Ο διάλογος του ΔΗΚΟ με τον Χριστοδουλίδη, η δυσπιστία και ο στόχος της νίκης

Την επίσημη εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη φαίνεται να αναμένει το ΔΗΚΟ ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικές επαφές μαζί του, μετά την απόφαση για εξερεύνηση άλλων πιθανοτήτων, αφού ναυάγησε η προσπάθεια δημιουργίας κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου με το ΑΚΕΛ. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και με ανεξάρτητες προσωπικότητες, μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για διαβούλευση με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και για διαμόρφωση μιας νέας συμμαχίας.

Με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να επιβεβαιώνει ότι η περίπτωση του κ. Χριστοδουλίδη είναι από αυτές που το κόμμα εξετάζει, αλλά να διευκρινίζει πως δεν θα ήταν σωστό να γίνεται συζήτηση μιας υποψηφιότητας πριν καν εξαγγελθεί, συνάγεται πως, σε επίσημο τουλάχιστον επίπεδο, δεν πρόκειται να γίνουν επαφές πριν από τις ανακοινώσεις. Άτυπες συνομιλίες, ωστόσο, δεν αποκλείονται, ενώ υπήρξαν σε αυτό το επίπεδο επαφές και κατά τους προηγούμενους μήνες, όταν όμως η προτεραιότητα του ΔΗΚΟ ήταν να πετύχει το κοινό εγχείρημα με το ΑΚΕΛ. Πλέον αναμένονται οι συνομιλίες να λάβουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, ώστε να διερευνηθεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι δύο πλευρές να συμπορευθούν στις Προεδρικές Εκλογές.

Τις συζητήσεις αυτές αναμένουν ιδιαίτερα κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ που παρουσιάστηκαν την Τρίτη αρκετά διστακτικά ως προς την ολοκλήρωση της προσπάθειας με το ΑΚΕΛ, καθώς θεωρούσαν ότι έπρεπε να δοθεί ακόμη λίγος χρόνος, με ορόσημο το Πάσχα, ώστε να γίνει μία ύστατη προσπάθεια να πεισθεί η Εζεκία Παπαϊωάννου να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου ή Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Στην αρχή, μάλιστα, φαίνεται ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους έβρισκαν λογική αυτή την μικρή παράταση, αλλά στην πορεία της συζήτησης κυριάρχησε η άποψη ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και το ΔΗΚΟ πρέπει να στραφεί προς άλλες λύσεις.

Παρά το γεγονός πως το ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη αναπτυσσόταν στο ΔΗΚΟ εδώ και καιρό και υπήρχαν άτομα που προωθούσαν ενεργά μια τέτοια εξέλιξη ακόμη και πριν να διαφανεί το ναυάγιο με το ΑΚΕΛ, κάποια στελέχη αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο με δυσπιστία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συζήτηση με το ΔΗΚΟ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη δική τους λογική, αυτή τη στιγμή το ΔΗΚΟ δεν γνωρίζει αρκετά για το τι πρεσβεύει ο κ. Χριστοδουλίδης σε μία σειρά από ζητήματα, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για το κόμμα και, σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί σύμπτωση απόψεων, το ΔΗΚΟ χρειάζεται plan c, ενώ θα πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών. Γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα κατά πόσον ο τέως ΥΠΕΞ συνταυτίζεται με τις θέσεις αρχών του ΔΗΚΟ. Αυτή η τάση θεωρεί πως αγκάθι ενδεχομένως να αποτελέσει το Κυπριακό, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση.

Αν και υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, παραμένει αυτή τη στιγμή ερώτημα πώς θα συμπεριφερθούν αυτά τα στελέχη, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια σοβαρή απόκλιση. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι μερικές από τις πιο ταραχώδεις σελίδες στη σύγχρονη ιστορία του ΔΗΚΟ γράφτηκαν στον απόηχο διαφωνιών για τις Προεδρικές Εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έθεσε, πάντως, τον Μάιο ως το χρονικό σημείο ολοκλήρωσης των εσωκομματικών διαδικασιών για τις Προεδρικές Εκλογές από τα συλλογικά όργανα. Μέχρι τότε, θα πρέπει να διασφαλίσει τις συμμαχίες εκείνες που αναζητεί το ΔΗΚΟ για να επιτύχει τον στόχο του, που όπως συχνά επαναλαμβάνει δεν είναι άλλος από το να συμμετέχει στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα