Η κινούμενη άμμος των κρουσμάτων και οι εκτιμήσεις-Δεδομένη η αύξηση των ασθενών

Τα σκαμπανεβάσματα στα αποτελέσματα των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύππρο, καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη για το μέχρι που μπορεί να φθάσει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου οι δύο ασθενείς της ΜΕΘ Πάφου-Συνεχίζεται η λήψη δειγμάτων

Μιλώντας στον REPORTER,  Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής  Ειδικών για τον κορωνοϊό που συνέστησε το Υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι αύξηση στα κρούσματα θα υπάρξει και είναι κάτι δεδομένο.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την πορεία που θα ακολουθήσει ο ιός γιατί υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Σίγουρα ήθελα μια πιο ήπια αύξηση, αλλά δυστυχώς είχαμε την περίπτωση στο Νοσοκομείο Πάφου. Όσο πιο ήπια είναι η αύξηση των κρουσμάτων τόσο το καλύτερο και για τις ιατρικές υπηρεσίες, ώστε αν υπάρξουν σοβαρά κρούσματα να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν έγκαιρα και άμεσα».
 
Σημείωσε μάλιστα ότι στις αρχές της επιδημίας αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσικά, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να ανακοινώνουμε καθημερινά όλο και περισσότερα κρούσματα.
 
«Αυτό δεν θα ήθελα να το δω, γιατί αυτό θα ήταν μια ένδειξη ότι ξεφεύγουμε λίγο από το αναμενόμενο βάσει των μέτρων που έχουμε πάρει, τα οποία είναι πολύ δραστικά. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε εκείνο το σημείο».
 
Σε ότι αφορά το παράδειγμα της Ελλάδας και κατά πόσον σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες μπορεί να φθάσουμε τα 300 κρούσματα, ο κ. Καραγίαννης επισήμανε ότι, «εάν αυτό συμβεί σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες, σημαίνει ότι η κατάσταση θα είναι εξελισσόμενη, αλλά και ελεγχόμενη ταυτόχρονα. Διότι σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες κάποια από τα αρχικά κρούσματα τα οποία δεν νόσησαν ιδιαίτερα βαριά, θα έχουν πάρει εξιτήριο ή θα είναι υπό παρακολούθηση, μέχρι να δούμε ότι είναι εντελώς εντάξει. Όπως αντιλαμβάνεστε όταν κάποιοι φεύγουν και κάποιοι έρχονται τα πράγματα είναι ελεγχόμενα. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι να ξεφύγει η κατάσταση εντελώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μπορούμε όλοι να το παλέψουμε μαζί»-Το μήνυμα μιας Κύπριας από το Μιλάνο

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Πάφου, αν υπάρχει φόβος για εξάπλωση του ιού που ξεκίνησε από ασθενή, ο οποίος προσβλήθηκε από κάποιον άλλο και μεταδόθηκε ο ιός στο νοσηλευτήριο, ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.
 
«Εκεί, επειδή  έχει γίνει αρκετή ιχνηλάτηση τουλάχιστον από τα πρώτα κρούσματα βγήκαν εκείνα τα δώδεκα περιστατικά. Από τη δεύτερη, που έγινε χθες δεν ανακοινώθηκε κάτι νέο. Ελπίζω σε εκείνα που εξετάστηκαν χθες να υπήρχαν και κάποια από την Πάφο. Δεν είμαι σίγουρος, ίσως να βγουν τα αποτελέσματα σήμερα, γιατί είναι πολλή  η ροή των δειγμάτων, μπορεί να πάρει 1-2 μέρες να γίνει η εξέταση. Επομένως να περιμένουμε να δούμε τι θα βγει σήμερα. Η κατάσταση είναι σαν κινούμενη άμμος. Δεν μπορείς να μαντέψεις τι θα σου βγει».
 
Μπορεί να αποθεραπευτεί κάποιος και να κολλήσει ξανά;
Ένα καίριο ερώτημα που στριφογυρίζει στο μυαλό του κόσμου, είναι κατά πόσον κάποιος που προσβλήθηκε από κορωνοϊό, αν μπορεί όταν αποθεραπευτεί να προσβληθεί ξανά.
 
Ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι η απάντηση είναι θεωρητικά πώς αυτό δεν γίνεται, για ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα. Παρόλα αυτά σε μικρές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει.
 
«Δεν ξέρουμε γενικά αν κάποιος προσβάλλεται από τον ιό για δεύτερη φορά, η κατά πόσον την πρώτη φορά δεν είχε φύγει εντελώς η λοίμωξη και αναπτύσσονται εκ νέου τα συμπτώματα. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται μόνο μέσα από εξέταση του γενετικού υλικού του ιού, ωστόσο δεν πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες στον αέρα

«Ο κόσμος έχει περιοριστεί»
Παρά το αρχικό μούδιασμα και τον πανικό που προκλήθηκε στους πολίτες με τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί μας, πλέον οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί και έχουν περιοριστεί, εξήγησε ο κ. Καραγιάννης.
 
«Αυτό είναι αισθητό σήμερα. Είχα βγει το πρωί για να έρθω στην δουλειά και οι δρόμοι της Λευκωσίας  είναι νεκροί. Δηλαδή ακόμα περισσότερο και από τα Σαββατοκύριακα. Επομένως ο κόσμος έχει περιοριστεί. Συμβάλλει σε αυτό και γιατί τα καταστήματα, οι καφετέριες και λοιπά έχουν κλείσει, επομένως ο κόσμος έχει εμπεδώσει τι πρέπει να κάνει. Εκείνο που δεν είμαι σίγουρος, είναι εάν αυτοί που μας έρχονται από το εξωτερικό, οι οποίοι ίσως να μην ήταν κατάλληλα ενημερωμένοι, προπάντων από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο υστερεί κατά πολύ από εμάς. Μπορεί εκείνοι να το πήραν λίγο ελαφρά όταν ήρθαν στην Κύπρο χθες και να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι, η καραντίνα σημαίνει καραντίνα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο από τα άτομα που δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί στον ίδιο βαθμό όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός και μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.
 
Κακά τα ψέματα, δεκαπέντε από τα κρούσματα που είχαμε ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτοί στις Βάσεις στο ίδιο, η περίπτωση του ασθενούς στην Πάφο, που δεν ξέρουμε ποιος του το μετέδωσε, ίσως να ήταν οι επισκέπτες του από το Ηνωμένο Βασίλειο».
 
Όσον αφορά τα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά από τους επαγγελματίες υγείας και αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, η τελευταία ενημέρωση που είχαν ήταν ότι μέχρι την περασμένη Πέμπτη ελέγχθηκαν πέραν των 800. Σήμερα, πιστεύει ότι αυτά ξεπερνούν τα 1000 και μπορεί να έχουν φθάσει μέχρι και 1500.
 
 

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία