοσία μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιος αφήσει τρόφιμα έξω από την είσοδο και αποχωρήσει.
 
Σε περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και εντός της οικίας ζουν και άλλα πρόσωπα, τότε θα πρέπει αυτό το άτομο να βρίσκεται απομονωμένο σε άλλο δωμάτιο.
 
Αν η οικία διαθέτει δύο τουαλέτες οι ειδικοί συστήνουν η μία να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό. Αν υπάρχει μόνο μια τουαλέτα οι ειδικοί τονίζουν πως μετά  από τη χρήση της από το πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό θα πρέπει να γίνεται καλή απολύμανση.
 
Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τη χρήση της κουζίνας καθώς και με τα πόμολα των πορτών αλλά και όποιων άλλων επιφανειών χρησιμοποιεί το πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό. Εννοείται επίσης πως σε καμία περίπτωση το πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό δεν θα πρέπει να παρακολουθεί τηλεόραση ή να κάθεται για φαγητό στο ίδιο τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια.
 
Ειδικά από τη στιγμή που στην Κύπρο έχουμε το παράδειγμα της οικογένειας στη Λάρνακα, όπου εννέα μέλη της βρέθηκαν θετικά στον ιό τα πιο πάνω είναι μόνο τα βασικά από όσα θα πρέπει να γίνονται για να σπάσει η αλυσίδα του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»