Επισημοποιεί το ναυάγιο με το ΑΚΕΛ το ΔΗΚΟ-Ανοίγει ο δρόμος για Χριστοδουλίδη

Αυλαία στην προσπάθεια για συνεργασία με το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές Εκλογές αναμένεται να ρίξει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίας, τα μέλη του Εκτελεστικού θα αξιολογήσουν τα όσα έχουν συζητηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μεταξύ του προέδρου, Νικόλα Παπαδόπουλου, και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα λάβουν απόφαση για ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο.

Είναι, άλλωστε, ξεκάθαρο πως, εκτός αν υπάρξει μια μεγάλη υποχώρηση ενός εκ των δύο δυνάμεων, δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, από την στιγμή που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε υποψήφιο κοινής αποδοχής, ενώ και οι δύο πλευρές διαμηνύουν την τελευταία εβδομάδα πως ο χρόνος τελειώνει και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν. Αν και στο πλαίσιο άτυπων επαφών οι συζητήσεις μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων συνεχίζονταν, δεν φαίνεται πως βρέθηκε τρόπος να αποφευχθεί το αδιέξοδο, κάτι που στελέχη του ΔΗΚΟ εκτιμούν ότι θα επιβεβαιωθεί κατά τη σημερινή συζήτηση.

Δεν είναι σαφές, στην παρούσα φάση, κατά πόσον το ναυάγιο θα ανακοινωθεί μονομερώς από το ένα εκ των δύο κομμάτων ή θα γνωστοποιηθεί από κοινού τις επόμενες ημέρες, καθώς χθες ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» πως δεν αποκλείεται να έχει  νέα συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η συζήτηση οδεύει προς το τέλος της και ενδεχομένως οι ανακοινώσεις να γίνουν αυτή την εβδομάδα.  

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, εφόσον το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ καταλήξει ότι το εγχείρημα για δημιουργία κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου έχει ολοκληρωθεί ανεπιτυχώς, ανοίγει πλέον ο δρόμος για αναζήτηση άλλων συνεργασιών από το μεγάλο κόμμα του Κέντρου, που επιδιώκει να αποτελέσει και τον ρυθμιστή των Προεδρικών Εκλογών. Είτε κατά την ίδια συνεδρία, είτε στην επόμενη, αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος του κόμματος να ξεκινήσει επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και ανεξάρτητους υποψηφίους, ούτως ώστε να διερευνηθεί το έδαφος συνεργασίας.

Εάν όντως επιλεγεί η οδός της υποστήριξης μιας άλλης προσωπικότητας, φαβορί αποτελεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ετοιμάζεται για την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ έχει διαμορφωθεί μια τάση υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη εδώ και αρκετό καιρό, η οποία φαίνεται ότι με την πάροδο του χρόνου να κερδίζει δυναμική, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στη δημοσκόπηση του REPORTER και του IMR, που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου, στην ερώτηση ποιον θεωρείτε καταλληλότερο υποψήφιο να υποστηρίξει το ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε το 42% των απαντήσεων των ψηφοφόρων του κόμματος, ξεπερνώντας, μάλιστα, το ποσοστό που κατέγραψαν ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ μαζί.

Με καταγεγραμμένη τη δημοφιλία του τέως ΥΠΕΞ ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ αλλά και με τον γνώμονα τη διατήρηση ισορροπιών στην εκλογική βάση του κόμματος, αναμένεται πως η διερεύνηση του περιθωρίου συνεργασίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα πάρει προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες. Εάν, άλλωστε, υπάρχει πιθανότητα υποστήριξής του από το ΔΗΚΟ, σίγουρα το κόμμα θα προτιμούσε να είναι το πρώτο που θα προχωρήσει σε σχετική συμφωνία, αφού κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος του κ. Χριστοδουλίδη.

Θα πρέπει, πάντως, να διευκρινιστεί πως, σε αυτή τη φάση, το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου παραμένει ανοιχτό, καθώς η προώθηση της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος είναι κάτι που είχε προταθεί στο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ τον Φεβρουάριο. Ωστόσο τότε παρουσιαζόταν ως ιδεατή επιλογή στο πλαίσιο ενός συμμαχικού μετώπου της αντιπολίτευσης και όχι ως μοναχική πορεία του ΔΗΚΟ. Ενδεχομένως να είναι κάτι που θα διερευνηθεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως την ΕΔΕΚ, όμως, από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ, που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν προτίθεται να υποστηρίξει τον κ. Παπαδόπουλο, είναι σαφές πως μαθηματικά είναι πιο δύσκολη η επιτυχία αυτού του σεναρίου.

Σημειώνεται ότι, λίγες ώρες προτού συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, την πόρτα των πρώην συναγωνιστών θα περάσει η ΔΗΠΑ, καθώς είναι προγραμματισμένη συνάντηση των δύο κομμάτων, ώστε ο Μάριος Καρογιάν να παρουσιάσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»