Πρώτα πάει διακοπές και μετά αποφασίζει για τις Προεδρικές η ΔΗΠΑ

Ολόκληρο το καλοκαίρι αναμένεται να διαρκέσουν οι επαφές της ηγεσίας της ΔΗΠΑ-Συνεργασία με τους τρεις βασικούς υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο. Με το κόμμα να μην έχει προβεί σε οποιουσδήποτε αποκλεισμούς και το πρόγραμμα σε πρώτο πλάνο, το επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις, με την επόμενη να είναι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αυτή την Παρασκευή. Η τελευταία συνάντηση του Μάριου Καρογιάν με υποψήφιο έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν συζήτησε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το Κυπριακό, την ενέργεια και την άμυνα.

Είναι καλά γνωστό πως εντός της ΔΗΠΑ υπάρχουν δύο ισχυρές τάσεις αυτή τη στιγμή και αμφότερες έχουν στελέχη και μέλη που τις εκφράζουν. Η μία είναι για υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη και η άλλη για υποστήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το τελευταίο διάστημα, μετά και τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ, άρχισαν να αναπτύσσονται και ιδέες υπέρ της υποστήριξης Ανδρέα Μαυρογιάννη από το κόμμα, με τον οποίο διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται καθόλου ξεκάθαρο στην παρούσα φάση πώς θα κινηθεί η παράταξη. 

Με τον Μάριο Καρογιάν να διαμηνύει πως η παράταξη δεν βιάζεται να λάβει αποφάσεις και θα αξιολογήσει προσεκτικά όλα τα δεδομένα, συνυπολογίζοντας κάθε πτυχή όσο χρόνο κι αν αυτό πάρει, εκ των πραγμάτων παρατείνεται η περίοδος αποφάσεων, καθώς θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω διάλογος. Με την πάροδο του χρόνου, άλλωστε, μορφοποιούνται σταδιακά και τα προγράμματα των τριών υποψηφίων. Για παράδειγμα, όταν έγινε η προηγούμενη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία αντάλλασσαν απόψεις για ώρες και υπέβαλαν πάρα πολλές ερωτήσεις στον υποψήφιο, στο τραπέζι δεν βρισκόταν το περίγραμμα θέσεων του ΔΗΚΟ, το οποίο ο υποψήφιος δείχνει πρόθυμος να ενσωματώσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Είναι συνεπώς πιθανόν, κατά τη νέα συνάντηση ή μία από τις επόμενες, να ανοίξει συζήτηση και επ’ αυτού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι πιο μπροστά σε ό,τι αφορά το προεκλογικό του πρόγραμμα, αλλά σιγά σιγά θα προχωρούν και οι άλλοι δύο υποψήφιοι και θα προστίθενται θέσεις τις οποίες η ΔΗΠΑ θα ήθελε να συζητήσει ενδελεχώς. Η παράταξη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Κυπριακό, την οικονομία, την άμυνα, καθώς και σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, επί των οποίων θα πρέπει να βρει την πιο ικανοποιητική προσέγγιση. Ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, η ΔΗΠΑ διαθέτει ιδέες και προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων κατατέθηκαν και ενώπιον της Βουλής, τις οποίες θα ήθελε να δει να υλοποιούνται από την επόμενη Κυβέρνηση.

Η απόφαση να συνεχιστούν οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σημαίνει πως η ΔΗΠΑ θα είναι μαζί με το Κίνημα Οικολόγων τα τελευταία δύο κόμματα που θα μπουν στην προεκλογική εκστρατεία. Αυτή η καθυστέρηση δίνει στην ηγεσία τον απαραίτητο χρόνο για βαθιά επεξεργασία και εκτεταμένη συζήτηση, τόσο σε σχέση με τις θέσεις, όσο και για άλλα ζητήματα που αφορούν τον προεκλογικό αλλά και τη μετέπειτα διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί και τον κίνδυνο όταν κληθούν τα συλλογικά όργανα να αποφασίσουν, η βάση να έχει ήδη λάβει τις δικές της αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές από την κομματική επιλογή.

Σε ένα κόμμα σχετικά νέο, χωρίς βαθιές ρίζες, που κάνει μόλις την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία, η συνοχή θεωρείται σημαντική, καθώς λειτουργεί ως δομικό στοιχείο για τα όσα χτίζει για παρακάτω. Και παρόλο που στις Προεδρικές Εκλογές δεν κατέρχονται τα κόμματα για να δοκιμαστεί με αυτόν τον τρόπο, πιθανή ρήξη με τη βάση ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον σε έναν χώρο χωρίς παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Γι’ αυτό και το γεγονός πως οι αποφάσεις μεγάλης μερίδας της βάσης θα προηγηθούν είναι ένα ρίσκο. Σημειώνεται, πάντως, πως στη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαΐου, στην πρόθεση ψήφου το 54% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ δήλωσαν Νίκο Χριστοδουλίδη, το 15% Αβέρωφ Νεοφύτου και μόλις το 1% Ανδρέα Μαυρογιάννη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ