Μετά την φουρτούνα έστειλαν μηνύματα σύμπλευσης Αναστασιάδης και Αβέρωφ

Σαν τον παλιό καλό καιρό, το βράδυ της Τετάρτης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκαν πλάι πλάι σε μία εσωκομματική εκδήλωση κι έστειλαν στους Συναγερμικούς μηνύματα νίκης. Έμοιαζε να είχαν περάσει αιώνες από τη μέρα που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε στο πλαίσιο debate για σκιές που αφήνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρέφοντας όλα τα βλέμματα στον Δημοκρατικό Συναγερμό, με αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια οι τάσεις εσωστρέφειας που σιγοβράζουν στο κόμμα εδώ και καιρό.  

Η παρουσία τους στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της ΟΝΕ ήταν η δεύτερη συνάντηση εντός της ημέρας. Η πρώτη ήταν πρωί πρωί στο Προεδρικό, στην παρουσία λίγων και στενών συνεργατών, που ήθελαν αυτό το χάσμα να κλείσει και με σύμπνοια να πορευθούν οι δύο ισχυροί άντρες του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές Εκλογές. Και πριν βγουν να κάνουν λόγο για «οικογενειακά προβληματάκια» που επιλύθηκαν και να στείλουν μηνύματα ενότητας, είπαν πάρα πολλά μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ξεκαθάρισαν Αβέρωφ και Πρόεδρος-«Προχωράμε ενωμένοι, όπως ξεκινήσαμε»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε να εξηγήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους που τον ώθησαν να εκφράσει δημοσία παράπονα. Αν και φαίνεται ότι δεν αμφισβητεί τις προσπάθειες που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για προώθηση της υποψηφιότητάς του, ενοχλήθηκε από κάποιες αναφορές του, αλλά κυρίως από την στήριξη που φαίνεται να προσφέρουν στον Νίκο Χριστοδουλίδη άτομα του στενού του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια συγκεχυμένη εικόνα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Νεοφύτου παραπονέθηκε ότι δεν παρουσιάζεται επαρκώς το κυβερνητικό έργο σε προεκλογικό επίπεδο και δεν γίνεται άμεση διασύνδεση με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος για την επίτευξή του.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σαφής σε ό,τι αφορά την στήριξη που έχει προσφέρει στον πρόεδρο της παράταξης, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει πολλές φορές προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ του, οι οποίες λειτούργησαν πολύ θετικά στην πορεία της υποψηφιότητάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχθεί ξανά τις οποιεσδήποτε αιχμές ως προς την προσήλωση του στην εκλογική προσπάθεια του κόμματος και ανέφερε πως θα συνεχίσει να προσφέρει δημόσια υποστήριξη στην υποψηφιότητα. Επανέλαβε, ταυτόχρονα, πως η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του Συναγερμικού υποψηφίου, όπως και ο ίδιος, και εργάζεται για την συσπείρωση του ΔΗΣΥ.

Για να αρθεί η παρεξήγηση, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να συντονίζουν καλύτερα τις κινήσεις τους, όπως και να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση σε επιτελικό επίπεδο μεταξύ του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, θα καθοριστούν εβδομαδιαίες συναντήσεις, στην παρουσία και των Υπουργών, ώστε να αποφευχθούν αμήχανες στιγμές όπως εκείνες των προηγούμενων ημερών, που μέλη της Κυβέρνησης αναγκάζονταν να δηλώνουν πως δεν αισθάνονται δυσφορία από την στάση του Νίκου Αναστασιάδη και ότι όλοι υποστηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο.

Παρά το γεγονός πως αμφότεροι εξέφρασαν παράπονα, η συνάντηση κύλησε σε καλό κλίμα, με τα κομματικά στελέχη να δηλώνουν ανακουφισμένα από την έκβασή της, καθώς θεωρούν ότι τουλάχιστον αυτό το μέτωπο έχει κλείσει. Μπορεί να μην έχει αποσοβηθεί πλήρως ο κίνδυνος να βυθιστεί ο ΔΗΣΥ στην εσωστρέφεια, μιας και είναι άλλοι οι λόγοι που οδηγήθηκε η παράταξη σε αυτό τον δρόμο, αλλά τουλάχιστον έχει αφαιρεθεί μια από τις βασικές πηγές πρόκλησης έντασης, εκνευρισμού και κουτσομπολιών στο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδιωξε κι ο Πρόεδρος τις σκιές με τον Αβέρωφ-Ήταν… οικογενειακά «προβληματάκια»

Η κοινή εμφάνιση στα βραβεία της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων έκανε πράξη αυτά που Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου συμφώνησαν λίγες ώρες νωρίτερα. Ότι θα παρουσιαστούν σαν μια οικογένεια και θα στείλουν από κοινού μηνύματα ενότητας και συστράτευσης. Να δώσουν δηλαδή το boost που χρειαζόταν ο ΔΗΣΥ σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τόσο για την προεκλογική εκστρατεία όσο και για το ίδιο το κόμμα.  

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού δήλωσε προσερχόμενος «οι πολιτικοί καιροσκόποι, εννοώ τους προβλέποντας τις καιρικές συνθήκες, νόμιζαν ότι ακολουθούν καταιγίδες κλπ. Δεν νομίζω να είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να επισυμβαίνουν και κάποια προβληματάκια. Το θέμα είναι η αγάπη προς την πατρίδα, η αγάπη προς μια παράταξη που συνεισέφερε και συνεισφέρει στην πατρίδα, να παραμένει ενωμένη, δυνατή και να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει αυτά που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει», συνέχισε το… μετεωρολογικό του δελτίο και κατά την κεντρική του ομιλία, κατά την οποία έκανε τις απαραίτητες γέφυρες ώστε να διασυνδέσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου με τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του.

«Κάποιοι μόλις δουν κάποια συννεφάκια νομίζουν ότι θα υπάρξουν καταστροφές. Βέβαια η κλιματική αλλαγή είναι μια απειλή αλλά όχι από τα συννεφάκια. Συνεπώς, θέλω να διαβεβαιώσω όσους επίχαιραν ένα μικρό χρονικό διάστημα πως τάχα υπάρχει ρήξη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και του συναγωνιστή του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για τη Δημοκρατία, πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη λύπη απόψε ή σήμερα», τόνισε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «αυτή η πρόοδος, αυτή η σταθερότητα, αυτή η προκοπή, αυτοί οι έπαινοι δεν μπορεί να συνεχίσουν με οποιαδήποτε κυβέρνηση-μωσαϊκό ή με τις αντιλήψεις που διαθέτουν κάποιοι άλλοι. Θα μας οδηγήσουν και πάλι στις περιπέτειες του 2012. Για αυτό και έχουμε έντονα όλοι την επιθυμία και ενωμένος ο ΔΗΣΥ μας θα μπει και πάλι προστάτης αυτής της πατρίδας και για να το καταφέρουμε απαιτείται ένας ηγέτης που να έχει τα κότσια να παίρνει αποφάσεις, να τολμά, να μπορεί να μην υπολογίζει το κόστος, αλλά να υπολογίζει το όφελος και αυτός που το απέδειξε κατά τη δεκαετή διάρκεια της διακυβέρνησης μου δεν είναι άλλος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτόν έχουμε υποχρέωση όλοι συστρατευόμενοι να αναδείξουμε», στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδιωξε τα σύννεφα ο Πρόεδρος-«Όσοι επίχαιραν ότι υπάρχει ρήξη, πρέπει να αισθάνονται λύπη»

Μηνύματα έστειλε όμως και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Ενωμένοι συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε», είπε αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. «Με τον Νίκο Αναστασιάδη μας συνδέουν κοινοί αγώνες μερικών δεκαετιών και μια συνεργασία πάντα με στόχο να βοηθούμε τον τόπο μας. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχουμε κι ακόμη ένα κοινό. Έχουμε ένα κοινό σπίτι, τον Δημοκρατικό Συναγερμό», κάνοντας πρώτος λόγο για μια οικογένεια.

Ακολούθως, στην βραδινή του ομιλία, εμφανίστηκε με πανηγυρική διάθεση, λέγοντας: «Μαζί μπορούμε. Να μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας. Μαζί μπορούμε. Να ενώσουμε την πατρίδα μας. Να φέρουμε την ελπίδα. Να οδηγήσουμε, ξανά μαζί, τον τόπο μας μπροστά. Να κερδίσουμε το αύριο». Φρόντισε, μάλιστα, να εκμεταλλευτεί το βήμα για να επιτεθεί στα κόμματα του Κέντρου που υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υποστηρίζοντας ότι είναι η Τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που ο ενδιάμεσος χώρος προσπαθεί να διεμβολίσει και να διασπάσει τον ΔΗΣΥ. «Δεν τα κατάφεραν. Και επανέρχονται το 2022. Υιοθετώντας έναν Δούρειο Ίππο, για να πετύχουν αυτό που προσπαθούν από το 1976», είπε. Ανέφερε, περαιτέρω, πως τους ενοχλεί που ο ΔΗΣΥ κατέρχεται θεσμικά και δημοκρατικά με τον πρόεδρό του, τις ιδέες του και τις αξίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστρεψε τα βέλη του στο Κέντρο ο Αβέρωφ-«Επιχειρούν να μας διεμβολίσουν»

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ