Η μεγάλη συνάντηση των Προεδρικών-Τετ α τετ Καρογιάν και Παπαδόπουλου

Μια μεγάλη συνάντηση, για τα κομματικά δεδομένα της Κύπρου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί, καθώς συζήτηση για τις Προεδρικές θα έχουν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν.

Σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο, μία συζήτηση μεταξύ δύο κεντρώων κομμάτων, που διαθέτουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις σε μία πλειάδα θεμάτων, θα θεωρείτο business as usual. Στην περίπτωση, όμως, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, η συνάντηση προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε δύο πολιτικούς που στο κοινό τους παρελθόν υπάρχει μια τεράστια διαμάχη, η οποία καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό, την πολιτική τους πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρογιάν ήταν προκάτοχος του Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς αναδείχθηκε στην προεδρία του ΔΗΚΟ το 2006, μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ήταν, ωστόσο, μια ταραχώδης προεδρία, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τις πολλές διαφορές που υπήρχαν εντός του κόμματος, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Τελικά ο κ. Παπαδόπουλος κατάφερε να επικρατήσει και να αναδειχθεί πρόεδρος του ΔΗΚΟ το 2013.

Ακολούθησε μία περίοδος ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, με αποτέλεσμα το 2018 ο κ. Καρογιάν και αριθμός άλλων στελεχών να διαγραφούν από το ΔΗΚΟ, με την κατηγορία ότι δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στις Προεδρικές. Λίγους μήνες μετά, ιδρύθηκε η Δημοκρατική Παράταξη, από τα σπάργανα του ΔΗΚΟ, αποτελούμενη από στελέχη του κόμματος που διαγράφηκαν ή αποστασιοποιήθηκαν οικειοθελώς και ηγέτη τον Μάριο Καρογιάν.

Ακολούθως, το 2020, υπήρξε νέο κύμα φυγής στελεχών και μελών από το ΔΗΚΟ, πυροβολώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους συνεργάτες του, το οποίο συμπεριλάμβανε και τρεις εν ενεργεία βουλευτές. Από αυτό το κύμα προέκυψε η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η πλατφόρμα αυτή συνεργάστηκε προεκλογικά με την ΔΗΠΑ, κατάφεραν να εκλέξουν τέσσερις βουλευτές και με καταστατική αλλαγή η παράταξη του κ. Καρογιάν μετονομάστηκε σε Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ίσως να είναι ενδεικτικό του πόσο συγκεχυμένο και πρωτοφανές είναι το σκηνικό των Προεδρικών Εκλογών, πως για πρώτη φορά αυτή η προσωπική αλλά και συλλογική ταραχώδης ιστορία θα μπει για λίγο στο περιθώριο, ώστε οι δύο πλευρές να κάνουν μια πολιτική συζήτηση ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρότασης του Μάριου Καρογιάν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και αν και ουδείς αναμένει πως θα βγουν από αυτήν κολλητοί φίλοι, είναι ξεκάθαρο πως θα αποτελέσει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν ένα πλούσιο παρελθόν, γεμάτο στιγμές… απείρου κάλλους, αποτελεί ένδειξη ότι τα κυπριακά κόμματα περνούν σε μια νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού. Υπάρχει, ωστόσο, και η πεποίθηση πως πρέπει να σπάσει ο πάγος, καθώς δεν αποκλείεται οι δυο δυνάμεις στο τέλος να δώσουν τη μάχη των Προεδρικών από το ίδιο επιτελείο, αφού υπάρχουν έντονες τάσεις και στα δύο κόμματα υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Προς το παρόν το ΔΗΚΟ διαβουλεύεται με το ΑΚΕΛ για σύμπηξη αντιπολιτευτικού μετώπου και η ΔΗΠΑ προωθεί την πρότασή της για μια οικουμενικού χαρακτήρα κυβέρνηση. Αλλά ο Απρίλιος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μήνας αποφάσεων για τις Προεδρικές. Αποφάσεων που θα πρέπει να λάβουν υπόψη κάθε δυνατή παράμετρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς