Οι προτάσεις, η ποιότητα και τα αντανακλαστικά στη ζυγαριά των ψηφοφόρων

Για τους περισσότερους υποψήφιους η περίοδος που διανύουμε είναι εκείνη που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στις προτάσεις τους και είναι υπό επεξεργασία οι τρόποι παρουσίασης και επικοινωνίας τους, μια διαδικασία που παραδοσιακά γίνεται μέσα στο Φθινόπωρο και που συχνά αποτελεί το έναυσμα για πολλούς ψηφοφόρους να καταλήξουν πώς θα κινηθούν στις Προεδρικές Εκλογές.

Σε μία προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε πολύ νωρίς και που υποψήφιοι έμπαιναν στη μάχη σε διάφορες φάσεις, φορτωμένοι με τις δικές τους υποσχέσεις, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε τα μεγάλα λόγια να αποκτήσουν σώμα και να υποστηρίξουν το όραμά τους. Με τους πολίτες να έχουν ενώπιον τους διψήφιο αριθμό υποψηφίων να επιλέξουν, οι αποσπασματικές αναφορές και η συνθηματολογία θα πρέπει πλέον να αποκτήσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, που να είναι καλύτερο και πιο πειστικό από των υπολοίπων.

Οι ψηφοφόροι είναι πλέον υποψιασμένοι, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν βρήκαν αντίκρισμα. Μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις στη δεκαετία του Νίκου Αναστασιάδη, άλλωστε, είναι για τα «δεσμεύομαι» από τα οποία αποδεσμεύτηκε στην πορεία. Και σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν με τεράστια ευκολία να αναπαραχθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι δύσκολο να επιτραπεί να ξεχαστούν οι υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη. Η πολιτική λήθη φθίνει στις μέρες μας και το εκλογικό σώμα φαίνεται να παίρνει πολύ περισσότερο τοις μετρητοίς τις προεκλογικές διακηρύξεις.

Θα πρέπει, συνεπώς, όλοι αυτοί που ονειρεύονται την Προεδρία της Δημοκρατίας να είναι προσεκτικοί και κυρίως ρεαλιστές. Να αποφύγουν τον πειρασμό της υπερβολής και του λαϊκισμού, που επιστρατεύονται απλώς και μόνο για να κάνουν εντύπωση και να ξεχωρίσουν από τους αντιπάλους. Να παρουσιάσουν προτάσεις συμβατές με την πραγματικότητα. Την πολιτική, την κοινωνική, την οικονομική πραγματικότητα. Εφαρμόσιμες και κοστολογημένες, που να μπορούν εύκολα να μετουσιωθούν σε δράσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Να φροντίσουν οι εισηγήσεις τους να έχουν συνοχή και να μην γίνονται απλώς για να γίνουν και να υπάρχει κάτι πρόχειρο κάτω από κάθε επικεφαλίδα.

Το μεγαλύτερο, όμως, στοίχημα είναι, πριν μιλήσουν, να ακούσουν καλά. Να σιγουρευτούν ότι έχουν κατανοήσει τις ανάγκες των πολιτών, που αυτή την περίοδο είναι αυξημένες, σύνθετες και αλυσιδωτές. Και να στήσουν προγράμματα που να ανταποκρίνονται πραγματικά σε αυτές. Μακριά από γενικόλογα και αοριστολογίες, μακριά από ευχολόγια και ευσεβείς πόθους, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Στα φλέγοντα ζητήματα, που επηρεάζουν τη διαβίωσή μας, την ποιότητα ζωής μας και τις επιλογές μας και χρειάζονται άμεσα πρακτικές απαντήσεις, όχι θεωρητικές προσεγγίσεις. Τα αντανακλαστικά υποψηφίων και επιτελείων έναντι των αναγκών που προέκυψαν και θα προκύψουν, θα τοποθετηθούν στη ζυγαριά από τους πολίτες και για πολλούς θα είναι ένας παράγοντας που θα βαρύνει για την ψήφο τους.  

Τα προγράμματα διακυβέρνησης των υποψηφίων αυτή τη φορά αναμένεται να κριθούν πιο αυστηρά. Με χιλιάδες ψηφοφόρους χρόνο με τον χρόνο να απαλλάσσονται από τα κομματικά βαρίδια και να λαμβάνουν αποφάσεις σε ατομικό επίπεδο, οι οποίες συχνά αποκλίνουν από οτιδήποτε θυμίζει το παλιό που απορρίπτουν, το εγχείρημα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο. Ακόμα και η πλειάδα ανεξάρτητων υποψηφίων, που κατέρχονται χωρίς κάποια κομματική υποστήριξη, θα πρέπει να πείσουν αυτή την μερίδα αγανακτισμένων πολιτών πως δεν αποτελούν μια άλλη εκδοχή των κομμάτων και του δικού τους σκεπτικού και τρόπου δράσεως, την ίδια στιγμή που οι πολιτικές δυνάμεις και οι δικοί τους υποψήφιοι θα πρέπει να εμφανιστούν θεραπευμένοι από τις παθογένειες του παρελθόντος ώστε να πείσουν.

Αποτελεί πολιτικό γεγονός πως δεν μελετούν όλοι οι ψηφοφόροι τα προγράμματα. Όπως επίσης και πως πάντα θα υπάρχει μία μερίδα που θα ακολουθούν το κόμμα με τα μάτια κλειστά. Είναι κι εκείνοι που ψηφίζουν με κριτήρια πελατειακά, αυτοί που κάνουν χατίρια σε φίλους και συγγενείς, εκείνοι που αδιαφορούν τόσο που δεν φροντίζουν καν να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη πριν πάνε στην κάλπη. Κι όλοι εκείνοι, βεβαίως, που δεν προτίθενται να ψηφίσουν. Όμως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο για πολλούς ψηφοφόρους. Και οι θέσεις που εκφράζουν οι υποψήφιοι αποτελούν την μεγαλύτερη, ίσως, αντανάκλαση της πολιτικής τους ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ