Ζεσταίνει μηχανές η ΕΔΕΚ-Τα σενάρια ενόψει Προεδρικών Εκλογών

Την συζήτηση για τις Προεδρικές Εκλογές άνοιξε και η ΕΔΕΚ σε επίπεδο ηγεσίας. Παρά το γεγονός πως τα πράγματα στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών είναι ρευστά, καθώς εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις και οι όποιες εξελίξεις μπορεί να προκύψουν, δεδομένου ότι μπήκαμε στον μήνα έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ κομμάτων και προσωπικοτήτων, εκ των πραγμάτων οι Προεδρικές μπήκαν και στην ΕΔΕΚίτικη ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στην πρόσφατη συνεδρία του κόμματος έγινε μια ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και υπεισήλθαν, χωρίς, βεβαίως, να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις, στα σενάρια, ενόψει των ραντεβού που αναμένεται ότι θα έχει ο Μαρίνος Σιζόπουλος το επόμενο διάστημα. Αν και δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη επίσημη επαφή, είναι αναμενόμενο πως διάφορες πλευρές θα χτυπήσουν την πόρτα της ΕΔΕΚ τις επόμενες εβδομάδες, αφού, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ που έχει δρομολογήσει την δική του υποψηφιότητα και θα αναζητήσει μόνο υποστηρικτές, όλοι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ακόμη ψάχνονται.

Ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, ως προς τον τρόπο που θα πρέπει το κόμμα να κινηθεί. Αν και δεν έχει αποκλειστεί η αυτόνομη κάθοδος, φαίνεται πως η πλειοψηφία δεν την θεωρεί το ιδανικότερο σενάριο, δεδομένου και του μεγέθους της ΕΔΕΚ αλλά και των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρίαρχη άποψη ήταν πως θα πρέπει να αναζητηθούν συνεργασίες, κυρίως με την αντιπολίτευση. Τέτοια συνεργασία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει με το ΑΚΕΛ, αλλά η ΕΔΕΚ δεν καλοβλέπει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί με υποψήφιο τον Γιώργο Παμπορίδη, που είναι ένα σενάριο που «παίζει» πολύ τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου της αντιπαράθεσης που είχαν μαζί του στο παρελθόν για το ΓεΣΥ. Την ίδια στιγμή, το γεγονός πως το Κίνημα θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας από την αρχή, απομακρύνει, αν και δεν αποκλείει, τις περιπτώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Κολοκασίδη (με τον οποίο υπάρχει και μεγάλη ιδεολογική συγγένεια), των οποίων οι αποφάσεις είναι προειλημμένες. Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πάντως, ο οποίος δεν έχει ριχθεί επίσημα στον προεκλογικό ακόμη, καταγράφηκε θετική τάση.

Στόχος της ΕΔΕΚ είναι, όπου κι αν τελικά καταλήξει, να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην υποψηφιότητα, εμβολιάζοντας το πολιτικό πρόγραμμα με τις δικές της θέσεις. Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία φθοράς, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανάγκη από μια σταθερή και αποφασιστική παρουσία στις Προεδρικές Εκλογές, που θα τους φέρει στο επίκεντρο για τους σωστούς λόγους και θα τους επαναφέρει σε τροχιά επιτυχιών.

Όλα αυτά βέβαια έγιναν σε επίπεδο ηγεσίας και η βάση δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για να εκφράσει τις δικές της απόψεις. Αυτό αναμένεται να συμβεί από εβδομάδας, όταν θα ξεκινήσουν οι επαρχιακές συνδιασκέψεις. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πρώτη συνδιάσκεψη θα γίνει στις 10/2 στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσουν αυτές της Λεμεσού στις 16/2 και της Πάφου στις 23/2 και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με την Λάρνακα στις 24/2 και την Αμμόχωστο στις 3/3. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτό τον διάλογο, τόσο σε επίπεδο πολιτικών θέσεων όσο και σε επίπεδο συνεργασιών και προσώπων, θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της Παγκύπριας Πολιτικής Συνδιάσκεψης που προγραμματίστηκε για την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνδιασκέψεων η ηγεσία αναμένεται να διαμορφώσει μια πολύ καλή εικόνα για τις προτιμήσεις της βάσης. Αν και αυτές οι συναντήσεις δεν είναι σχεδιασμένες ώστε να συζητηθεί η ονοματολογία αλλά το γενικότερο πλαίσιο, είναι σαφές από την εμπειρία του παρελθόντος πως τα πρόσωπα αναμένονται να απασχολήσουν και το γεγονός πως θα πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός διάλογος, ευνοεί την ανάπτυξη και αυτής της συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ