Φουλάρουν μηχανές τα επιτελεία-Κατεβαίνουν στον κόσμο και παρουσιάζουν θέσεις

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται ξανά τα επιτελεία των υποψηφίων, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, καθώς ετοιμάζονται να ριχτούν στην μάχη των Προεδρικών με όλες τους τις δυνάμεις. 

Ο Σεπτέμβριος, αλλά και το Φθινόπωρο ευρύτερα, θεωρείται μια καθοριστική περίοδος στον προεκλογικό, καθώς συνιστά το προτελευταίο και πιο ουσιαστικό στάδιο. Είναι η χρονική στιγμή που οι υποψήφιοι παρουσιάζουν και αναλύουν την πρότασή τους προς το κοινό αλλά και που πυκνώνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, οι οποίες επιτρέπουν τη διαπροσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους, ενισχύοντας έτσι τη δημόσια εικόνα και τη δυναμική τους.

Οι φθινοπωρινοί μήνες παραδοσιακά προσφέρονται και για τη λήψη αποφάσεων, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, που θεωρούσαν το προηγούμενο διάστημα πολύ απομακρυσμένο από τις εκλογές για να καταλήξουν ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν, διαμορφώνουν απόψεις όταν εισέλθουμε στο τελευταίο εξάμηνο του προεκλογικού. Γι’ αυτό και οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Φθινοπώρου συχνά δίνουν και πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος, καθώς περισσότεροι αποκρυσταλλώνουν άποψη και αποφασίζουν πώς θα κινηθούν. Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων διαφέρει, βέβαια, όπως και η σημασία που τους αποδίδεται, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τρόπο που αναμένεται να κινηθούν οι υποψήφιοι μέχρι τον Φεβρουάριο.

Πέραν από τη μάχη ουσίας, που θα δοθεί εκ των πραγμάτων με την παρουσίαση αλλά και την αντιπαραβολή των θέσεων, θα τρέχει παράλληλα και η μάχη των εντυπώσεων, καθώς είναι σημαντικό για τους υποψήφιους, και δη αυτούς που προηγούνται στην κούρσα και ανταγωνίζονται για είσοδο στον δεύτερο γύρο, να δείξουν πως τυγχάνουν ευρείας και μαζικής υποστήριξης και να εμπεδώσουν ένα αέρα νικητή, που ενδεχομένως να τους βοηθήσει να προσελκύσουν την μερίδα εκείνη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που τείνουν να κινούνται προς τις επιλογές νίκης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικεντρώνει τις δυνάμεις του στην παρουσίαση θέσεων το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ο προγραμματισμός για τις θεματικές εκδηλώσεις που θα γίνουν. Ο χώρος και το ακροατήριο θα αλλάζει αναλόγως της θεματολογίας, ενώ κάποιες από αυτές τις παρουσιάσεις θα απευθύνονται και προς τον Τύπο. Η αρχή θα γίνει με την θεματική ενότητα της παιδείας και θα ακολουθήσουν άλλα ζητήματα.

Σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσον θα παρουσιάζονται όλα τα υποκεφάλαια κάθε ευρείας κατηγορίας μαζί ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών. Το πρόγραμμα έχει, πάντως, επί της ουσίας ολοκληρωθεί, εκτός από κάποιες λεπτομέρειες που εκκρεμούν και, παράλληλα με αυτές τις αναλυτικές παρουσιάσεις σε κοινό, θα ανεβαίνουν και οι προτάσεις στην ιστοσελίδα του υποψηφίου. Στόχος είναι αφενός να γίνουν γνωστές οι εισηγήσεις και το όραμά του και αφετέρου να δίνεται η ευκαιρία συζήτησής τους από τους παρόντες, που θα είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι.  

Στις εκδηλώσεις δίνει το βάρος και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς στις αρχές του μήνα ετοιμάζονται δύο μεγάλες, που όπως αναφέρουν πηγές από το κυβερνών κόμμα, θα τραβήξουν τα πολιτικά βλέμματα. Η πρώτη θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία και η δεύτερη στη Λεμεσό στις 13 και αναμένεται ότι η προσέλευση των φίλων και υποστηρικτών του υποψηφίου θα είναι ιδιαίτερα μαζική.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει ήδη παρουσιάσει αρκετές από τις θέσεις του πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και δεν έχει ενώπιον του αυτό το έργο στον ίδιο βαθμό με τους άλλους δύο βασικούς υποψηφίους. Αντιθέτως, η μεγάλη έμφασή είναι στην ανάλυσή τους. Σε αυτό το πλαίσιο αποδίδεται σημασία και στην έναρξη των debates, διαδικασία κατά την οποία στον ΔΗΣΥ θεωρούν ότι έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω ακριβώς του ολοκληρωμένου και ήδη δημοσιοποιημένου προγράμματος αλλά και της εμπειρίας που έχει αποκομίσει στα πολλά χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Από την πλευρά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, η εικόνα είναι αντίστροφη, υπό την έννοια ότι μπήκε πολύ πιο αργά στον προεκλογικό και το πρόγραμμά του βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης κυρίως, με φορείς και οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με εξειδικευμένα ζητήματα. Στόχος είναι αφενός να παρουσιαστούν από πλευράς του υποψηφίου οι θέσεις που έχει ήδη ετοιμάσει για τα συγκεκριμένα θέματα και αφετέρου να ακούσει προτάσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για αναπροσαρμογή και εμπλουτισμό του προγράμματός του.

Η πρώτη τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο Σπίτι της Συνεργασίας στο Λήδρα Πάλας, και θα έχει τίτλο «Κύπρος, για μια νέα πράσινη διακυβέρνηση» και κεντρικό θέμα συζήτησης το περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αφού ολοκληρωθεί, εντός Σεπτεμβρίου, αυτός ο κύκλος συζητήσεων, επί όλων των βασικών θεματικών ενοτήτων, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου μία μεγάλη εκδήλωση, στην οποία ο κ. Μαυρογιάννης θα παρουσιάσει το όραμά του και το βασικό περίγραμμα θέσεων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία