Φτάνει το πλήρωμα του χρόνου-ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ πρέπει να αποφασίσουν την πορεία τους

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διεργασίες μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές Εκλογές, αφού φτάνει το πλήρωμα του χρόνου με βάση τα άτυπα χρονοδιαγράμματα που έθεσε το κάθε κόμμα και θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί είτε με θετικό είτε με αρνητικό αποτέλεσμα.

Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι ο μεταξύ τους διάλογος πρέπει να τελειώσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πριν από το Πάσχα, με το ΔΗΚΟ μάλιστα να λαμβάνει σχετική απόφαση σε επίπεδο συλλογικών οργάνων. Δεδομένου ότι μας χωρίζουν από το Πάσχα μόλις δύο εβδομάδες, τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις. Αρκετοί είναι άλλωστε εκείνοι που πιστεύουν ότι ο διάλογος έχει τραβήξει περισσότερο από όσο έπρεπε, ιδιαίτερα, δε, αν το αποτέλεσμά του θα είναι αρνητικό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί υπέρ μίας προσπάθειας με προοπτικές επιτυχίας.

Αν και αυτές οι συζητήσεις κρατούν εδώ και αρκετό καιρό, έχει πραγματοποιηθεί μόλις μία επίσημη συνάντηση μεταξύ Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο γίνονται σχεδόν αποκλειστικά σε άτυπο επίπεδο, χωρίς να είναι πάντα ξεκάθαρο σε όλους τι συζητούν. Παρά ταύτα, ένα πράγμα είναι σαφές: Υπάρχει δυστοκία σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του προσώπου που θα αποτελέσει την κοινή υποψηφιότητα και πολύ δύσκολα μπορεί αυτός ο γρίφος να επιλυθεί.  

Το ΔΗΚΟ είχε συνεδριακή απόφαση για προώθηση της υποψηφιότητας του προέδρου του, με το ΑΚΕΛ να εκφράζει πολύ νωρίς τη διαφωνία του έναντι μιας τέτοιας προοπτικής. Η επιμονή του να μην βρίσκονται στο τραπέζι τα ονόματα των κομματικών ηγετών, εκ των πραγμάτων βγάζει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ από τη συζήτηση. Ως plan b, ο κ. Παπαδόπουλος αντιπρότεινε την αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματός του, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με το ΑΚΕΛ να προεκτείνει τη φιλοσοφία του εναντίον της υποψηφιότητας αρχηγών και στις κομματικές ηγεσίες. Κι αυτά ενώ το ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προτείνει κανένα άλλο όνομα, πέραν των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του.

Από την πλευρά του, το κόμμα της Αριστεράς έβαλε στο τραπέζι κάποια πρόσωπα που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με κόμματα, με επικρατέστερα αυτά του Αχιλλέα Δημητριάδη, της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή και του Τάσου Χριστοφίδη. Πρόκειται για περιπτώσεις που αποκλείει το ΔΗΚΟ, καθώς θεωρεί πως με κανέναν τρόπο δεν εξυπηρετούν τον στόχο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του Κέντρου.

Με αυτά τα δεδομένα και με τις ιδέες που έπεσαν από ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία να μην έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη, όλα δείχνουν πως η προσπάθεια για κοινή κάθοδο στις Προεδρικές Εκλογές οδεύει σε αδιέξοδο. Αν και η εντύπωση αυτή καλλιεργείται εδώ και αρκετές ημέρες, οι δύο δυνάμεις συνεχίζουν να αποφεύγουν να παραδεχθούν ήττα και εξαντλούν κάθε πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας. Όμως πλέον η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει και, αν υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να τα βρουν, τώρα είναι η ώρα να το πράξουν.

Αν το βασικότερο εμπόδιο είναι πως οι προτάσεις προσώπων που έφερε το κάθε κόμμα δεν διαθέτουν το ιδεολογικό υπόβαθρο που να μπορέσει να καλύψει το άλλο, στην πραγματικότητα δύσκολα μπορεί να υπάρξει ανατροπή, αφού κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε σημαντική υποχώρηση ενός εκ των δύο δυνάμεων, την οποία ακολούθως θα πρέπει να υποστηρίξει καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού και να πείσει τη βάση να ακολουθήσει την επιλογή. Κάτι που στο πολιτικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή θεωρείται αρκετά δύσκολο, μιας και ο συνωστισμός υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο των Προεδρικών προσφέρει στους ψηφοφόρους πλειάδα επιλογών, οι οποίες μπορεί να τους καλύπτουν περισσότερο σε ιδεολογικό ή προγραμματικό επίπεδο.

Παρά τη βούληση που υπάρχει σε επίπεδο ηγεσίας, στο εσωτερικό των δύο κομμάτων πληθαίνουν οι φωνές για εγκατάλειψη του εγχειρήματος, ενώ κάποιοι έχουν έτοιμους υποψήφιους, τους οποίους και προωθούν ενεργά, χωρίς, βεβαίως, να αποκλείεται η αυτόνομη κάθοδος. Κι αν τελικά δεν υπάρχει έδαφος συμφωνίας, αυτές οι φωνές θα ξεκινήσουν τη δική τους μάχη επικράτησης και ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα ξαναβρεθούν για άλλους λόγους ξανά στο προσκήνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο