Γκρεμίζουν τους σχεδιασμούς των υποψηφίων διαβατήρια και παρακολουθήσεις

Σε κόμματα και επιτελεία το Φθινόπωρο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, για διάφορους και ετερόκλητους λόγους. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου, εάν δεν εντάσσονται εντός του στατιστικού λάθους δεν θα μπορούν να ανατραπούν, ενώ το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζονται μια σειρά από debates, θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικό, διότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία –όσοι ενδιαφέρονται- να τα παρακολουθήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.  

Υπάρχουν όμως και μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες που αντί να ξεκαθαρίζουν, θολώνουν ακόμη περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό. Η επικαιρότητα η οποία μάλιστα για τον μήνα Αύγουστο που παραδοσιακά η ειδησεογραφία είναι φτωχή, ήταν ιδιαίτερα πλούσια, ενδιαφέρουσα και κρίσιμα σημαντική, αναμένεται να παίξει τον δικό της ρόλο στον επικείμενο προεκλογικό.

Εξαιρετικής σημασίας ζητήματα, όπως οι παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές, οι καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών κατά του διοικητή της ΥΚΑΝ, το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων που επανήλθε στην πρώτη γραμμή λόγω της έκδοσης της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το μεταναστευτικό και η οικονομική δυσπραγία των κυπριακών νοικοκυριών, συνθέτουν μια πεντάδα που τα έχει όλα, αγγίζει τους πάντες και επηρεάζει και τον τελευταίο πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο κόμματα και υποψήφιοι απαιτείται να τοποθετούνται, να παίρνουν θέση και να προτείνουν λύσεις ή να ζητούν πλήρη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν. Όπως είναι φυσικό τέτοιες καταστάσεις ευνοούν κυρίως τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να ισχύει στην Κύπρο.

Οι υποψήφιοι κυρίως αυτοί που εμφανίζονται από τις δημοσκοπήσεις ως οι βασικοί, τοποθετούνται επιλεκτικά εκεί και όπου κρίνουν ότι θα ωφεληθεί η υποψηφιότητα τους. Ακόμα και όταν επιλέξουν να τοποθετηθούν για να καλύψουν το κενό που είναι πέρα για πέρα ευδιάκριτο, το πράττουν με φειδώ, επιλέγοντας προσεχτικά τις λέξεις και περιορίζονται στα πολύ βασικά. Δίνουν την εικόνα ότι το κάνουν απλά για να το κάνουν. Έχει ενδιαφέρον ωστόσο η στάση που τηρούν οι υποψήφιοι και τα κόμματα απέναντι στα δύο καυτά θέματα της επικαιρότητας, τις παρακολουθήσεις και τα διαβατήρια.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θεωρητικά βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από τους ανθυποψηφίους του, αφού αποτελεί τον υποψήφιο της κυβερνητικής παράταξης και τον συνεχιστή της δεκαετίας Αναστασιάδη. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσωπικά βρέθηκε στο στόχαστρο για τις σχέσεις που διατηρούσε με τον Αβνί, τον στενό συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν που αποτελεί το πρόσωπο κλειδί στις υποθέσεις παρακολουθήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα, δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος. Ο ΔΗΣΥ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη και για το θέμα των διαβατηρίων, μετά την έκδοση της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία αποδίδει τεράστιες ευθύνες στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, που πέραν του αποδημήσαντα Σωκράτη Χάσικου, διηύθυναν σημαίνοντα στελέχη του κόμματος. Ευθύνες βέβαια αποδίδονται και σε ολόκληρο το Υπουργικό που σε μια σειρά περιπτώσεων φαίνεται ότι γνώριζε πως κάποιοι αιτητές διαβατηρίων δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ωστόσο αποφάσιζε στο βωμό του οικονομικού οφέλους να τους το παρέχει.

Το θέμα των διαβατηρίων αποτελεί ένα από αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μελανό σημείο για την Κυβέρνηση. Ωστόσο η εμπλοκή του τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ στο σκάνδαλο με τη συμμετοχή του στο βίντεο του Al Jazeera, ατόνησε κάπως τον αντιπολιτευτικό τόνο, που διαχρονικά το ΑΚΕΛ επέλεγε. Εξάλλου στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πως αν βγουν στην επίθεση για το συγκεκριμένο θέμα, θα λάβουν την απάντηση για την εμπλοκή του τέως στελέχους τους, συνεπώς ξέρουν ότι όπως και στο παρελθόν θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Στο ίδιο πλαίσιο και ο ίδιος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επιλέγει να κινείται ναι μεν έχοντας ένα αντιπολιτευτικό τόνο, ο οποίος όμως προς το παρόν περιορίζεται σε μετριοπαθείς θέσεις.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε μια δημοκρατία, για να είναι λειτουργική ο ρόλος της αντιπολίτευσης και δη της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι ουσιαστικός. Μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και θεσμικός. Συνεπώς η σημερινή στάση του ΑΚΕΛ, κρίνεται και ελέγχεται ακόμα και από τους ίδιους τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της αριστεράς, ως κατώτερη των περιστάσεων, αφού θα ανέμενε κανείς ότι τουλάχιστον τα βασικά, που αφορούν τον έλεγχο και την αναζήτηση ευθυνών θα τα εξασφάλιζαν, πέραν από τα μεγάλα λόγια, τις φράσεις κλισέ και τους χαρακτηρισμούς.

Από την άλλη το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη μέχρι πρόσφατα επέλεγε να μην τοποθετείται σε θέματα επικαιρότητας. Την τελευταία εβδομάδα ωστόσο τοποθετήθηκε τόσο για το θέμα των διαβατηρίων όσο και για το θέμα των παρακολουθήσεων. Οι τοποθετήσεις του επιτελείου Χριστοδουλίδη έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, για μια σειρά από λόγους με πιο βασικό το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε για χρόνια ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, διατηρώντας καίρια κυβερνητικά πόστα.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζει ως νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει τυχών διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κάτι πάντως που . Για τα χρυσά διαβατήρια σημειώνει ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει τα σοβαρά ελλείμματα αποτελεσματικού ελέγχου και παραλείψεις που έτυχαν κατάχρησης.

Αυτό στο οποίο δεν απαντά ο Νίκος Χριστοδουλίδης και θα έπρεπε να το πράξει δεδομένου ότι ζητά τη στήριξη από τους πολίτες, είναι τι έπραξε ο ίδιος τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τα οποία τον φέρουν ως μέλος κι αυτός του Υπουργικού Συμβουλίου, να γνώριζε ότι κάποιοι εκ των αιτούντων πολιτογράφησης δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί, ωστόσο παράνομα αποφασίστηκε η πολιτογράφηση τους.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού το κράτος, όχι μόνο έχασε εκατομμύρια, ενδεχομένως και δισεκατομμύρια, εάν οι αναπτύξεις που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν, αλλά κυρίως ρεζίλεψε την Κύπρο διεθνώς και ειδικά εντός Ε.Ε. κάτι που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης το γνωρίζει καλά, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που τα πυρά των Ευρωπαίων απευθύνονταν στον ίδιο ως υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση του ΔΗΚΟ το οποίο εγκατέλειψε οριστικά τη σκληρή αντιπολιτευτική στάση εναντίον της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και περιορίζεται μόνο στα βασικά. Το παράδειγμα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το οποίο το ΔΗΚΟ έφερε τον κόσμο ανάποδα, καταψήφισε τον προϋπολογισμό και κόντεψε να αφήσει το κράτος χωρίς χρήματα είναι ενδεικτικό. Ενάμιση χρόνο μετά, κι αφού η έκθεση την οποία επιτακτικά ζητούσε ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε, περιορίστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση 68 λέξεων στην οποία ενημερώνει ότι η Ειδική Έκθεση θα συζητηθεί την Πέμπτη στην επιτροπή Ελέγχου.

Το συμπέρασμα από τη στάση των τριών υποψηφίων, είναι πως τοποθετούνται μόνο σε ότι θεωρούν πως θα ωφελήσει την υποψηφιότητα τους, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα δύσκολα, δεν θέλουν να τολμήσουν και να εκτεθούν και γενικότερα, παίζουν άμυνα φοβούμενοι την αντεπίθεση που ενδεχομένως να δεχθούν από τους ανθυποψηφίους τους. Σίγουρα μια συζήτηση για την ακρίβεια, το μεταναστευτικό ή ακόμα και το Κυπριακό, όπου μπορούν να επαναλαμβάνονται με ευκολία οι ίδιες γενικολογίες, για παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την εμπλοκή της ΕΕ για τον ένα ή τον άλλο λόγο, θα διευκόλυνε τους υποψηφίους. Ωστόσο τέτοια ζητήματα που έχουν πλέον κάτι περισσότερο από οσμή σκανδάλου, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε βολικό να τα διαχειριστούν. 

Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο και ορατό, εάν παρακολουθήσει κάνεις και τις ομολογουμένως τολμηρές και πολύ πιο ξεκάθαρες των ανεξάρτητων υποψηφίων που ακολουθούν των τριών. Μη έχοντας κομματικά βαρίδια και σαφώς με μικρές έως καθόλου ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Μάριος Ηλιάδης τοποθετούνται με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση στα θέματα της επικαιρότητας.

Η στάση των βασικών υποψηφίων που στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των υπόλοιπων ανεξάρτητων, δίδει επιπρόσθετο ενδιαφέρον στις επικείμενες τηλεμαχίες του Σεπτεμβρίου, αφού εκεί, όλοι όσοι θα συμμετάσχουν, υποχρεωτικά θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν επί πάντως επιστητού. Εκεί θα κριθούν για τα όσα δεν λένε, αφού δεν θα μπορούν να κρυφτούν πίσω από μια γενικόλογη και αόριστη ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ