Έδιωξε τα σύννεφα ο Πρόεδρος-«Όσοι επίχαιραν ότι υπάρχει ρήξη, πρέπει να αισθάνονται λύπη»

«Κάποιοι μόλις δουν κάποια συννεφάκια νομίζουν ότι θα υπάρξουν καταστροφές. Βέβαια η κλιματική αλλαγή είναι μια απειλή αλλά όχι από τα συννεφάκια. Συνεπώς, θέλω να διαβεβαιώσω όσους επίχαιραν ένα μικρό χρονικό διάστημα πως τάχα υπάρχει ρήξη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και του συναγωνιστή του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για τη Δημοκρατία, πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη λύπη απόψε ή σήμερα».

Με αυτά τα λόγια έδιωξε ο Νίκος Αναστασιάδης τα σύννεφα που είχαν δημιουργηθεί πάνω από τις σχέσεις του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τις νύξεις του υποψηφίου του ΔΗΣΥ πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του στις Προεδρικές Εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ: Έδιωξε κι ο Πρόεδρος τις σκιές με τον Αβέρωφ-Ήταν… οικογενειακά «προβληματάκια»

«Έτσι μάθαμε στον ΔΗΣΥ και πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι στα χρόνια, έτσι εδραιώθηκε εξάλλου ο ΔΗΣΥ, μέσα από και διαφωνίες που έδωσαν ακριβώς την ευκαιρία μέσα από τις δημοκρατικές αρχές να κτίσουμε αυτό που αποτέλεσε την πιο χρήσιμη και την πιο ισχυρή και αξιόπιστη παράταξη που έδωσε σταθερότητα στον τόπο, που έχει δημιουργήσει συνθήκες που η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και υπό κατοχή, να αποτελεί σήμερα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, να θεωρείται στρατηγικός εταίρος και ο Πρόεδρος της να τιμάται από χώρες της περιοχής με τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις, όπως η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία. Επίσης, στις 9 Νοεμβρίου θα τιμηθεί ο Πρόεδρος που «εξέθεσε» την Κύπρο και από το Ισραήλ για τις ενέργειες του ώστε να επιτευχθεί μια στρατηγική συνεργασία με μια εξίσου σημαντική δύναμη της περιοχής», υπέδειξε ο κ. Αναστασιάδης.

«Όμως, θέλω να πω κάτι. Αυτό που προέχει πέραν και πάνω από όλα και είναι αυτό που καλώ τον κόσμο του ΔΗΣΥ να συνειδητοποιήσει ότι στην 20ετία που κυβερνήσαμε είτε τα δέκα χρόνια του Γλαύκου Κληρίδη είτε τα δέκα χρόνια του Νίκου Αναστασιάδη, και στις δύο περιπτώσεις και του ΔΗΣΥ, είναι γιατί απλούστατα είχαμε το όραμα, τη βούληση, το πιο σημαντικό την αποφασιστικότητα να παίρνουμε αποφάσεις τις κρίσιμες ώρες», πρόσθεσε.

 Τα όσα αφορούν την έρευνα και την καινοτομία στην Κύπρο τα οποία η Ευρώπη αναγνωρίζει όπως με τον ίδιο τρόπο αναγνωρίζει βεβαίως και την οικονομική προκοπή της χώρας που βρέθηκε να αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις που πραγματικά εάν διαθέταμε την αποφασιστικότητα, το όραμα, τον σχεδιασμό, τη στήριξη του ΔΗΣΥ ενδεχόμενα να ήταν από το 2013 μια χρεοκοπημένη χώρα όπως μας την παρέδωσαν αυτοί που σήμερα ασκούν κριτική, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Αναστασιάδης.

«Τα ίδια εύσημα όπως στα θέματα καινοτομίας και των πρωτοποριακών προγραμμάτων παίρνουμε για την προκοπή μας στην οικονομία. Όλες οι χώρες της Ευρώπης ή ανά το παγκόσμιο πραγματοποιούν ρυθμούς ανάπτυξης που δεν φτάνουν το 3%, η μικρή Κύπρος μας επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιεί φέτος 5,8% ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό λέει πολλά, διότι η φιλοσοφία που ακολουθήσαμε όσον αφορά τους τρόπους ανάπτυξης, τους σχεδιασμούς, δίνει την ευχέρεια – σήμερα συζητείτο στο Υπουργικό Συμβούλιο, το κράτος χάρη της ανάπτυξης να είναι υποχρεωμένο να ενισχύσει τον τομέα υγείας κατά 50 εκ. ευρώ, δηλαδή ο ΟΑΥ θα πάρει επιπλέον ως συνεισφορά από το κράτος 150 εκ. ευρώ επιπλέον, ενώ οι κοινωνικές ασφαλίσεις άλλα 90 εκ. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη, πρόοδος, σχεδιασμός», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστρεψε τα βέλη του στο Κέντρο ο Αβέρωφ-«Επιχειρούν να μας διεμβολίσουν»

«Αυτόν που έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε»

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Αυτή η πρόοδος, αυτή η σταθερότητα, αυτή η προκοπή, αυτοί οι έπαινοι δεν μπορεί να συνεχίσουν με οποιαδήποτε κυβέρνηση-μωσαϊκό ή με τις αντιλήψεις που διαθέτουν κάποιοι άλλοι. Θα μας οδηγήσουν και πάλι στις περιπέτειες του 2012. Για αυτό και έχουμε έντονα όλοι την επιθυμία και ενωμένος ο ΔΗΣΥ μας θα μπει και πάλι προστάτης αυτής της πατρίδας και για να το καταφέρουμε απαιτείται ένας ηγέτης που να έχει τα κότσια να παίρνει αποφάσεις, να τολμά, να μπορεί να μην υπολογίζει το κόστος, αλλά να υπολογίζει το όφελος και αυτός που το απέδειξε κατά τη δεκαετή διάρκεια της διακυβέρνησης μου δεν είναι άλλος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτόν έχουμε υποχρέωση όλοι συστρατευόμενοι να αναδείξουμε».

«Το δίλημμα της επομένης των εκλογών είναι σταθερότητα, προκοπή και ανάπτυξη όπως καταγράφηκε τη δεκαετία; Ή επάνοδος και επιστροφή στα όσα βιώναμε προηγουμένως; Οι επιλογές δεν επιτρέπουν σε κανένα μα κανένα να παραγνωρίζει πως το συμφέρον της πατρίδας μας είναι να συνεχίσει η παρούσα διακυβέρνηση με αλλαγές, με νέα προγράμματα, με μια παρακαταθήκη όπως είναι το «Η Κύπρος – Το αύριο», με επιπλέον ευφάνταστες ιδέες, αλλά που να έχει και την αποφασιστικότητα να κυβερνήσει, με σύνεση, με πρόγραμμα και οραματισμό, μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από τα όσα μας καλούν να πράξουμε», πρόσθεσε. «Θα μπορούσε αν ακολουθούσαμε τις πολιτικές τους να πούμε γιατί να παραδώσουμε πλεονάσματα. Ας δώσουμε τα όσα μας ζητούν, Να είμαστε και αρεστοί.  Το ερώτημα είναι τι θα παραλάμβανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου την επομένη», είπε, παρουσιάζοντας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ως τον νικητή των εκλογών.

«Συνεπώς, αυτό που πράττουμε είναι για να διασώσουμε και να δώσουμε εχέγγυα ότι η συνέχιση της παρούσας διακυβέρνησης δεν θα είναι παρά συνέχιση της προκοπής, της σταθερότητας και ενός καλύτερου αύριο για όλους τους νέους, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που πέρασε δύσκολα, αλλά χάρη στην αποφασιστικότητα μας, τη συμβολή και συνδρομή του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου σταθήκαμε όρθιοι, αντιμετωπίσαμε με επαίνους τις κρίσεις και σήμερα μπορεί να νιώθετε – όπως νιώθει ο κάθε Κύπριος όταν μεταβαίνει στο εξωτερικό – περήφανοι για τα επιτεύγματα της χώρας μας», τόνισε.

Λησμονούν

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του, σημείωσε πως καταγράφουν ο ένας μετά τον άλλο οι Οίκοι Αξιολόγησης τις αναβαθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και επειδή θα παραδώσουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς καλούμεθα και ανάλγητοι. «Λησμονούν ότι παραλάβαμε ένα κράτος που δεν είχε ρευστά διαθέσιμα παρά την πληρωμή μισθών ενός μηνός. Ουδείς μας δάνειζε έστω και ένα ευρώ διότι η επενδυτική κατηγορία της Κύπρου τότε ήταν στα σκουπίδια. Ουδείς διανοείτο να σε δανείσει μέσα από τα όσα επικρατούσαν. Αντιμετωπίσαμε εκείνη την κρίση, την αντιμετωπίσαμε επιτυχώς όπως επιτυχέστατα αντιμετωπίσαμε και τη δεύτερη παγκόσμια κρίση, της πανδημίας, όπως επιτυχώς αντιμετωπίζουμε και την παρούσα», τόνισε.

«Λένε "είστε ανάλγητοι", "δώστε στον λαό". Λησμονούν βεβαίως ότι είμαστε εμείς εκείνοι που καθορίσαμε τον κατώτατο εθνικό μισθό. Λησμονούν ότι είμαστε εμείς που εισαγάγαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Λησμονούν ότι είμαστε εμείς που καθιερώσαμε την ελάχιστη κατώτατη σύνταξη. Λησμονούν ότι είμαστε εμείς εκείνοι που επαναφέραμε όσα εκείνοι, οι προηγούμενοι είχαν αποκόψει χάρη των «φιλολαϊκών» πολιτικών τους. Δεν είμαστε εμείς που αποκόψαμε το επίδομα της μάνας. Εμείς το επαναφέραμε. Δεν είμαστε εμείς που αποκόψαμε την ΑΤΑ, εκείνοι το έπραξαν. Εμείς προχωρήσαμε με την επαναφορά του 50% και διαπραγματευόμαστε να δούμε πώς μπορεί υπό τις οικονομικές συνθήκες να αποκατασταθεί. Δεν είμαστε εμείς που επιβάλαμε το 12% που υπάρχει η διαφορά των συνταξιούχων του 63 και 65», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος σε ένα ζήτημα για το οποίο η Κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ.

Εμείς προχωρούμε με σοβαρότητα σε μια αναλογιστική μελέτη για να δούμε πώς μπορεί να αρθεί αυτή η αδικία μέσα από συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Εμείς είμαστε εκείνοι που δεν περιοριστήκαμε απλά σε λιτότητα. Αντίθετα, ενισχύσαμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, διασώσαμε θέσεις εργασίας, επαναφέραμε επιδόματα, ενισχύσαμε την οικονομία του τόπου μέσα από έργα ανάπτυξης που ξεπερνούν τα επτά δις. Έργα που χρόνιζαν επί δεκαετίες. Μας λένε ότι καλά ήταν υποχρέωση της Κυβέρνησης να φέρει τη νέα Πάφο, να φέρει τη νέα Λάρνακα, να φέρει τη νέα Λευκωσία, τη νέα Λεμεσό. Δείτε τι συμβαίνει στις πόλεις. Όσοι έχουν φωτογραφίες προ δεκαετίας με την παρούσα θα αντιληφθούν, πρόσθεσε.  

«Μιλούν και χυδαιολογούν για την «κυβέρνηση της διαφθοράς». Λησμονούν ότι είναι επί της παρούσας διακυβέρνησης που για πρώτη φορά και αυτό σημειώνεται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, επώνυμοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, ότι το θεσμικό πλαίσιο του κράτους δικαίου έχει αλλάξει. Και στοχοποιούν την Κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα που όντως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι γίνονται και λάθη και ήταν λάθος ο τρόπος που υιοθετήθηκε το πρόγραμμα σε εποχές που η Κύπρος είχε ανάγκη επενδύσεων, και μιλώ για το επενδυτικό πρόγραμμα και τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια», ανέφερε.

Ξεχνούν βεβαίως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ότι εκείνοι που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια δεν είναι μέλη της Κυβέρνησης όχι γιατί έτυχαν εύνοιας αλλά απλά διότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Δεν υπήρξε ποτέ εις βάρος του αποδεικτική πέραν των φημών. «Αλλά λησμονούν, επαναλαμβάνω, ότι ένας που σύρεται στα δικαστήρια, μεταξύ άλλων, και δεν θέλω να πω ότι είναι ένοχος ο άνθρωπος, οφείλω να σέβομαι το Σύνταγμα, ήταν βουλευτής αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να αναδείξει το τάχα σκάνδαλο. Για όσα χρόνια λειτουργούσε ουδείς στη Βουλή διανοήθηκε να θέσει περιορισμούς ή να δει τις αδυναμίες. Όταν έγινε ο σάλος με το Al Jazeera θυμήθηκαν ότι κάποιοι ήταν διεφθαρμένοι. Δεν θα δώσω περισσότερη έκταση. Επ΄αυτού θα δώσω συνέντευξη Τύπου και θα παραθέσω το ένα μετά το άλλο για όσα η παρούσα Κυβέρνηση κατηγορείται», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ξεκαθάρισαν Αβέρωφ και Πρόεδρος-«Προχωράμε ενωμένοι, όπως ξεκινήσαμε»

Σπόντες για την PEGΑ

Αναφερόμενος στις χθεσινοβραδινές βραβεύσεις, ο Πρόεδρος είπε πως είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά που αποδέχθηκα για ακόμη μια φορά να είμαι παρών - και να ευχαριστήσω την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού για αυτή την πρωτοβουλία για τον αείμνηστο συναγωνιστή και φίλο Μανώλη Χριστοφίδη – και να απονείμω το βραβείο της χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης».

« Ένας θεσμός που έχει καταστεί εμβληματικός ως αποτέλεσμα των κριτηρίων για την επιλογή αυτών που βραβεύονται κάθε χρόνο. Που βραβεύονται και αποτελούν τη νέα γενιά του τόπου, για αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στην ΟΝΕ. Επιτρέψτε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς να συγχαρώ την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων, για τη συνολική  δραστηριότητα που αναπτύσσει, η οποία πέτυχε μέσα από τη διαχρονική της δράση, την προώθηση του τεκμηριωμένου επιστημονικού λόγου, της κριτικής σκέψης και της γνώσης», πρόσθεσε.

 Σημείωσε πως αυτούς ακριβώς τους στόχους εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το παράδειγμα της Μαρίας Τερζή, της Άρτεμις Κοντού και της Λίζας Χαραλάμπους, τρεις νεαρότατες κυρίες, επιστήμονες, τις οποίες επέλεξε να τιμήσει φέτος η ΟΝΕ. Οι τρεις καταξιωμένες προσωπικότητες που απόψε τιμούμε, ενώνοντας δυνάμεις, ίδρυσαν τη νεοφυή επιχείρηση Malloc, προσανατολισμένη στην αποτροπή παραβίασης και υποκλοπής δεδομένων χρηστών από κινητές συσκευές.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε μία διασύνδεση με το θέμα της ημέρας, λέγοντας «διερωτώμαι γιατί η επιτροπή PEGA, αυτή που διερευνά τη φανταστική εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις παρακολουθήσεις που γίνονται σε άλλες χώρες, δεν ζήτησε να δει και τις τρεις κυρίες, δηλαδή να δει ότι όχι μόνο δεν έχουμε θεσμικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει τις υποκλοπές και δεν έγιναν υποκλοπές, αλλά να δει ότι πέραν του θεσμικού πλαισίου υπάρχουν και οι επιστήμονες εκείνοι που επιβραβεύονται από διεθνή ταμεία ακριβώς για να καταπολεμήσουν αυτό που παρατηρείται σε όλες τις χώρες ανεξαίρετα. Ο ηλεκτρονικός, υβριδικός πόλεμος είναι αυτές οι επιθέσεις που γίνονται στα λογισμικά και απειλούν την καταστροφή επιχειρήσεων κλπ», τόνισε.  

Το εν λόγω λογισμικό της Malloc, δημοφιλές ήδη από τον πρώτο μήνα της λειτουργίας του, μετρά πλέον αρκετές χιλιάδες ενεργούς χρήστες  ανά το παγκόσμιο. Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη κυπριακή επιχείρηση που πέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής εταιρείας Y Combinator, η οποία διαθέτει το κορυφαίο  πρόγραμμα accelerator για νεοφυείς επιχειρήσεις, σημείωσε.

Εκείνο στο οποίο θέλω όμως να σταθώ είναι ότι η πολλά υποσχόμενη αυτή εταιρεία επιλέγηκε και έλαβε χρηματοδότηση και από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας η οποία ήταν καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη της εταιρείας και τη διεθνοποίηση της.

 «Είναι στο πλαίσιο αυτό που θέλω να τονίσω την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε, επιμένοντας στη στοχευμένη επένδυση στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους όσον αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους. Προς τούτο, προχωρήσαμε στον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Σημαίνουσα προς την κατεύθυνση αυτή, υπήρξε η υιοθέτηση νέου συστήματος Διακυβέρνησης έρευνας και Καινοτομίας, η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ως επίσης η διεύρυνση του ρόλου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ως εκτελεστικού βραχίονα του νέου συστήματος χρηματοδότησης στους τομείς έρευνας και καινοτομίας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

 Ορόσημο της όλης προσπάθειας αναγνωρίζεται η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ως επίσης ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, στο πλαίσιο των οποίων επιτεύχθηκε ο βέλτιστος συντονισμός του συνόλου των υφιστάμενων κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι υπό αναφορά τομείς επιβεβαιώνεται όχι από την αντιπολίτευση βεβαίως, αλλά από τα τελευταία αποτελέσματα διεθνών δεικτών, κάτι που κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να περιφρονούν ή να παραγνωρίζουν προβάλλοντας τα δικά τους αφηγήματα, πρόσθεσε.

 «Η Κύπρος στον τομέα της καινοτομίας κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία “Strong Innovators” σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Κύπρος καταλαμβάνει τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη, ενώ έχει βελτιώσει την επίδοσή της κατά 38% από το 2015 μέχρι και σήμερα, ποσοστό που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όλη την Ευρώπη και το οποίο ανέρχεται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο βελτίωσης (10%) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)», εξήγησε.

 Σημειώνεται επίσης πως η Κύπρος αποτελεί το μόνο κράτος-μέλος από τα «νέα Κράτη Μέλη» που εισχώρησαν στην ΕΕ μετά το 2004, που καταγράφει επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η χώρα κατατάσσεται επίσης πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων Αριστείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Teaming for Excellence» του Ορίζοντα 2020.

 Συγκεκριμένα, η άντληση χρηματοδότησης από την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου, ξεπέρασε τα 320 εκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020, ανακτώντας εις τριπλούν την εθνική συνεισφορά μας στην Ε.Ε., ανέφερε.

Πέραν τούτων, αξιοποιώντας τα προγράμματα επιχειρηματικής καινοτομίας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, 104 κυπριακές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 64 νεοσύστατες, εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους πέραν των 28 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, υψηλής αξιοποίησης έτυχε το Εθνικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας RESTART 2016-2020 του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας με επένδυση ύψους €175 εκατομμυρίων, η οποία οδήγησε στη χρηματοδότηση 846 ερευνητικών έργων και τη δημιουργία πέραν των 1500 νέων θέσεων εργασίας.

«Στα όσα έχω αναφέρει πρέπει να προστεθούν επίσης οι 258 και πλέον συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €30 εκατομμύρια.  Στόχος είναι να δώσουμε συνέχεια στη μέχρι στιγμής υψηλή δυναμική που ανέπτυξε η πατρίδα μας στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας», είπε ο Πρόεδρος.

 Καταλυτικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή, είναι, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για τη περίοδο 2021-2027 με προϋπολογισμό της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογη είναι και η σημασία που αποδίδουμε στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης 2030, είπε.

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα είναι το κληροδότημα της παρούσας στην επόμενη περίοδο, υπάρχει πρόνοια για διάθεση 282 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 23% των συνολικών επενδύσεων για δράσεις που αφορούν ή συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση, ξεπερνώντας την ελάχιστη απαίτηση της Ευρώπης για 20% κατανομή πόρων σε δράσεις ψηφιακής πολιτικής.  

«Εύχομαι κάθε επιτυχία στις τρεις επιστήμονες που βραβεύονται σήμερα, να αποτελέσουν πρότυπο και αποτελούν πρότυπο για τους νέους μας», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο