Τετάρτη 5 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Συζήτησαν Κυπριακό και επανέρχονται για την εσωτερική διακυβέρνηση Αβέρωφ και ΔΗΠΑ

  24/06/2022 14:14
Συζήτησαν Κυπριακό και επανέρχονται για την εσωτερική διακυβέρνηση Αβέρωφ και ΔΗΠΑ

Συζήτησαν Κυπριακό και επανέρχονται για την εσωτερική διακυβέρνηση Αβέρωφ και ΔΗΠΑ

  24/06/2022 14:14

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν σήμερα αντιπροσωπείες της Δημοκρατικής Παράταξης υπό τον Πρόεδρο της Μάριο Καρογιάν και του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, όπως ανέφεραν, για να συζητηθούν ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και η ΔΗΠΑ θα πάρει τις αποφάσεις της για τις Προεδρικές αφού ολοκληρώσει τις επαφές της με όλους τους υποψηφίους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν είπε πως το θέμα που απασχόλησε σήμερα ήταν το Κυπριακό, αγγίζοντας επίσης ζητήματα που αφορούν το ενεργειακό και την άμυνα. «Έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε με προσοχή αυτά που ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ως προτεραιότητες, πρωτοβουλίες ή κινήσεις σε σχέση με την εξέλιξη του εθνικού μας θέματος και τις όποιες ενδεχόμενες εξελίξεις σε σχέση με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, παρόλο ότι ήταν κοινή διαπίστωση μας ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας διάλογος λόγω της γνωστής τουρκικής στάσης, συμπεριφοράς και προκλητικότητας», είπε.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως συζήτησαν επίσης κάποια γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή όπως επίσης και τη διεθνή σκηνή ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανοίγει τον δρόμο για έναν αδήλωτο ψυχρό πόλεμο.

Η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν τον τόπο και την περιοχή μας και τι μπορεί να αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα σε αυτό το πλέγμα των ανακατατάξεων και των αναπροσαρμογών, πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως η ΔΗΠΑ θεωρεί αυτές τις συζητήσεις ως πολύ χρήσιμες γιατί, σημείωσε, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ανταλλάζουν απόψεις.

«Εμείς θεωρούμε και αυτή όπως και τις επόμενες που θα έχουμε και με άλλους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας να εντάσσονται στα πλάισια των προσπαθειών μας να αναζητήσουμε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις που να ωφελούν τον τόπο, να παίρνουν τη χώρα μπροστά και να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους, τις προκλήσεις και να αξιοποιούν τις όποιες ευκαιρίες θα έχουμε μπροστά μας», είπε. Ανεξαρτήτως, συνέχισε, «της όποιας επιλογής η κάθε πολιτική παράταξη θα κάνει στο τέλος, θεωρούμε ότι όσο περισσότερο ουσιαστικά  και δημιουργικά συζητούμε για πρωτοβουλίες πολιτικές, για πολιτικές θέσεις και όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος των συναινέσεων και των συγκλίσεων, τόσο περισσότερο βοηθητικό θα είναι για τον τόπο μας».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ ανέφερε πως συμφώνησαν με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να έχουν και δεύτερη συνάντηση στην οποία θα αγγίξουν ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τον υποψήφιο Πρόεδρο για τη συνάντηση και τις θέσεις που μοιράστηκε μαζί τους. «Στο τέλος, η παράταξη μας θα συνυπολογίσει αφού έχει τις απόψεις όλου του πολιτικού φάσματος και θα πάρει τις αποφάσεις της, την περίοδο που κρίνει ότι είναι η ιδανικότερη όταν θα έχει καθαρή εικόνα μπροστά της για τις πολιτικές και τα οράματα, και στο τέλος θα πάρει τις δικές της αποφάσεις».  

4253118156603167 ScreenshotDEPA-DHSY1

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου αφού ευχαρίστησε για τη συνάντηση τον κ. Καρογιάν και την αντιπροσωπεία, είπε πως οι προεδρικές εκλογές αφορούν την πορεία της χώρας μας, αφορούν το διακύβευμα αν ο τόπος μας θα συνεχίσει με σταθερότητα και ασφάλεια ή αν θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα».

Είπε πως χάρηκε τη συζήτηση η οποία στράφηκε σε αυτά που ιεραρχούν ως τα πλέον σοβαρά. «Για να μιλάς για πολιτικές που σκέφτεσαι να εφαρμόσεις, πρέπει να διασφαλίσεις ότι έχεις τόπο, έχεις πατρίδα, για αυτό και η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε από το κορυφαίο ζήτημα, το Κυπριακό», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν είναι άγνωστες οι θέσεις του ΔΗΣΥ αλλά ούτε και της ΔΗΠΑ, σημειώνοντας πως «κινούμαστε στην ευρύτερη λογική πως πρέπει, παρά την αδιαλλαξία της Τουρκίας, να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να λύσουμε το Κυπριακό πάνω στην συμφωνημένη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως συζήτησαν επίσης τα ενεργειακά, τα γεωστρατηγικά, την κρίση που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με καλή διάθεση, με γνώμονα το καλό του τόπου», είπε και ευχαρίστησε για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις 13 Ιουλίου σε έκτακτο Συνέδριο οι αποφάσεις της ΕΔΕΚ για Προεδρικές

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας