Κάθονται μαζί για να ξορκίσουν τις σκιές Αναστασιάδης και Αβέρωφ

Κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχουν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ώστε να ξεκαθαριστεί μια και καλή το ζήτημα που ήγειρε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε ό,τι αφορά την προεκλογική στάση του Νίκου Αναστασιάδη. Παρόλο που αρχικά ανέφερε πως προτίθεται να αποστείλει «αυστηρά προσωπική επιστολή» στον υποψήφιο του κόμματός του, τελικά επικράτησε η άποψη να διευθετηθεί ένα τετ-α-τετ μεταξύ τους (το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Κυριάκου Κούσιου), έτσι ώστε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και λήφθηκε η απόφαση αργά το απόγευμα της Τρίτης να συναντηθούν το πρωί της Τετάρτης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οποιαδήποτε σύννεφα μέχρι το βράδυ που θα βρεθούν μαζί στην εκδήλωση των νέων επιστημόνων του ΔΗΣΥ. 

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα παράπονά τους ο ένας στον άλλο ευθέως, αφού αμφότεροι φαίνεται να θεωρούν πως η στάση του άλλου τους αδικεί. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσφέρει επαρκή στήριξη στην υποψηφιότητά του, ενώ φαίνεται να ενοχλείται από τις συχνές αναφορές του ότι ο διάδοχός του θα είναι ένας από τους τρεις συνεργάτες του. Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η φημολογία που αναπτύσσεται ότι ο κ. Αναστασιάδης και το περιβάλλον του υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα ο κ. Νεοφύτου να έχει ζητήσει δημοσίως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε ένα βήμα ο ΠτΔ, κάνει το επόμενο ο Αβέρωφ-Κλείδωσε το ραντεβού συμφιλίωσης

Με όλα τα ζητήματα ανοιχτά στο τραπέζι, αναμένεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να εκφράσει και τις όποιες απαιτήσεις έχει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απευθείας αντί μέσω τρίτων ή μέσω δημόσιας άσκησης πίεσης, έτσι ώστε να έρθουν σε μία συνεννόηση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. 

Ενοχλημένος από το δημόσιο παράπονο του κ. Νεοφύτου είναι και ο Νίκος Αναστασιάδης, κάτι που αναμένεται να εκφράσει από τη δική του πλευρά. Μέσα από τη γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος είπε αρκετά ώστε να επαναβεβαιώσει δημόσια την υποστήριξή του στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, καθώς υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις της παράταξης. Την ίδια στιγμή τόνισε, εξίσου δημόσια, πως απαιτείται η «αποφυγή των όποιων δηλώσεων, που θέτουν εν αμφιβόλω διακηρυγμένες προθέσεις μελών ή στελεχών του κόμματος», μια ξεκάθαρη υπόδειξη προς την κατεύθυνση του προέδρου της παράταξης. 

Αναμένεται ότι ο κ. Αναστασιάδης θα επαναλάβει πως ο ίδιος έκανε το καθήκον του σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου, επισημαίνοντας τις πολλές φορές που βγήκε μπροστά υπέρ της υποψηφιότητάς του, με τρόπο που συνέβαλε στην αύξηση της δυναμικής του και στην εξύψωση του κομματικού πατριωτισμού και δεν μπορεί να του καταλογίζεται αδιαφορία ή υπόνοιες για υπόσκαψη. Θα επισημάνει, ταυτόχρονα, πως ολόκληρος ο μηχανισμός του ΔΗΣΥ αλλά και οι Υπουργοί της Κυβέρνησής του στέκονται στο πλευρό του Αβέρωφ Νεοφύτου και καταβάλλεται μία συλλογική προσπάθεια ενόψει των εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει τις σκιές ο ΠτΔ-Σπάει τη σιωπή του, στέλνει επιστολή στον Αβέρωφ 

Στη δημόσια δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης έβαλε το κόμμα μπροστά, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως στόχος και μέλημά του είναι η ενότητα της παράταξης, μια θέση που είναι συμβατή με τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλά στελέχη της παράταξης, πίσω από κλειστές πόρτες αλλά πλέον και δημοσίως. Ενδεχομένως αυτή η συμφιλίωση να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο ΔΗΣΥ αυτή τη στιγμή είναι να συντηρείται ζωντανή μια ένταση μεταξύ Πινδάρου και Προεδρικού. 

Στελέχη του κόμματος ευελπιστούν ότι αυτή η συζήτηση θα κλείσει τουλάχιστον το μέτωπο που άνοιξε μεταξύ των δύο. Θα φανεί στην πορεία, βέβαια, αν θα βοηθήσει και στην εκτόνωση της ευρύτερης -και πολύ πιο επικίνδυνης- έντασης που υπάρχει στον ΔΗΣΥ, ο οποίος τρέχει Νοέμβριο μήνα να αποσαφηνίσει πως δεν υπάρχει plan b και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου με την Αννίτα Δημητρίου, αντί να στέλνει μηνύματα νίκης του προέδρου του. 

Αυτή η εικόνα έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι που νοιώθουν ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει βγει από τις ράγες το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποκατάσταση της ηρεμίας, ώστε να αποφευχθούν σοβαρά λάθη και κυρίως να εξέλθει ο ΔΗΣΥ από τον δρόμο της εσωστρέφειας στον οποίο δεν έχει την πολυτέλεια να βαδίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπεύδουν να σβήσουν φωτιές και να διαλύσουν τις σκιές για Αναστασιάδη και Αννίτα

Γενεσιουργός αιτία της έντασης και του εκνευρισμού που επικρατεί είναι πως, αυτή τη στιγμή, η βάση του κόμματος δεν συσπειρώνεται στον αναμενόμενο βαθμό γύρω από τον πρόεδρο της παράταξης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Η διείσδυση του Νίκου Χριστοδουλίδη στους ψηφοφόρους του κόμματος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική και δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις επιθέσεις που δέχεται από την Πινδάρου ο υποψήφιος. Αντιθέτως, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ένα κομμάτι του ΔΗΣΥ συνεχίζει να προτιμά σταθερά τον τέως ΥΠΕΞ, ενώ μας χωρίζει πλέον διψήφιος αριθμός ημερών από τις Προεδρικές Εκλογές και ενώ ο ΔΗΣΥ έχει επιλέξει να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του λόγου στην αποδόμηση του κ. Χριστοδουλίδη, τον οποίο, όπως υποδεικνύουν κάποιοι, θα μπορούσε να αξιοποιήσει στην προώθηση της δικής του υποψηφιότητας.

Ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος εντείνεται η ανησυχία ότι όλη αυτή η δημόσια συζήτηση, που έθεσε το κόμμα στο επίκεντρο για τους λάθους λόγους, όχι απλώς επηρεάζει την προεκλογική εκστρατεία αλλά πλήττει και τη συνοχή του ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστική ήταν και η δημόσια αναφορά που έκανε την Τρίτη ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του «Άλφα», ο οποίος δήλωσε πως νοιώθει αυξημένη ευθύνη «να διαφυλάξουμε πάνω από όλα την ενότητα του ΔΗΣΥ». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αν με ρωτάτε, είναι πιο σημαντική και από την επιτυχία στην όποια εκλογική αναμέτρηση η συνέχεια, η συνοχή και η ενότητα του ΔΗΣΥ».

Αυτά που είπε ο κ. Γεωργιάδης αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει σε διάφορες βαθμίδες του κόμματος πως η εικόνα που εκπέμπεται αυτή τη στιγμή είναι επιζήμια και για την ίδια την παράταξη και οι επιπτώσεις της δεν θα είναι ορατές μόνο στην πορεία προς την κάλπη αλλά κυρίως μετά από τις Προεδρικές Εκλογές. Κι από αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο είναι που θέλουν να προστατέψουν τον ΔΗΣΥ, γνωρίζοντας τι έπεται την επόμενη ημέρα, είτε κερδίσουν είτε χάσουν τις εκλογές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ