Προσηλωμένο το ΔΗΚΟ-«Στόχος είναι να συμμετάσχουμε στην επόμενη διακυβέρνηση»

Εντός Μαΐου θα πάρει το ΔΗΚΟ τις τελικές του αποφάσεις για τις Προεδρικές Εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματός του να κηρύξει αδιέξοδο στην προσπάθεια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και να αναζητήσει άλλες συνεργασίες.  

«Μετά τις γιορτές του Πάσχα, πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους και να δούμε ακριβώς ποιες είναι οι δικές μας επιλογές και να σταθμίσουμε τα σχετικά πολιτικά δεδομένα», ανέφερε. Τόνισε ότι «ο στόχος της αλλαγής παραμένει και αυτή είναι η βασική μας επιδίωξη. Θα εξετάσουμε τις πιθανές επιλογές που έχουμε μπροστά μας για να δούμε κατά πόσον μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τράβηξαν τον ΔΗΚΟ τους δρόμο και ξεκινούν επαφές με Χριστοδουλίδη

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη στήριξη του ΔΗΚΟ στον Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη επιλογή με βάση την εξελίξεις, ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε πως «το όνομα του κύριου Χριστοδουλίδη έχει συζητηθεί εσωκομματικά. Είχα και την ευκαιρία, ανεπίσημα, να συναντηθώ με τον κύριο Χριστοδουλίδη. Ξεκαθάρισα και στον κύριο Χριστοδουλίδη, όπως επίσης και σε άλλους υποψήφιους που έχουμε συναντηθεί ότι για εμάς είναι προτεραιότητα η διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και με το ΑΚΕΛ. Δεν είχαμε πρόθεση να ξεκινήσουμε παράλληλες διαπραγματεύσεις».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «ο κύριος Χριστοδουλίδης ακόμη δεν έχει εξαγγείλει. Επομένως, δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση δημόσια για την πιθανή υποψηφιότητα του. Πρέπει ο ίδιος να πάρει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. Ο δικός μας στόχος είναι να συμμετάσχουμε στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου».

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπαδόπουλος απέκλεισε, ουσιαστικά, την υποστήριξη του προέδρου του ΔΗΣΥ στη βάση της λογικής για ανάγκη αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου. Ερωτηθείς εάν το ΔΗΚΟ θα συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως το πρόβλημα με την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου είναι ότι δική μας επιδίωξη είναι η αλλαγή. Θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα μπορούμε να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, καθώς πολλά από τα θέματα που θέλουμε να αλλάξουμε, αφορούν πολιτικές της παρούσας Κυβέρνησης, εξήγησε.

Για τις διαβουλεύσεις με το ΑΚΕΛ, κατά τις οποίες προτάθηκε το δικό του όνομα και εκείνο της κ. Ερωτοκρίτου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως «συζητήθηκαν αυτές οι υποψηφιότητες, όπως επίσης και άλλες, όμως δεν καταλήξαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν η συνεργασία, παρά την καλή διάθεση και την καλή βούληση και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι η πρόθεση μας να επιρρίπτουμε ευθύνες. Πρέπει να προχωρήσουμε, γιατί και για εμάς είναι σημαντικό να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις και να πείσουμε την κοινή γνώμη για την ορθότητα των δικών μας επιλογών».

Σε ερώτηση εάν η αυτόνομη κάθοδος είναι μια επιλογή για ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι είναι μια από τις επιλογές που έχει συζητηθεί ήδη εσωκομματικά. «Συζητήθηκε και ψες στο Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι μια από τις επιλογές που θα εξετάσουμε μετά τις γιορτές. Επίσης, θα εξετάσουμε και τις επιλογές για συνεργασία με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου».

Για τη συνάντηση του με τον Μάριο Κάρογιαν και αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας ο κ. Παπαδόπουλος δήωσε ότι «έχουμε συζητήσει με την ΔΗΠΑ. Συναντήθηκα με τον κύριο Κάρογιαν και μου παρουσίασε την εισήγηση και την πρόταση της ΔΗΠΑ για την Κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση και ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει και την επιθυμία ενός μεγάλου μεριδίου της κοινωνίας. Για να είμαστε ρεαλιστές, θεωρούμε ότι δεν είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, από τις στιγμές που υπάρχουν σημαντικές προσεγγίσεις σε πολιτικά ζητήματα. Όπως η οικονομία, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η διαχείριση του Κυπριακού, η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Επομένως, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που δεν είναι δυνατή η προοπτική μιας ομοφωνίας για το χειρισμό αυτών των σοβαρών θεμάτων είναι η διαμόρφωση ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και αυτή είναι η επιθυμία του ΔΗΚΟ. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και με τη ΔΗΠΑ».

 

 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»